Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δολοφονική διαπλοκή συνδικάτων - κράτους



“Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δολοφονεί”. Αυτό είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στα στόματα των αγωνιζόμενων εργαζομένων της Αργεντινής μετά την δολοφονία στις 20 Οκτώβρη του 23χρονου Μαριάνο Φερέιρα, μέλος του Partido Obrero (Εργατικό Κόμμα), από ομάδα παρακρατικών μπράβων και με την πλήρη συνεργασία της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας των συμβασιούχων εργαζομένων στους σιδηροδρόμους. Μαζί του, τραυματισμένη σοβαρά από σφαίρα στο κεφάλι και σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική βρίσκεται η Έλσα Ροντρίγκεζ, ενώ στα πόδια έχουν τραυματιστεί ο Νέλσον Αγκίρε και ο Αριέλ Πίντος.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ



Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά για το πόσο αδίστακτα μπορεί να συνδεθεί το κράτος, η αστυνομία και τα συνδικάτα με τα συμφέροντα των καπιταλιστών στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον της επισφάλειας. Στις 20 Οκτώβρη, εργαζόμενοι συμβασιούχοι, και μάλιστα με εργοδότες εταιρίες υπεργολαβιών, με την συμπαράσταση του Partido Obrero και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς, διοργάνωσαν στο Μπουένος Άιρες πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμό των γραμμών του τραίνου, με κύριο αίτημα την μονιμοποίηση των εργαζομένων. Βρήκαν απέναντί τους εκτός από την αστυνομία και ομάδα ατόμων που εφόρμησαν μέσα από τις αστυνομικές δυνάμεις και άρχισαν να πετροβολούν αλλά και να πυροβολούν εναντίον των απολυμένων και απεργών! Η ομάδα έχει άμεση σύνδεση με το συνδικάτο των σιδηροδρόμων UF (Unión Ferroviaria), η οποία ανήκει στην CGT, την κατ' αντιστοιχία αργεντίνικη ΓΣΕΕ.
Το τραγικό γεγονός συγκλόνισε τους εργαζόμενους της Αργεντινής και είχε ως άμεση απάντηση την προκήρυξη απεργιών σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα την Πέμπτη 21 Οκτώβρη οργανώθηκε γενική απεργία διαμαρτυρίας στο Mπουένος Άιρες και πορεία στο Προεδρικό Mέγαρο, με συμμετοχή της ΓΣE (CGT) και της CTA (Central de Trabajadores de la ArgentinaKέντρο Eργατών Aργεντινής). Όλες οι αριστερές οργανώσεις της Aργεντινής συμμετείχαν στην απεργία και την πορεία. Mαζί τους πορεύτηκαν και οι Mητέρες της Πλάσα δε Mάγιο. Πάνω από 50.000 διαδηλωτές συμμετείχαν, με το σύνθημα “Θα δώσουμε την χαριστική βολή στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία” να κυριαρχεί.
Στις 23 Οκτωβρίου συνελήφθησαν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Μαριάνο Φερέιρα και άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που ξεκινάει από το συνδικάτο UF και φτάνει μέχρι την κυβέρνηση της χώρας. Οι συλληφθέντες είναι ο Πάμπλο Ντίαζ, υπεύθυνος για τους αντιπροσώπους της Ένωσης Σιδηροδρομικών, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες του σωματείου μετά τον Χοσέ Πεντράζα, στέλεχος του UF που αναγνωρίστηκε ως οργανωτής της συμμορίας, και ο Κριστιάν Φαβάλε, που υποδείχθηκε σαν ο δολοφόνος του Μαράνο Φερέιρα. Με τη σύλληψή τους βγήκαν στο φως οι διασυνδέσεις τους τόσο με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όσο και με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της Αργεντινής. Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων έκανε τον εκλιπόντα πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της υπόθεσης, χωρίς όμως να μπορεί να κρύψει στοιχεία όπως φωτογραφίες του Φαβάλε με τον υπουργό Οικονομικών Μπουντού και τον υπουργό Παιδείας Σιλεόνι. Στην προσπάθεια να μειώσει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνησή του εμφάνισε τη σχέση του δολοφόνου Φαβάλε με τον πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Εντουάρντο Ντουάλντε σαν αντίβαρο.

Το Partido Obrero συγκλονισμένο από την τραγωδία κατήγγειλε τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος, το κράτος, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τους μπράβους και την αστυνομία, όπως επίσης και της προσπάθεια αποφυγής της διαλεύκανσης του εγκλήματος. Ταυτόχρονα με ψηφίσματά τους το EEK και όλες οι οργανώσεις της Συντονιστικής Eπιτροπής για την Eπανίδρυση της Tέταρτης Διεθνούς καταδίκασαν τη στυγνή δολοφονική επίθεση. Παράλληλα πορεία πραγματοποιήθηκε από το ΕΕΚ στην πρεσβεία της Αργεντινής, τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, την οποία στήριξαν με την παρουσία τους και σύντροφοι από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στον σημερινό καπιταλισμό, που γίνεται όλο και πιο αδίστακτος, η απάντηση στις επιθέσεις δεν μπορεί παρά να είναι η αλληλεγγύη και η αντεπίθεση των εργαζομένων όπου γης, με όπλο τα δικαιώματα τους.

0 Τοποθετησεις: