Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εφαρμοστικό «τσεκούρι» κατά συντάξεων, μισθών

Στη φάση σαρώματος των μισθών και συντάξεων περνά η κοινοβουλευτική συμμορία που στήριξε το δεύτερο Mνημόνιο, με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το PSI από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ντόρα και την έναρξη της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη με εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα. Τον εφαρμοστικό στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που υποκρίθηκε την …επιφυλακτική, ενώ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα προσχήματα δεν έσωσε φυσικά ούτε η τροπολογία Κουτρουμάνη που αποσυνέδεσε από τη μείωση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και τις παροχές που θα συνεχίσουν να υπολογίζονται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, αφού ...εξαιρείται το επίδομα ανεργίας, που κατακρημνίζεται στα 351 ευρώ!




του Δημήτρη Σταμούλη


Το ευτράπελο είναι ότι υφυπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, ήθελε να βάλει και …στοίχημα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο από μέρους της κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα, όταν όλοι οι γερμανοί …προϊστάμενοί του δηλώνουν ήδη ότι τον Ιούνιο θα στείλουν στον ελληνικό λαό και νέο «λογαριασμό», ενώ ακόμα και ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, δηλώνοντας ότι «η λύση που επιλέχθηκε δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο». Όσο για τη ΝΔ, μίλησε για «μονόδρομους» και για «επιλογές από αυτές που έχει διαθέσιμες», υπερψηφίζοντας τα πάντα «με γνώμονα το καλό της πατρίδας»…
Η κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου από τη μια προβλέπει αύξηση του κονδυλίου για τους τραπεζίτες και άλλους κατόχους κρατικών ομολόγων, για την πληρωμή τόκων, στα 13,05 δισ. ευρώ και από την άλλη, προχωρά σε μείωση του ενός εκατομμυρίου συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με στόχο να αφαιρεθούν από τους συνταξιούχους άλλα 386 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012. Στις επικουρικές συντάξεις η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20% και αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 93% του συνόλου) καθώς επιβάλλεται στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία. Οι συντάξεις ως 250 ευρώ περικόπτονται κατά 10% (πλαφόν τα 200 ευρώ), από 250 ως 300 ευρώ κατά 15% (πλαφόν τα 225 ευρώ) και από τα 300 ευρώ και άνω κατά 20% (πλαφόν τα 255 ευρώ). Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών επιβάλλονται και στο 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Η περικοπή στις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Όλες αυτές οι μειώσεις επιβάλλονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και η παρακράτηση των αναδρομικών θα γίνει σε 8 δόσεις από τη σύνταξη του Mαΐου.
Όσον αφορά τις κρατικές δαπάνες, μόνο για το 2012, προβλέπεται η καρατόμηση δαπανών 66 εκατ. για συντάξεις Δημοσίου, 576 εκατ. για φαρμακευτική δαπάνη, 205 εκατ. για τα ειδικά μισθολόγια. Μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες όλων των υπουργείων, πλην του Άμυνας, κατά 15% (200 εκατ.), πετσοκόβονται τα επιδόματα πολυτέκνων (43 εκατ.). Η παιδεία συνθλίβεται με μειώσεις 80 εκατ. ευρώ και μειώσεις σε αμοιβές αναπληρωτών στα σχολεία και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ, σε επιχορηγήσεις προς ΑΕΙ-ΤΕΙ, και σε δαπάνες σίτισης των φοιτητών. Η δημόσια υγεία διαλύεται, με περικοπή εφημεριών νοσοκομειακών γιατρών κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ συρρικνώνονται κατά 500 εκατ. ευρώ οι δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, 21,3 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΠ - ΔΕΗ και 15,4 εκατ. ευρώ από ΤΑΠ - ΟΤΕ.
Η περιβόητη «ανάπτυξη» για την οποία υποκριτικά μιλούν οι κυβερνώντες είναι παραμύθι, αφού μόνο για φέτος οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ από τη λιτότητα δεν ξεφεύγει ούτε ο πολιτισμός και το δήθεν «βαρύ πυροβολικό» της χώρας, ο τουρισμός, αφού μειώνονται οι δαπάνες κατά 25 εκατ. ευρώ. Σε τραγική κατάσταση θα βρεθούν και οι ΟΤΑ, αφού περικόπτονται οι κρατικές αποδόσεις κατά 129 εκατ. ευρώ.
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, την επιβολή μισθών …Κίνας, δεν θα απαιτηθεί άλλος εφαρμοστικός νόμος! Ο Γ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, με τον υπουργό Εργασίας να μιλά για …«δικαίωμα αλλά όχι υποχρέωση του εργοδότη» να τσακίσει τους μισθούς! Ακόμα ωστόσο δεν είναι σαφές τι θα γίνει με 20 παροχές που το ύψος τους συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Οριστικά καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η «μερική διατήρηση» της μετενέργειας, που περιορίζεται σε 3 μήνες, θα επιφέρει μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%, ενώ μόνο 4 επιδόματα θα επιβιώσουν (ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων). Με τη λήξη της μετενέργειας οι αμοιβές θα μειώνονται αυτομάτως, δηλαδή θα τροποποιείται η ατομική σύμβαση εργασίας, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. 
Ενόψει της ψήφισης του εφαρμοστικού οδοστρωτήρα, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ την Τετάρτη στις 1.30 μ.μ., στο πλαίσιο της τρίωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και σε μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. (Όθωνος και Αμαλίας).