Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ» ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

Πως απαντούν οι συνδυασμοί Αττικής στα κρίσιμα ερωτήματα
Η πάλη για την ανατροπή του μνημονίου και της «χούντας» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, ο αγώνας για την ικανοποίηση κρίσιμων εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων συνδέονται αντικειμενικά με τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στα ζητήματα του δημόσιου χρέους, του ευρώ και της ΕΕ. Το Πριν καταγράφει τις θέσεις των 10 συνδυασμών για την Περιφέρεια Αττικής στα κρίσιμα αυτά θέματα.




Αττική - Γιάννης Σγουρός
Ούτε η λεξούλα ΔΝΤ



Σε άλλο πλανήτη φαίνεται ότι ζει ο Γ. Σγουρός αφού σε ολόκληρο το πρόγραμμα του «αντι-μνημονιακού» (ως πολίτη) Γιάννη Σγουρού δεν αναφέρονται πουθενά οι λέξεις Μνημόνιο και ΔΝΤ! Βεβαίως και δεν υπάρχει καμιά απάντηση στο ζήτημα του χρέους, ούτε αντίθεση στο ευρώ και στην ΕΕ. Κατά τα άλλα ο Γ. Σγουρός υπόσχεται την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ Αττικής για έργα… ανάπτυξης.

Αττική Νέα Προοπτική - Βασίλης Κικίλιας
Δεν καταργώ το Μνημόνιο



Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού η ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι είναι εναντίον του Μνημονίου, ενώ θέλει να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα χωρίς αυτό το Μνημόνιο. Ο Β. Κικίλιας δηλώνει αποφασισμένος: «Τα ποσά που δικτατορικά απαιτεί, και ουσιαστικά στερεί, η Τρόικα από την Αυτοδιοίκηση δε θα τα πληρώσουν οι πολίτες, ούτε οι επιχειρήσεις». Αλλά «ο περιφερειάρχης Αττικής δεν μπορεί να καταργήσει το Μνημόνιο. Οφείλει όμως να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για ανάπτυξη».

Λαϊκή Συσπείρωση – Θανάσης Παφίλης
Η έξοδος από τον ευρώ δεν είναι κάτι ουσιαστικό



Η μεγάλη έκπληξη όμως προέρχεται από το ΚΚΕ. Ένα κόμμα που είχε χρόνια αντιΕΕ τοποθέτηση, την στιγμή ακριβώς που αυτή η θέση θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, κάνει μια εντυπωσιακή στροφή δεξιά, βγάζοντας βέβαια φλας αριστερά. Το αίτημα για αποδέσμευση από την ΕΕ εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε με το ‘’ρήξη με την ΟΝΕ’’ (Προκήρυξη ΚΚΕ για υποστήριξη Λαϊκής Συσπείρωσης). Η Αλέκα Παπαρήγα το δικαιολογεί λέγοντας ότι ‘’σε μια εκλογική μάχη κάνεις και μια προσαρμογή’’. Την ίδια στιγμή διευκρινίζει ότι ‘’τώρα έξοδο από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή δεν είναι ουσιαστικό. Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει και η ίδια η ΕΕ τη βολεύει’’. Καθησυχάζει ωστόσο την κομματική βάση λέγοντας πως ‘’Όταν λέμε λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία αυτό είναι ασυμβίβαστο με τη συμμετοχή στην ΕΕ’’. (συνέντευξη τύπου 27/10). Η ίδια καταστροφική αντιστροφή γίνεται και στο ζήτημα του χρέους: ‘’Η άρνηση πληρωμής του χρέους μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού, μόνο αν υπάρξει ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας’’ (Ριζοσπάστης 27/6/10). Άρα αυτοί οι πολιτικοί στόχοι δεν τίθενται σήμερα.
Άρμα Πολιτών – Γιάννης Δημαράς
Ζήτω το ΕΣΠΑ



Το λευκό του πρώην μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (αλλά με την «ψυχή του πάντα στο ΠΑΣΟΚ») Γ. Δημαρά στη Βουλή για το μνημόνιο, ήταν τελικά πολύ ρηχό. Δεν συνοδεύτηκε μόνο από το «ναι» στο ασφαλιστικό, αλλά και από υποταγή στα δεσμά του χρέους και του ευρώ. «Απεγκλωβίζουμε την κοινωνία από τους περιορισμούς του Μνημονίου», διαβάζουμε στην διακήρυξη του. Πως; «Εντάσσουμε την Περιφέρεια σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής έχει την τελευταία της ευκαιρία. Την ευκαιρία που της δίνει το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής (2007-2013)». Δηλαδή ζήτω τα λεφτά της ΕΕ...

Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο - Αλέξης Μητρόπουλος
Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους



Για το χρέος προτείνεται η ‘’επαναδιαπραμάτευση’’ και διαγραφή ‘’μέρους του χρέους’’ (από την πολιτική διακήρυξη του συνδυασμού) . Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Γ. Δραγασάκης δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει αριστερά επιχειρήματα για να κινδυνολογήσει τελικά ότι ‘’ρύθμιση του χρέους, ακόμη και δραστική διαγραφή μέρους του χρέους, δεν συνεπάγεται αυτόματα οφέλη για τους εργαζόμενους’’ (Αυγή 17/10). Για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κεντρική θέση αντίθεσης, ενώ γίνεται λόγος για ‘’αντι-αναπτυξιακή για τη χώρα µας λειτουργία των κανόνων της ΟΝΕ και του υπερτιµηµένου ευρώ’’ (από την πολιτική διακήρυξη). Αιτία γι αυτό είναι κατά τον Γ.Τόλιο η ‘’νεοφιλελεύθερη διόρθωση της ΟΝΕ’’ (Αυγή 3/10).

 Ελεύθερη Αττική - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής - Αλέκος Αλαβάνος
«Όχι απλουστευτικά» για το ευρώ



Κεντρική θέση του συνδυασμού είναι ‘’η αναδιαπραγμάτευση του χρέους’’. Ο Α. Αλαβάνος έχει διευκρινίσει τι εννοεί: ‘’Σβήσιμο ενός μέρους του χρέους, επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής, χαριστική περίοδος, χαμηλότερα επιτόκια’’ (Ομιλία στην Πάτρα 13/5). Αυτό σίγουρα δεν είναι άρνηση του χρέους, ούτε αποκάλυψη του ταξικού και ιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα.
Στο θέμα του ευρώ, έχει τοποθετηθεί υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Ελλάδας εντός του ευρώ, ενώ βεβαίως δεν εκφράζεται συνολική αντίθεση στην ΕΕ. «Με το ΝΑΡ υπάρχουν διαφορές, για παράδειγμα η ευκολία που έχει να λέει ‘’έξω από το ευρώ’’. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να το θέσουμε απλουστευτικά, ναι ή όχι. Πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα την ανασύσταση, την αναγέννηση και φυσικά της αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, την ανάπτυξη της οικονομίας μας, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Στο βαθμό που διαπιστώσουμε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, τότε δεν έχουμε μια δογματική προσέγγιση υπέρ της παραμονής στο ευρώ». (Εποχή 24/10)

Αττική Γη - Γρηγόρης Ψαριανός
Αυτοδιοικητική αφασία



Το ψηφοδέλτιο που αποφεύγει –περισσότερο από όλα τα άλλα- τα κρίσιμα ερωτήματα, μιλώντας μόνο για την αυτοδιοικητική σημασία των εκλογών, έχει επικεφαλής έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση. Τυχαίο; Δε νομίζω, όταν μιλάμε για τον Γρηγόρη Ψαριανό, που μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, έχουν αποφασίσει να αποτελούν συμπληρωματική δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ψαριανός χαρακτήρισε «αριστεροδεξιά δημαγωγία» το να τίθεται το θέμα του Μνημονίου πριν τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη! Βεβαίως, Ψαριανός και Κουβέλης δεν θέτουν θέμα αμφισβήτησης του ευρώ και της ΕΕ.

Αττική Οικολογική Απάντηση - Κώστας Διάκος
Τι θα κάνουμε τα δανεικά



Απαντήσεις, ή μάλλον «ρεαλιστικές λύσεις» όπως τις ονομάζουν, έχουν για πολλά θέματα, εκτός από το φλέγον: δημόσιο χρέος και ΕΕ. «Το να χαραμίζουμε τις εκλογές σε ένα δήθεν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του "Καλλικράτη" και του Μνημονίου είναι μια κουτοπόνηρη υπεκφυγή για να αποφύγουμε τις πολιτικές δεσμεύσεις», λέει ο Κ. Διάκος (Αυγή 10/10). Η μοιρολατρία κυριαρχεί και το μόνο ενδιαφέρον είναι πως θα αξιοποιηθούν τα δανεικά. Το χρέος δεν αμφισβητείται: «Το μνημόνιο το έφεραν και είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα και να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατό από τον βρόχο της Τρόικας;» (Κ. Διάκος στο tvxs.gr).

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Άγγελος Χάγιος

Διαγραφή του χρέους - έξω από ΟΝΕ/ΕΕ



Στη διακήρυξη της κίνησης προτάσσονται οι στόχοι: Παύση πληρωμών. Διαγραφή του επαχθούς ληστρικού χρέους. Έξοδος από την ΟΝΕ και το ευρώ. Ρήξη συνολική με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού στην προοπτική της αντικαπιταλιστικής εξόδου από αυτήν. Ο Ά. Χάγιος τόνισε ότι «κρίκος και προϋπόθεση φυσικά για κατακτήσεις είναι η άρνηση και διαγραφή του ληστρικού και ιμπεριαλιστικού χρέους» και πως «η αντιπαράθεση με την ΕΕ είναι ζωτική ανάγκη για το εργατικό κίνημα» (Πριν 24/10). 

0 Τοποθετησεις: