Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εχθρική χώρα η Γερμανία


Κατηγορηματική και μη επιδεχόμενη αμφισβήτησης είναι η γνώμη του ελληνικού λαού για τη Γερμανία και την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα. Εχθρική χώρα χαρακτήρισε τη Γερμανία το 76% των ερωτηθέντων! Μόνο το 8% τη χαρακτήρισε φιλική.



Το 81% των Ελλήνων έχει σαφή άποψη ότι με την πολιτική που ασκεί το Βερολίνο έχει στόχο να κυριαρχήσει στην Ευρώπη με οικονομικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό,  δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 77% όσων πήραν μέρος στη δημοσκόπηση χαρακτηρίζει «Τέταρτο Ράιχ» τη σημερινή Γερμανία. Μόλις το 15% διαφωνεί με αυτές τις εκτιμήσεις.

Είναι προφανές ότι η γραμμή της Μέρκελ απέναντι στη χώρα μας έχει οδηγήσει στην αναβίωση όλων των στερεοτύπων που κυριαρχούσαν τις δύο δεκαετίες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον Χίτλερ, το ναζισμό, το Τρίτο Ράιχ σκέπτεται το 32,4% όταν ακούει τη λέξη Γερμανία, την Κατοχή σκέπτεται το 4,5%. Αλλά και πέραν του παρελθόντος, σήμερα η λέξη Γερμανία προκαλεί οργή στο 41% των Ελλήνων, απογοήτευση στο 10%, φόβο στο 6,4% και συνολικά οχτώ στους δέκα Έλληνες τρέφουν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στη Γερμανία και μόλις ένας στους ...δώδεκα (!) θετικά.
Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις πριν από έξι χρόνια, το 78% των Ελλήνων χαρακτήριζε «πολύ συμπαθή» χώρα τη Γερμανία! Τραγικό δείγμα του πόσο πολύ και πόσο σύντομα μπορεί να καταστρέψει τα αισθήματα ενός λαού προς έναν άλλον η πολιτική που ασκούν οι κυρίαρχες τάξεις των αντίστοιχων χωρών.