Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τρομοκρατήστε τις «ευαίσθητες» αγορές


  «Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες (!) για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Οι αγορές αξιολογούν την κάθε κίνηση και την πορεία της χώρας, θα αξιοποιήσουν και τις εκλογές που δεν θα ερμηνεύσουν αυτοδιοικητικά, αλλά πολιτικά, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη διακαναλική του συνέντευξη, ξορκίζοντας την αντιμνημονιακή ψήφο. Είναι δείγμα του πολιτισμού του κυνισμού και της φρίκης το γεγονός ότι η ευαισθησία του πρωθυπουργού μιας χώρας περιορίζεται στις αγορές –τις οποίες δεν πρέπει να πληγώσουμε– ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος αγνοεί επιδεικτικά τις πραγματικά ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις της χώρας.





Αλλά δεν είναι μόνο ο Γ. Παπανδρέου. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΔΝΤ και του τραπεζικού συστήματος εκφράζουν, σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα στο διεθνή Tύπο αλλά και σε εφημερίδες όπως Τα Νέα, τη μάταιη ελπίδα τους να μην αποκτήσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών «χροιά ψήφου διαμαρτυρίας στο μνημόνιο, θέτοντας σε αμφισβήτηση την εφαρμογή του ή και πυροδοτώντας εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές».
Μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής του ΙΟ-ΒΕ (Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) ισχυρίζεται ότι ο μόνος τρόπος ανατροπής της αστάθειας που θα δημιουργηθεί είναι η «λήψη μέτρων που να ξεπερνούν ακόμα και τις απαιτήσεις του μνημονίου», αλλιώς «υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας υποβάθμισης του επιπέδου ζωής κατά τα πρότυπα των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ».

Αυτό που πραγματικά φοβούνται οι τραπεζικοί κύκλοι και το βλέπουν σαν «σενάριο τρόμου» είναι να αξιοποιήσει η μαχόμενη Αριστερά το μήνυμα καταδίκης του μνημονίου για να οργανώσει κοινωνικούς αγώνες («αναταραχές και θέτοντας εμπόδια στην εφαρμογή του μνημονίου», κατά τους ίδιους κύκλους) για την ανατροπή των επιταγών της τρόικας και της επίθεσης του κεφαλαίου. «Τρέμουν» κυρίως το μετεκλογικό τοπίο και οτιδήποτε μπορεί να ανάψει το φυτίλι της αγανάκτησης στην κατεύθυνση ενός παρατεταμένου λαϊκού αγώνα με κορμό το εργατικό λαϊκό κίνημα και τη μαχόμενη νεολαία με αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και σε ανατρεπτική κατεύθυνση. 

0 Τοποθετησεις: