Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Βήμα μπροστά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Η σημαντική αύξηση (+0,83% και 50.752 ψήφοι) στην εκλογική δύναμη της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές του 2009 αποτελεί έκφραση ποιοτικών βημάτων, τα οποία έγιναν τα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν, τόσο στην οργανωτική της συγκρότηση, αλλά κυρίως στην τεκμηρίωση της πολιτικής πρότασης διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, προς όφελος των σύγχρονων εργατικών συμφερόντων και αναγκών.




του Στράτου Βουραζέρη




Σημαντικός αριθμός αγωνιστών της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων που στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική μάχη της προηγούμενης Κυριακής, αναγνώρισε συνειδητά την ανάγκη να ενισχυθεί και εκλογικά η πολιτική της πρόταση. Μία ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, από την πλευρά του κόσμου της εργασίας, των παραγωγών του πλούτου. Να ενισχύσει εκείνο το ρεύμα στην Αριστερά που επιδιώκει την αναγέννηση των επαναστατικών - κομμουνιστικών ιδεών, στο πεδίο της πιο βάρβαρης κρίσης του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
Και αν αυτή καθ’ αυτή η ψήφος δεν αναγράφει αιτιολόγηση, το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε στο πλαίσιο των προεκλογικών εκδηλώσεων, που για πρώτη φορά διοργανώθηκαν με αξιοσημείωτη μαζικότητα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Επιβεβαιώνεται από την ανταπόκριση που έβρισκε ο λόγος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από τους εργαζόμενους, στους χώρους εργασίας όπου έφτασε.

Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγκαλιάστηκε από εργαζόμενους και νέους που το προηγούμενο δίχρονο πρωταγωνίστησαν στην αντιπαράθεση με την πολιτική του «μαύρου μετώπου», μιας και αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο την ώρα της μάχης και όχι στολίδι για την «προεκλογική βιτρίνα» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς άγρα ψήφων... Ακόμα κι αν το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να καταγράψει νίκες έναντι της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και εργοδοτών, σημαντικό τμήμα του αγωνιζόμενου λαού, μέσα στη φλόγα των αγώνων αλλά και την εφ’ όλης της ύλης πολιτική συζήτηση που άνοιξε την προεκλογική περίοδο, συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος για την ανατροπή προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας, περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ, τη μονομερή παύση πληρωμών του χρέους, την εθνικοποίηση τομέων όπως η ενέργεια, οι τράπεζες, τα τρόφιμα, οι φυσικοί πόροι, με οργανωμένο το λαό και ταξικά αναγεννημένο το εργατικό κίνημα.

Διακριτό πλέον κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επέλεξε εκλογικά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στήριξε αταλάντευτα το παραπάνω πλαίσιο, αλλάζοντας και τη σχέση της εκλογικής δύναμης μεταξύ των δυνάμενων της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, για κάθε έναν ψηφοφόρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προηγούμενη Κυριακή, 14 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και 7 ΚΚΕ. Το 2009, τα αντίστοιχα νούμερα ήτανε 13 (ΣΥΡΙΖΑ) και 21 (ΚΚΕ), ενώ το 2007 για κάθε ψηφοφόρο του αδόκιμου αθροίσματος ΜΕΡΑ (συμμετείχε και το ΕΕΚ) και ΕΝΑΝΤΙΑ, αντιστοιχούσαν 16 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και 26 του ΚΚΕ.




Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατέγραψε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ψήφων που έλαβε, σημειώνοντας πρωτόγνωρη εκλογική καταγραφή για την αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά στη χώρα. Σε 14 εκλογικές περιφέρειες ο αριθμός των ψήφων που έλαβε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερτριπλασιάστηκε, ενώ στις περιπτώσεις των νομών Ηρακλείου και Καστοριάς, ο αντίστοιχος αριθμός ψήφων είναι πενταπλάσιος σε σχέση με εκείνες που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η σημαντική αύξηση των ψήφων και του ποσοστού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σχετίζεται με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή των μελών και των φίλων της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την περίοδο που προηγήθηκε αυτής, στους κοινωνικούς αγώνες.
Μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και νεολαίας της χώρας, το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, άκουσε, ήρθε σε επαφή, συζήτησε για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ανεξαρτήτως αν ήταν η επιλογή του στην κάλπη, κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα προτάγματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπεισαν ευρύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία μόνο να κερδίσουν έχουν από την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι και νέοι που πείθονταν από τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν περιορίζονταν σε μία υπόσχεση ψήφου, αλλά ζητούσαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προεκλογική παρέμβαση, αποκτώντας έτσι και μία άλλη σχέση με το εγχείρημα, πέρα απ’ αυτή του ψηφοφόρου. Σχέση ενεργητικής συμμετοχής και στράτευσης, τα πρώτα σημάδια των οποίων φάνηκαν την προεκλογική περίοδο και τα οποία θα πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικά και μόνιμα το επόμενο διάστημα.

Ο σχεδόν απόλυτος αποκλεισμός των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) εθνικής εμβέλειας, που ίσχυσε και σε αυτή την εκλογική μάχη, έθεσε «αντικειμενικά» ένα όριο στην εκλογική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με τη συμβολή των χιλιάδων αγωνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το όριο αυτό ξεπεράστηκε, αναδεικνύοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την πολιτική οξυδέρκεια των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποτυπώθηκε στο προεκλογικό υλικό (αυτοκόλλητα, βίντεο, αφίσες, κείμενα εκλαΐκευσης της πολιτικής πρότασης κ.λπ.).

Για να αντιληφθεί κανείς το εύρος της πολιτικής παρέμβασης τον τελευταίο μήνα, αρκεί να καταγράψει τον αριθμό των πολιτικών εκδηλώσεων που έγιναν σε όλη τη χώρα, τις περιοδείες σε περιοχές και εργασιακούς χώρους, που δεν είχε ξανακουστεί ο λόγος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αλλά και την αύξηση του αριθμού των τοπικών επιτροπών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της εκλογικής περιφέρειας Αττικής (μία από τις πιο πολυπληθείς, εκτεταμένη και με έντονες κοινωνικο-οικονομικές διαφοροποιήσεις). Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία προεκλογική εκδήλωση στην Παλλήνη, ενώ τους τελευταίους μήνες ο αριθμός τους ανήλθε στις 25, στις οποίες συμμετείχαν περί τα 1.000 άτομα, όσοι είχαν ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές του 2009, στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Αλλά και πανελλαδικά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση. Μόνο το τελευταίο προεκλογικό 15νθήμερο πραγματοποιήθηκαν περί τις 100 ανοικτές συγκεντρώσεις, σε πλατείες, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας.
Ιδιαίτερη σημασία για το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συγκροτήθηκαν τόσο εύκολα (χωρίς εκτεταμένες εκλογικές μεταδημοτεύσεις), αλλά και τόσο αντιπροσωπευτικά του στίγματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς και των κινημάτων, διαφορετικών γενιών και με διαφορετικές πολιτικές αναφορές) ψηφοδέλτια. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε το «άνοιγμα» της εκλογικής παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τα εκλογικά αποτελέσματα σε πρωτεύουσες νομών, πόλεις και κωμοπόλεις της περιφέρειας, όπου υπήρξε παρέμβαση των μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την προεκλογική περίοδο.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις πρωτεύουσες των νομών είναι ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με αυτό στο σύνολο των αντίστοιχων εκλογικών περιφερειών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πόλη της Λειβαδιάς, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε 2,04% έναντι 1,51% στο νομό Βοιωτίας. Το 2,41% στην πόλη της Καλαμάτας, έναντι 1,68% στο νομό Μεσσηνίας, το 2,29% στην Ηγουμενίτσα έναντι 1,85% στο νομό Θεσπρωτίας, το 2,76% στην Ελασσόνα, έναντι 1,37% στο νομό Λάρισας και το 3,24% στην Έδεσσα, έναντι 1,36% στο νομό Πέλλας. Το στοιχείο αυτό στο εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από τη γεωγραφία της ανάπτυξης συλλογικών αντιστάσεων την προηγούμενη διετία, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Και σε αυτή την εκλογική μάχη επιβεβαιώθηκε ότι η παρέμβαση ανεξάρτητων αριστερών κινήσεων πόλης, αλλά και η οργανωμένη παρέμβαση του αντικαπιταλιστικού δυναμικού στα κινήματα που αναπτύχθηκαν σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, εισφέρουν σημαντικά στη συνολική πολιτική παρέμβαση της επαναστατικής Αριστεράς.
Χαρακτηριστικό είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο Λαυρεωτικής. Ειδικότερα στην Κερατέα της μαχητικής και νικηφόρας αντίστασης των κατοίκων ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργολάβων σκουπιδιών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε ποσοστό 4,51%, συγκεντρώνοντας 327 ψήφους, γεγονός που σχετίζεται και με τη ενεργό παρουσία, συμπαράσταση και συμβολή των μελών - υποψηφίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Θυμίζουμε εδώ ότι το 2009 το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ίδια περιοχή είχε υπερψηφιστεί από μόλις 18 άτομα (0,25%).

Από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει και σημαντική γεωγραφική εξάπλωση –συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές– των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε 25 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες η εκλογική της δύναμη υπερβαίνει το πανελλαδικό ποσοστό (βλ. πίνακα με αναλυτικά αποτελέσματα), ενώ στις εκλογές του 2009 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 20.





Είναι αλήθεια ότι ο «λόγος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» συγκρίθηκε και συγκρούστηκε κατά την προεκλογική περίοδο με άλλες πολιτικές προτάσεις, φαινομενικά πιο άμεσα και εύκολα υλοποιήσιμες προς όφελος του λαού. Το γεγονός ότι εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αναντίστοιχο των απαιτήσεων της εποχής και των προσδοκιών των αγωνιστών που συσπειρώνονται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέτει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά σε νέα καθήκοντα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του πολιτικού της λόγου, τη θεωρητική εμβάθυνση και τεκμηρίωση της πολιτικής της πρότασης και των διαχωριστικών γραμμών από άλλα διαχειριστικά πολιτικά σχέδια, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο κινήματος. Σε αυτή την προσπάθεια, η εμπειρία που απέκτησαν οι φίλοι και τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την πολιτική μάχη των εκλογών, αλλά και η κοινωνική ακτινοβολία του εγχειρήματος καθίστανται εξαιρετικά πολύτιμες.

Νέες δυνατότητες για ανατρεπτική δράση
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΡ

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των εκλογών εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Σύμφωνα με αυτή, «οι εκλογές της 6ης Μάη κατέγραψαν μια εκκωφαντική όσο και αντιφατική λαϊκή καταδίκη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, που υλοποίησαν από κυβερνητικές θέσεις την άγρια αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των μνημονίων». «Ο λαός έριξε ένα τρανταχτό εκλογικό χαστούκι στα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο «μαύρο μέτωπο. Το ΝΑΡ εκτιμά ότι στην καταδίκη αυτή συνέβαλε το μαζικό κίνημα των προηγούμενων χρόνων, με τα όριά του, αλλά και η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς». Επίσης επισημαίνεται ότι «το σύστημα στην προσπάθειά του να ανασυγκροτηθεί θα αξιοποιήσει τις διάφορες “αντιμνημονιακές” δυνάμεις, χωρίς πολιτική ρήξης με το κεφάλαιο και την ΕΕ, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει για την ενσωμάτωση δυνάμεων της Αριστεράς στη βάση του κυβερνητισμού και της τάσης “πασοκοποίησής” τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέες δυνατότητες για αριστερή ανατρεπτική παρέμβαση, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρότατους λόγους ανησυχίας για την πορεία των εξελίξεων. Η λαϊκή απαίτηση για αλλαγή της εφιαλτικής πορείας δεν χρωματίστηκε –όσο έντονα απαιτεί η ίδια η ποιότητα της επίθεσης– από αντικαπιταλιστικό και αντιΕΕ περιεχόμενο. Σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίστηκε από τις αυταπάτες των άμεσων λύσεων από τα πάνω και των κυβερνητικών διεξόδων, τις οποίες τροφοδότησε ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας μια δεξιόστροφη πορεία με απαντήσεις εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με το σύστημα».

Χαρακτηρίζεται ως «προβληματικό» το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της «αντιμνημονιακής» ψήφου κατευθύνθηκε στο συντηρητικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ως πολύ αρνητικό γεγονός η καταγραφή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για στροφή προς τον φασισμό, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Αναφορικά με το ΚΚΕ, εκτιμάται ότι η μικρή αύξηση των δυνάμεών του –επισημαίνεται η πτώση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη– τονίζει την απουσία ανατρεπτικής τακτικής και επαναστατικής στρατηγικής, όπως επίσης και την αποστροφή του απέναντι σε πρωτοβουλίες για κοινή ανατρεπτική δράση των δυνάμεων της Αριστεράς για ένα νικηφόρο εργατικό και λαϊκό κίνημα. «Η παρουσία της συστημικής ΔΗΜΑΡ, μαζί με τους σχηματισμούς που έμειναν τελικά εκτός Βουλής (από τους Οικολόγους Πράσινους μέχρι τους τρεις νεοφιλελεύθερους συνδυασμούς) διευρύνει την γκάμα με τα διάφορα δεκανίκια του συστήματος», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΝΑΡ.
Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ τονίζει ότι αποτελεί «πολύτιμη παρακαταθήκη», αφού «για πρώτη φορά η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά αποτελεί κι εκλογικά μια διακριτή και ανερχόμενη δύναμη».
Τονίζεται βέβαια ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαφώς μικρότερο των στόχων που είχαμε θέσει, αναντίστοιχο με τις απαιτήσεις της ταξικής αναμέτρησης». Οι αιτίες σύμφωνα με το ΝΑΡ πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην επάρκεια και το στρατηγικό βάθος των προγραμματικών απαντήσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και στην ποιότητα των πολιτικών δεσμών που έχει αναπτύξει με το λαό. «Στις νέες συνθήκες, αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τα προβλήματα όλης της μη ενσωματωμένης Αριστεράς, με αίσθημα ανησυχίας και μάχιμου προβληματισμού, από τη σκοπιά της αναγκαίας τομής στην Αριστερά για στρατηγικές απαντήσεις, για την αντεπίθεση στο μέτωπο των αξιών, για τολμηρές - ανατρεπτικές επιλογές υπέρ των εργαζομένων».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί μια ρευστή πολιτική κατάσταση, προκαλεί δυσκολίες στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης καθώς δεν δίνει “σταθερή κυβέρνηση”, ανοίγει το δρόμο για πιο ενεργητική παρέμβαση των εργαζομένων και του λαού, ενώ θα ορθώσει κρίσιμα πολιτικά διλήμματα για όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς».

Το ΝΑΡ τονίζει ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα από τον αγώνα για την ανατροπή της κανιβαλικής επίθεσης του κεφαλαίου. Καλεί σε αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με στροφή στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αναβάθμιση κι ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συμβολή της στη συστράτευση της αντισυστημικής, αντιΕΕ και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς, καταλύτης τόσο για να επιβληθεί η αριστερή κοινή δράση στο πεδίο των ανατρεπτικών αγώνων, όσο και για την αναγκαία τομή στην Αριστερά. Για να ηττηθούν η λογική διαχείρισης του συστήματος, κυβερνητισμού και σοσιαλδημοκρατικοποίησης, καθώς και οι αντιλήψεις περιχαράκωσης και ηττοπάθειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΝΑΡ, στην ιστοσελίδαwww.narnet.gr.