Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Ισπανική …επίθεση

Μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Βαλένθια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική βία και την καταστολή φοιτητών και μαθητών σε κινητοποίηση της προηγούμενης μέρας. Δεκάδες συγκεντρωμένοι τραυματίστηκαν από αστυνομική επίθεση, ενώ έγινε προσαγωγή 25 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων αρκετοί ανήλικοι. Εκπρόσωποι των φοιτητών κατήγγειλαν την αστυνομική βία που είχε θύματα ακόμα και ανήλικα παιδιά, τα οποία ξυλοκοπήθηκαν. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι προκλήθηκαν από διαδηλωτές. Αστυνομικός διευθυντής είχε μάλιστα το θράσος να αποκαλέσει τους φοιτητές «εχθρούς»... Φοιτητές και μαθητές διαμαρτύρονται για τις περικοπές των δαπανών για την παιδεία που αποφάσισε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλένθια.



Οργή στο Αφγανιστάν

«Συγγνώμη» για το κάψιμο του Κορανίου στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν αναγκάστηκε να ζητήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά το ξέσπασμα οργής, με αφορμή το περιστατικό. Η συγγνώμη του προέδρου της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης ήρθε υπό την απειλή των όπλων καθώς λίγες ώρες νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση αφγανού στρατιώτη κατά δύο Αμερικανών των κατοχικών δυνάμεων. Επίσης, προηγήθηκε κάλεσμα των Ταλιμπάν να στρέψουν τα όπλα τους σε όλους τους «ξένους άπιστους εισβολείς». Εντωμεταξύ, συλλαλητήρια με κεντρικό σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στον Ομπάμα» συνεχίζονταν για τρίτη συνεχόμενη μέρα, παρά τις επιθέσεις κατά διαδηλωτών – τουλάχιστον έξι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από πυρά άγνωστης προέλευσης. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με πέτρες κατά στρατιωτών και πυρπόλησαν την αμερικανική σημαία, ενώ στράφηκαν και κατά της αμερικανόδουλης πολιτικής ηγεσίας, φωνάζοντας «Θάνατος στον Καρζαΐ».

Πρόσκληση για βόμβες στη Σομαλία

Ο σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιουελί Μοχάμεντ Άλι περίπου απηύθυνε προσκλητήριο παρέμβασης στη χώρα του, δηλώνοντας στην διάσκεψη του Λονδίνου την Πέμπτη ότι θα χαιρέτιζε διεθνή αεροπορική επιδρομή κατά των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο σομαλός πρόεδρος, σεΐχης Σαρίφ Αχμέντ, είχε ζητήσει την άρση του διεθνούς εμπάργκο για να αντιμετωπιστούν, όπως υποστήριξε, αποτελεσματικότερα οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ». Δεν προξενεί εντύπωση η δουλοπρέπεια των σομαλών ηγετών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά διορισμένοι από τις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θα ενισχυθεί η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, θα παρασχεθεί βοήθεια στην εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων ασφαλείας και στην καταπολέμηση της πειρατείας και της τρομοκρατίας.

Διχάζει ο Πούτιν

«Σήμερα εμείς είμαστε οι υπερασπιστές της πατρίδας» δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε 130.000 υποστηρικτές του, σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, ρωσική αργία που ονομάζεται «ημέρα των υπερασπιστών της πατρίδας». «Η μάχη για τη Ρωσία συνεχίζεται» είπε ο Βλ. Πούτιν. Παρά το μεγάλο αντικυβερνητικό κίνημα, ο ρώσος πρωθυπουργός αξιοποιεί το «όπλο» του τρόμου και της έξωθεν απειλής και παραμένει το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Κατηγορεί δε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης ότι είναι όργανα των Δυτικών, τονίζοντας ότι η εκλογή του είναι η μόνη εγγύηση σταθερότητας και ανάπτυξης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί από την πλευρά της το ρωσικό καθεστώς ότι ασκεί πιέσεις και πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους για να πηγαίνουν στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.

Συμφωνία Κίνας - Τουρκίας

Με την υπογραφή συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η επίσκεψη του κινέζου αντιπροέδρου Σι Τζίνπινγκ, στην Τουρκία, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Υπογράφηκαν εμπορικές συμφωνίες 1,4 δισ. δολαρίων, οι οποίες αφορούν 500 εκατ. δολάρια τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα, 570 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη των κινεζικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και 308,5 εκατ. δολάρια αφορούν ένα πακέτο επενδύσεων στις κατασκευές και στην ενέργεια. Παρόλο που το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών έχει αυξηθεί στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις κινεζικές εξαγωγές και η Τουρκία ζητά «μεγαλύτερη ισορροπία».