Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πρωτοβουλία κατά ευρώ-ΕΕ: Πολύμορφη ενότητα με σταθερό πλαίσιο


Το εγχείρημα της «Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ» είχε από τη γένεσή του και σχεδόν εξορισμού να αντιμετωπίσει μια σύμφυτη δυσκολία, μια πρωτότυπη εσωτερική αντίφαση. Από τη μια διεκδικούσε να γίνει ένα ειδικό πολιτικό μέτωπο και από την άλλη το θέμα του και η στόχευσή του ήταν και είναι ένα γενικό και στρατηγικής σημασίας πολιτικό ζήτημα, που είναι η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Δεν είναι ένα ειδικό μετωπικό εγχείρημα, όπως θα ήταν π.χ. μια μετωπική πολιτική κίνηση για τα ζητήματα χώρου, πόλης, περιβάλλοντος. Ούτε είναι μια πολιτική μετωπική κίνηση πάνω σε ένα συγκυριακό ζήτημα, όπως συνέβη για παράδειγμα με την «Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη 2003», με αφορμή την τότε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 



του Θοδωρή Βουρεκά



Αντίθετα, η συνολική ρήξη με την ΕΕ δεν είναι απλώς ένα γενικό πολιτικό ζήτημα. Είναι το ζήτημα που συμπυκνώνει το σύνολο των κοινωνικών-πολιτικών αντιθέσεων στο πεδίο της ταξικής πάλης. Είναι επίσης η καθοριστική διαχωριστική γραμμή στο χώρο της Aριστεράς ή πιο σωστά το κριτήριο για το ποιες δυνάμεις εντάσσονται στα όρια της αστικής στρατηγικής και ποιες και σε ποιον βαθμό την αντιστρατεύονται και επιδιώκουν την ανατροπή της.
Έπρεπε επομένως η «Πρωτοβουλία» να μη διολισθήσει σε λογικές και πρακτικές υποκατάστασης των πολιτικών φορέων ή των γενικών πολιτικών μετωπικών εγχειρημάτων της Aριστεράς. Χρειάστηκε συνεπώς μέσα από το πλαίσιο της δράσης της να ανακαλύψει το δικό της ζωτικό χώρο και ταυτόχρονα να προσδιορίσει το περίγραμμα της δικής της αυτοτέλειας. Το πώς υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται αυτές οι εξισορροπήσεις θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε παρακάτω:
Πρώτον, αποφύγαμε συνειδητά την κατάρτιση ενός συνεκτικού πολιτικού προγράμματος, έστω με άξονα μόνο το ζήτημα της συνολικής ρήξης με την ΕΕ. Αντί για κάτι τέτοιο αρκεστήκαμε σε μια χοντρική πολιτική οριοθέτηση, που πρόσφερε όμως στην «Πρωτοβουλία» έναν σαφή πολιτικό προσανατολισμό.

Δεύτερον, αυτή η κωδικοποιημένη πολιτική οριοθέτηση ούτε «άδειασε» ούτε «στένεψε» το εγχείρημα. Αντίθετα, υπήρξε και υπάρχει ένας πλούτος αναλύσεων και τεκμηρίωσης που παράγεται μέσα στο πλαίσιο της δράσης μας. Αυτός ο πλούτος μάλιστα περιλαμβάνει μια ολόκληρη ποικιλία πολιτικών αποχρώσεων. Υπάρχει μια παλέτα πολιτικών χρωμάτων με διακριτό βέβαια άξονα τη ρήξη με τον ευρωπαϊσμό και την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, μια πολυχρωμία που αποτελεί το φυσικό περιβάλλον δράσης και λειτουργίας της «Πρωτοβουλίας».
Τρίτον, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε σταθερά τη συνεργασία και υποστήριξη των κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων με αντι-ΕΕ προσανατολισμό. Στόχος και μοναδική μας φιλοδοξία υπήρξε η πολιτική και ιδεολογική αναβάθμιση της εναντίωσης και της συνολικής ρήξης με την ΕΕ, χωρίς να διεκδικούμε καμιά πολιτική ή οργανωτική πρωτοκαθεδρία. Ακόμα και σε θεματικές ενότητες που φιλοδοξούμε στο άμεσο μέλλον να εντάξουμε στη δράση μας, όπως είναι η εκπαίδευση, η ενέργεια, οι εργασιακές σχέσεις, το αγροτικό ζήτημα, η βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες, η αντικαπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δεν θέτουμε ως προϋπόθεση την εκφορά ενός αυτοτελούς προγραμματικού λόγου εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας». Απλώς, επιδιώκουμε να συμβάλουμε στο να καταδειχθούν μέσα από μια χρήσιμη πολυφωνία οι καταστροφικές πολιτικές σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και υπέρ του κεφαλαίου, που έχουν ως βασικό τους ενορχηστρωτή την ΕΕ. Ως «Πρωτοβουλία» έχουμε άλλωστε διακηρυγμένο στόχο από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής μας, τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός πλατιού, οργανωμένου, ενωτικού λαϊκού ρεύματος εναντίωσης στο ευρώ και την ΕΕ με αντικαπιταλιστική προοπτική, που να στέκεται στο ύψος των σημερινών αγωνιστικών και πολιτικών απαιτήσεων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχει μια πλούσια και σπουδαία πολιτική εμπειρία μέσα από τη μόλις εξάμηνη δράση της «Πρωτοβουλίας». Είναι ήδη αρκετά τα πεδία επιτυχούς παρέμβασης της «Πρωτοβουλίας», που εκτείνονται από την ιδρυτική συνέλευση, την ημερίδα στο Πάντειο με την πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή ιδεών, αναλύσεων, αλλά και πολιτικής γνώσης, μέχρι τις εκδηλώσεις σε πολλές μικρές και μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, σε συνοικίες της Αθήνας και περιοχές της Αττικής. Αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι η επαφή με πολλά διαφορετικά ακροατήρια και ως προς την πολιτική, αλλά και ως προς την κοινωνική σύνθεσή τους, με χαρακτηριστικό στοιχείο την ικανοποιητική έως μαζική συμμετοχή. Μέσα από αυτή την πολυσχιδή δράση αποδείχτηκε όχι μόνο η εμφανής πολιτική υπεροχή του λόγου της «Πρωτοβουλίας» σε ευρύτερα αριστερά ακροατήρια, αλλά και σε ακροατήρια με μεγαλύτερη πολιτική εμβέλεια πέραν της Aριστεράς. Εντοπίζει επίσης κανείς τη διεισδυτικότητα του λόγου της «Πρωτοβουλίας», που όπως πιστεύουμε έχει σαφές ταξικό πρόσημο, ακόμη και σε μεγάλα ανομοιογενή ακροατήρια, όπως είναι π.χ. ένας κόσμος που συσπειρώνεται στο αγωνιστικό, δημοκρατικό, «πατριωτικό» ρεύμα, που έχει αναδυθεί μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Για όλα αυτά πιστεύουμε πως η «Πρωτοβουλία και του ευρώ και της ΕΕ» είναι ένα εγχείρημα που αξίζει την προσοχή και τη συμβολή μας.