Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δέσμιος των Ευρωπαίων ο ΣΥΡΙΖΑ του 17%


Μπροστά στο σύνδρομο των εποχιακών καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη βρέθηκε σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ του 16,78% και του ενός εκατομμυρίου ψήφων: Μετά το τέλος των γιορτών αρχίζουν οι εκπτώσεις. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που ακολούθησε τον εκλογικό θρίαμβο, στην οποία μπήκε με όλες του τις δυνάμεις ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφές ότι οδηγείται σε αποτυχία πριν καν ξεκινήσει, ελλείψει των αριθμητικών και πολιτικών προϋποθέσεων που καθορίζει εν πολλοίς ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος. Περισσότερο ο κύκλος επαφών είχε χαρακτήρα αποκάλυψης των πολιτικών προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με βλέμμα στραμμένο στον επόμενο γύρο των εκλογών αλλά και των αδιεξόδων που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, έγιναν σαφή επίσης τα όρια της πρότασης Τσίπρα για το Μνημόνιο και το χρέος.



του Γιώργου Λαουτάρη




Ένα πρώτο δείγμα ήρθε με την επιστολή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη που απευθυνόταν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρόμπαϊ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σουλτς, στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ντράγκι και στον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, Γιουνκέρ. Σε αυτήν σχολίασε σε χλιαρό ύφος ότι «η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο» και διαπίστωσε ότι είναι «επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας». Χρησιμοποιώντας σκόπιμα πρώτο πληθυντικό πρόσωπο η επιστολή υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής» από την άποψη ότι απειλείται «το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών» και άρα «σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση». Μετά τις πολλές ενστάσεις που ήγειρε αυτή η πρωτοβουλία, κάνοντας πολλούς να μιλήσουν για «στρογγύλεμα των θέσεων για το Μνημόνιο» και για «προληπτική υποχωρητικότητα ως και δουλοφροσύνη έναντι των Ευρωπαίων», στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν μέσω ανεπίσημης ενημέρωσης να διευκρινίσουν ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει πλήρη γνώση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ακύρωση του Μνημονίου» και ότι η έννοια «απονομιμοποίηση» είναι «ιδιαίτερα αιχμηρή».

Οι καθηλωτικές ευρωδεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνονται από τη στάση του απέναντι στο ώριμο αίτημα για μονομερή στάση πληρωμών προς τους πιστωτές

Η επιστολή είναι ενδεικτική της πλήρους απροθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του να προτείνει οποιαδήποτε μονομερή λύση στα θέματα που καθόρισαν την προεκλογική ατζέντα, τα Μνημόνια, τα μέτρα και την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας πολυπληθούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποτελείται πλέον από 52 βουλευτές και βουλευτίνες: «Όπως στη ζωή δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, δεν υπάρχει και ολίγον μνημόνιο» είπε. Και ενώ ερμήνευσε τη λαϊκή ψήφο ως εντολή για «άμεση ανατροπή του μνημονίου της λιτότητας», έσπευσε να περιορίσει τις αυτοτελείς κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: «Αυτή η ανατροπή όμως έχουμε πλήρη επίγνωση, θα έρθει σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων, διεργασιών που θα γίνει στο ευρωπαϊκό πεδίο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Οι καθηλωτικές ευρωδεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα φαίνονται και από τη θέση του για το χρέος και τη στάση του απέναντι στο ώριμο αίτημα για μονομερή στάση πληρωμών προς τους πιστωτές. Σε μια από τις πρώτες του μετεκλογικές συνεντεύξεις, στο περιοδικό Hot doc, δήλωσε ότι «επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι πια διακρατικό, η συζήτηση πια πρέπει να εντοπιστεί στις σχέσεις τις διακρατικές της χώρας με τις άλλες χώρες». Και διευκρίνισε ότι «είναι ζήτημα γεωπολιτικής πια η άσκηση μιας πολιτικής τέτοιας που που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση». Όμως η απαθής παραδοχή του γεγονότος ότι το χρέος είναι πια διακρατικό, συνιστά και παθητική αποδοχή του PSI και της αρνητικής για τη χώρα και το λαό της αναδιάρθρωσης που έγινε στο χρέος, καθιστώντας το εν μια νυκτί κρατικό. Είναι άραγε το πλαίσιο του PSI και των δανειακών συμβάσεων δεσμευτικό για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ήταν και για τη ΔΗΜΑΡ;

Το πρωτόγνωρο εκλογικό αποτέλεσμα έκανε τον επικεφαλής να μιλήσει για «μήνυμα ειρηνικής επανάστασης» την Κυριακή. Όπως διαφάνηκε, το μεγάλο ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που ζητούσε μια οργισμένη απόρριψη της πολιτικής των μνημονίων εκφράστηκε με αριστερή ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες ημέρες υιοθέτησε πιο έντονα από ποτέ το σύνθημα για μια αριστερή κυβέρνηση. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα της κάλπης. Στο τέλος του τριημέρου που είχε στη διάθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει την πρόταση αυτή, ο επικεφαλής δήλωσε πως είχε «ευρεία υποστήριξη αλλά μια ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη» και το «όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα».