Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Περιστέρι: Μπροστά στον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα


Ενάντια στη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και την εμπορευματοποίηση των πάντων




Στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη, ο υποβαθμισμένος, τέταρτος δήμος της χώρας, το Περιστέρι, με τις μεγάλες παραδόσεις στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, εκτός απ’ τα συσσωρευμένα τοπικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει ν’ αντιμετωπίσει και την τεράστια καταστροφική λαίλαπα του Μνημονίου και του «Καλλικράτη».


ΤΑΣΟΣ ΚΑΤΙΝΤΣΑΡΟΣ




Έχει να δώσει μάχη, να ξεσκεπάσει και να παλέψει για την ανατροπή μιας πολιτικής και δημοτικής εξουσίας που αύξησε κατά 39% τα δημοτικά τέλη και εκτίναξε το χρέος του δήμου στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Μια δημοτική αρχή που επιδόθηκε μόνο σε έργα βιτρίνας (χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και ζωγραφιστά λουλούδια στις πλατείες!), εγκαταλείποντας στην τύχη του το Ποικίλο Όρος, που θα μπορούσε να δώσει ανάσα σ’ όλες τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Που μετέτρεψε κι αυτό ακόμη το (παράνομο) γκαράζ στο Άλσος σε χαβούζα σκουπιδιών. Που προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων συμβασιούχων και «Σταζιέρ», για να μετατρέψει το δήμο σε πρώιμο πείραμα εφαρμογής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εργασιακής ομηρίας πριν ακόμη απ’ τη σφαγή που προωθεί ο καλλικρατικός νόμος.

Με την ανεργία να καλπάζει και τη βιομηχανική ζώνη να έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, το εργατικό Περιστέρι τείνει να μετατραπεί σε γκέτο ανέργων και περιοχή, πρωτοπόρα στη φτώχεια και τη δυστυχία στους καιρούς της τρόικας και των αλλεπάλληλων μνημονίων.
Οι κυβερνητικές επιλογές, το μνημόνιο και ο «Καλλικράτης» έχουν βρει τον καλύτερο εκφραστή τους στη δημοτική αρχή του Α. Παχατουρίδη, που υπέταξε τη χάραξη του μετρό και την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων, που πρωταγωνίστησε στην ολυμπιάδα της ντόπας, της μίζας και της ξεφτίλας, που προώθησε τα σχέδια για ιδιωτικές επιχειρήσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανά δήμο, που διέλυσε στην κυριολεξία τα νηπιαγωγεία και έχει αφήσει τα σχολεία και τους μαθητές με μύρια όσα προβλήματα. Με πολύ υψηλά «τροφεία» στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που με το «κόλπο-γκρόσο» για τα σκουπίδια στο Άλσος καταστρέφει και τον τελευταίο ελεύθερο χώρο και πνεύμονα πρασίνου του Περιστερίου στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου είναι μια απ’ τις πρώτες συγκροτήσεις του χώρου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς σε τοπικό επίπεδο. Έχει βάλει τη σφραγίδα της σε όλα τα γεγονότα που συνέβησαν στην κοινωνία του Περιστερίου, καθώς και σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα που άνοιξαν αυτό το διάστημα.

Υπεράσπισε το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με πρωτοπόρα δράση υπέρ όλων των εργαζομένων (μόνιμων και συμβασιούχων) του δήμου, όταν η δημοτική αρχή προχώρησε σε απολύσεις. Υπεράσπισε τους αγώνες της νεολαίας και των εκπαιδευτικών, στις μαθητικές και σπουδαστικές κινητοποιήσεις, στη μεγαλειώδη απεργία των δασκάλων, με αγωνιστικές παρεμβάσεις ακόμα και στις μαθητικές παρελάσεις για την ανάδειξη αυτών των κορυφαίων ζητημάτων, ερχόμενη αντιμέτωπη και με την αστυνομία.

Με συνεχή και συστηματική δράση σ’ όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, απ’ την έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008 και τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του άρθρου 16 έως τα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και τις απεργίες και τις διαδηλώσεις ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική της χούντας κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ - ΔΝΤ.
Με πρωτοπόρα δράση (κινητοποιήσεις, καταλήψεις, παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο) για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της πόλης, όταν η χάραξη του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου απείλησε και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου, αναδεικνύοντας και αντιπαλεύοντας ουσιαστικά μόνη τις συνεχείς παρανομίες της δημοτικής αρχής. Με κινητοποιήσεις, συνελεύσεις κατοίκων και αγωνιστικές παρεμβάσεις όλο το τελευταίο διάστημα, για να μη μετατραπεί το Άλσος σε χαβούζα και χωματερή.
Με εκδηλώσεις - συζητήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα του κινήματος, τόσο στο στέκι της κίνησης όσο και σε πλατείες και αμφιθέατρα της πόλης. Απ’ την οικονομική κρίση, την εκπαίδευση και την υγεία μέχρι τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν όλους τους κατοίκους.

Παρά τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειες, επί είκοσι χρόνια η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου δηλώνει «παρών», σ’ όλες τις εκφάνσεις των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων στο Περιστέρι, καθώς και στην προσπάθεια συντονισμού των κινήσεων πόλης για κοινή αντιμετώπιση και δράση σε μεγάλα ζητήματα (Πάρνηθα , Καλλικράτης κα).

Το ψηφοδέλτιο της Κίνησης, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί η αγωνίστρια Αντωνία Αθανασοπούλου - Βαφειάδου, συσπειρώνει εργάτες και εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και νεολαίους, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, αγωνιστές του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, των κινημάτων για τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον, αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής αριστεράς, οργανωμένους σε πολιτικές συλλογικότητες, αλλά και ανένταχτους. Καλούν τους εργαζόμενους κατοίκους της πόλης, να στείλουν μήνυμα ανυπακοής – αντίστασης - ανατροπής, ψηφίζοντας την Κίνηση στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Στέλνουν μήνυμα στα μεγάλα συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκφραστές, που λυμαίνονται το δήμο του Περιστερίου και τις ζωές των εργαζομένων, ότι θα τους βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους, μέσα από μαζικές, «από τα κάτω», λαϊκές διαδικασίες, σε κάθε γωνιά του Περιστερίου…

0 Τοποθετησεις: