Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δ. Δεσύλλας: Ανατροπή, όχι διόρθωση του μνημονίου



«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η καταδίκη της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της, να είναι από τα αριστερά και κυρίως βαριά, για κακούργημα και όχι για πταίσμα ή για πλημμέλημα! Εμείς παλεύουμε για ανατροπή του μνημονίου με συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης - αριστερής απάντησης και εργατικής διεξόδου από την κρίση», τόνισε ο Δημήτρης Δεσύλλας, επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα».




Συνέντευξη στον Γιώργο Λαουτάρη





Στον εκβιασμό του πρωθυπουργού ψήφος στο Μνημόνιο ή χρεοκοπία, πώς απαντάτε;

Το Μνημόνιο της τρόικας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ χρεοκόπησε ήδη τους εργαζόμενους, έγινε "μνημόσυνο" για τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους, οδηγεί πιο γρήγορα και στη χρεοκοπία της χώρας, δηλαδή και πάλι των εργαζομένων! Οδηγεί στο δεύτερο - σκληρότερο μνημόνιο ως το 2021, στην "ελεγχόμενη - συντεταγμένη" χρεοκοπία, που συζητάει και ετοιμάζει η ΕΕ ή σε χρεοκοπία τύπου Αργεντινής.
Το Μνημόνιο είναι το πολυβόλο της αστικής στρατηγικής στην Ελλάδα. Γιατί συνδυάζει τη γενική αστική προσπάθεια για διέξοδο από τη βαθιά και δομική καπιταλιστική κρίση και την παγκόσμια αναδιανομή πλούτου σε βάρος των εργαζομένων, με την υπερεκμετάλλευση λόγω του ευρώ, με τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, με την ελληνική κρίση χρέους και δανεισμού και τη λειψή παραγωγική βάση της χώρας. Ο συνδυασμός αυτός παροξύνει την αντεργατική επίθεση στη χώρα μας, την κάνει διαφορετική, πολύ πιο βίαιη και βάρβαρη απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες (Γαλλία, Αγγλία κ.ά.). Γι΄ αυτό, είναι πολιτικό λάθος η υποτίμηση της πάλης κατά του Μνημόνιου, όπως κάνει το ΚΚΕ.
Επομένως, στη χρεοκοπία οδηγεί η ψήφος στο Μνημόνιο και η υποταγή στον πρωθυπουργικό εκβιασμό. Γι΄ αυτό, απαντάμε με αγώνα και ψήφο για Ανατροπή του Μνημόνιου και των φορέων του, της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ψηφοδέλτια διαμαρτυρίας ή και αντίδρασης στο Μνημόνιο υπάρχουν πολλά. Γιατί ψήφο στην αντικαπιταλιστική Αριστερά;

Οι «αντιμνημονιακοί» υποψήφιοι είναι πολλοί, έγιναν περίπου μόδα, ψαρεύουν στα θολά νερά της διαμαρτυρίας, πάνε να εκτονώσουν και να ακυρώσουν την εργατική αγανάκτηση και τη νεολαιίστικη οργή. Για παράδειγμα, η ΝΔ: Ενώ στα λόγια λέει ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο, στην πράξη ψήφισε - ψηφίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα του, το ομολόγησε ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Άλλοι υποψήφιοι (Αλ. Μητρόπουλος, γενικά οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ζητούν ένα "καλύτερο", "πιο κοινωνικό" μνημόνιο με επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το Μνημόνιο δεν διορθώνεται, μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει ή να ανατραπεί! Δεν υπάρχει ουσιαστική αντίθεση στο Μνημόνιο, χωρίς ταυτόχρονη και συνολική αντίθεση στην κυβέρνηση και στην ΕΕ!
Εμείς παλεύουμε για ανατροπή του μνημονίου με συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης - αριστερής απάντησης και εργατικής διεξόδου από την κρίση. Με βασικούς πολιτικούς άξονες: Άμεση παύση πληρωμών, διαγραφή του τοκογλυφικού, ληστρικού, ιμπεριαλιστικού χρέους, κοινωνικοποίηση Τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, φορολόγηση του κεφαλαίου, πλήρη φοροαπαλλαγή στην εργατική οικογένεια, κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη και υπηρεσίες, δραστική μείωση των εξοπλισμών, έξοδο από ΟΝΕ - ευρώ - ΕΕ - ΔΝΤ, απαγόρευση απολύσεων, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Το πρόγραμμα αυτό το προτείνουμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα για να το επιβάλει με τους αγώνες του, ανατρέποντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις κυοφορούμενες συγκυβερνήσεις, π.χ. Ντόρας Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ - Κουβέλη και γενικά τους πολιτικούς συσχετισμούς "από τα κάτω - από τα αριστερά".

Ποια είναι η επόμενη μέρα για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα;

Η καταδίκη της κυβέρνησης προβλέπεται μεγάλη. Γι΄ αυτό, ο πρωθυπουργός, πανικόβλητος, απειλεί και εκβιάζει ότι αν δεν εκλεγεί π.χ. ο Κατσιφάρας περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα θα χρεοκοπήσει η χώρα! Το κρίσιμο ζήτημα είναι η καταδίκη της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής της, να είναι από τα αριστερά και κυρίως βαριά, για κακούργημα και όχι για πταίσμα ή για πλημμέλημα! Βαριά και συνολική καταδίκη της κυβέρνησης, της ΕΕ, του Καλλικράτη (Κακοκράτη) και του Μνημονίου σημαίνει αγώνα για την ανατροπή τους, επόμενα ολόπλευρη ενίσχυση και ψήφο στα ψηφοδέλτια της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής.
Μόνο έτσι, την επόμενη μέρα των εκλογών θα δημιουργηθούν καλύτεροι όροι και προϋποθέσεις για τα μεγάλα ζητούμενα των εργαζομένων και της εποχής: Για ενωτικούς, μαχητικούς, αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες απέναντι στη νέα κανιβαλική επίθεση. Για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Για διάλογο και κοινή δράση όλης της Αριστεράς σε προωθητική - ανατρεπτική πολιτική κατεύθυνση. Κυρίως για τη συγκρότηση του πόλου - μετώπου της Αριστεράς της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, της Επαναστατικής Νίκης, της σύγχρονης Κομμουνιστικής Προοπτικής.         Η εκλογική ενίσχυση των συνδυασμών μας σημαίνει στην επόμενη μέρα νέες δυνατότητες, νέες αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις!

Ποια μηνύματα παίρνετε από τους εργαζόμενους της Δυτικής Ελλάδας;

Στις περιοδείες μας διαπιστώσαμε ζωντανά τη μαζική και μεγάλη λαϊκή αγανάκτηση και οργή κατά του Μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η αγανάκτηση και οργή φτάνει σε συνολική αποστροφή προς τα κόμματα και την πολιτική και σε αντιεκλογική στάση, όπως είδαμε στη Λαϊκή Αγορά της Πάτρας και σε κάποιους νεολαίους στις πλατείες Όλγας και Γεωργίου. Αλλού βρήκαμε πολύ ευνοϊκό κλίμα υπέρ των θέσεών μας, όπως στην κοινή περιοδεία κλιμακίου των δύο συνδυασμών μας (Δήμου και Περιφέρειας) στην πόλη του Πύργου και στα γύρω χωριά. Στους ανθρώπους της Αριστεράς είναι διάχυτη μια απογοήτευση για τον "ενδοαριστερό εμφύλιο" και η έντονη απαίτηση για κοινή δράση όλης της Αριστεράς, ανεξάρτητα πώς την εννοεί ο καθένας και παρά την μικροψυχία ή και αλαζονεία που δείχνει σ΄ αυτό το ζήτημα το ΚΚΕ. Γενικά, οι εργαζόμενοι ακούν με προσοχή και ενδιαφέρον τις απόψεις μας, υπάρχει ευρύτερη από άλλες φορές απήχηση και επιδοκιμασία τους. Εντείνουμε τις προσπάθειες με τη μάχη του ψηφοδελτίου, για να μετατραπεί η λαϊκή αγανάκτηση και οργή σε δύναμη ανατροπής. Όσοι θα μας ψηφίσουν, μας τονίζουν ότι δεν μας δίνουν "λευκή επιταγή", αλλά από εδώ και μπρος θα είναι πολύ πιο απαιτητικοί.


0 Τοποθετησεις: