Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το ιπτάμενο χαλί και η κουκούλα


Πέντε σκληροπυρηνικοί χακτιβιστές (χάκερ ακτιβιστές) συνελήφθησαν στην Αγγλία, την Ιρλανδία και το Σικάγο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το FBI, αφού τους κάρφωσε ο άτυπος ηγέτης τους, ένας 28χρονος Nεοϋορκέζος πορτορικανικής καταγωγής, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Σαμπού. Όλοι ανήκαν στο Lulzsec, ένα παρακλάδι των Anonymous, που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιθέσεις σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών. Αν ο Κιμ Φίλμπι χαρακτηρίστηκε «ο κατάσκοπος που πρόδωσε μια γενιά», τότε ο Σαμπού πρέπει να είναι ο χαφιές που πρόδωσε μια παγκόσμια κοινότητα.



της Μαριάννας Τζιαντζή



Βαρύ πλήγμα για τους Αnonymous, λένε πολλοί. Δεν είναι λίγο πράγμα να μαθαίνεις ότι το ίνδαλμά σου, ο αρχιστράτηγος, έχει γίνει από πέρυσι το καλοκαίρι καταδότης και ότι έδωσε πέντε νεαρούς αξιωματικούς του, μια που ο ίδιος κινδύνευε με φυλάκιση 122 χρόνων, καθώς τον βάραιναν διάφορες κατηγορίες για διαδικτυακές απάτες και επιθέσεις. Δεν ξέρουμε πόσο ιδιοτελή ήταν τα κυβερνο-κρίματά του, όμως το γεγονός είναι ότι ο 28χρονος λύγισε, έσπασε, όπως έχουν σπάσει αναρίθμητοι άνθρωποι πριν από αυτόν κι έγιναν συνεργάτες του μέχρι χθες εχθρού τους, δηλαδή της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό συμβαίνει εδώ κι αιώνες, όμως η Ιστορία πάντα προχωρά, με προδοσίες, αλλά και με ηρωικές, άτσαλες εφόδους.

Αυτοδίδακτος ιδιοφυής χάκερ, κομμάτι του ημι-άνεργου προλεταριάτου της πόλης, ο Σαμπού ήταν –για τους επαϊοντες– ένας θρύλος. Παγκόσμιος θρύλος είχε γίνει κάποτε ένας άλλος Σαμπού, ένας 18χρονος Ινδός, συμπρωταγωνιστής στην ταινία φαντασίας του 1940 Σαμπού, ο κλέφτης της Βαγδάτης, μια έγχρωμη υπερπαραγωγή του Αλεξάντερ Κόρντα με εκπληκτικά εφέ για την εποχή της, μια παραλλαγή της ιστορίας του Αλαντίν. Εκείνος ο Σαμπού πέθανε νέος και ξεχάστηκε. Όμως ο παλιός Σαμπού ταυτίστηκε με το πρώτο ιπτάμενο χαλί στην ιστορία του σινεμά, ενώ ο δεύτερος θα φορά για πάντα την κουκούλα του καταδότη.

Αυτό το άναρχο, φλου αντικαπιταλιστικό κύμα δεν μπορεί να ανακοπεί. Είτε όμως μας εκφράζουν είτε όχι, οι «Ανώνυμοι» θα υπάρχουν και θα δρουν όσο θα υπάρχει η παγκόσμια αδικία σε βάρος του ανώνυμου «99%» των λαών. Και τη θέση κάθε «επώνυμου» χαφιέ ή απατεώνα θα παίρνουν πολλοί ανώνυμοι, έστω εφήμεροι και ευάλωτοι, επαναστάτες.