Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Σαμαράς σε διαγραφέντες: «Ελάτε στα τέσσερα»

Απαιτεί «ναι» στους εφαρμοστικούς

Ενόψει εκλογών και υπολογίζοντας το αναγγελθέν κόμμα Καμμένου, ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, την περασμένη Τετάρτη, άλλαξε την αρχικά άκαμπτη στάση του απέναντι στους 22 διεγραμμένους βουλευτές του, οι οποίοι ψήφισαν «όχι» στο νέο Mνημόνιο. Αφού κάλεσε σε «πανστρατιά» για την εκλογική νίκη, απευθυνόμενος στους «22», είπε: «Θα χαρούμε να ξαναγυρίσουν κοντά μας, εφόσον βέβαια, έμπρακτα αποδείξουν τις κρίσιμες επόμενες μέρες ότι συστρατεύονται με την παράταξη». Τι σημαίνει αυτό;


                                                        Η νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ


Την υπερψήφιση των σκληρών αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων του Mνημονίου και κυρίως, της τελικής Δανειακής Σύμβασης, η οποία θα τεθεί στη Βουλή, στα μέσα Μαρτίου, εάν ευοδοθεί το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους 22 το ξανασκέφτονται, γεγονός που αν συμβεί, θα προσθέσει πολλούς ακόμη «κωλοτούμπες» στο κοινοβουλευτικό μας τσίρκο.
Στην ομιλία του, ο Αντ. Σαμαράς σκιαγράφησε την πολιτική και εκλογική του τακτική μετά τη δική του «κωλοτούμπα». Αφού τοποθέτησε τις εκλογές αόριστα εντός διμήνου μετά την ολοκλήρωση του PSI, είπε πως η ΝΔ αξίζει να υπερψηφιστεί για τους εξής λόγους: Ο ένας είναι ότι έτσι «ανοίγει ο δρόμος προς την ομαλότητα». Με άλλα λόγια, το γνωστό τρομοκρατικό δίλημμα «ευρώ ή καταστροφή», θα τεθεί με μια επιστροφή στο αρχαϊκό δίλημμα του ιδρυτή της ΝΔ, στην παραλλαγή, «Σαμαράς ή τανκς». Με αυτό το δίλημμα, το προπαγανδιστικό επιτελείο της ΝΔ, το οποίο κοσμεί και ο γιος του Ψυχάρη, θα επιχειρήσει να συσπειρώσει κλασικούς συντηρητικούς νοικοκυραίους της ευρύτερης επιρροής της.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θα καλέσει η ΝΔ την υπερψήφισή της, είναι η ανάπτυξη. «Η καταστροφική πολιτική των δυόμισι τελευταίων ετών έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες αποφύγαμε τα χειρότερα: την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Τώρα είναι η ώρα να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της», είπε στην ομιλία του. Καθησυχάζοντας τους δανειστές της χώρας, συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τους στόχους και τις επιδιώξεις του προγράμματος, αλλά χωρίς ανάκαμψη δεν θα πιάσουμε τους στόχους». Και στη βάση αυτή, «έπαιξε» με τη λαϊκή αγωνία, λέγοντας ότι «χρειάζεται κοινωνική συνοχή και όχι μονομερή λιτότητα», τη στιγμή που ψηφίζει όλους τους νόμους που οδηγούν στη μονομερή λιτότητα...
Ο τρίτος λόγος που η ΝΔ θα υποστηρίξει την υπερψήφισή της, δεν ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, αλλά εφαρμόστηκε έμπρακτα, με την επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο, όπου σήκωσε ψηλά τη διεκδίκηση των ΑΟΖ. Γεγονός που από μακριά «μυρίζει» αξιοποίηση του εθνικισμού και των επικίνδυνων πολεμικών τυχοδιωκτισμών.