Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΔΕΗ: Κυβερνητική υποχώρηση


Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί το το κύμα ανυπακοής που παρατηρείται με το χαράτσι της ΔΕΗ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων έχουν ξεπεράσει πλέον το μισό εκατομμύριο και φυσικά μιλάμε για όσους λογαριασμούς έχουν μείνει ανεξόφλητοι και έχουν ξεπεράσει και την προθεσμία των 80 ημερών. Η πίεση από το συνεχώς διογκούμενο κίνημα κίνημα αντίστασης στα χαράτσια, αλλά και η τεράστια αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, είχαν ως αποτέλεσμα την κυβερνητική υπαναχώρηση.

του Μάκη Γεωργιάδη



Μάλιστα, η υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών παρατηρήθηκε σε δύο επίπεδα, κατ’ αρχάς με την αύξηση των προθεσμιών για εξόφληση των λογαριασμών σε τέσσερις μήνες, δηλαδή 120 ημέρες έναντι των 80 που ήταν έως τώρα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος θα πρέπει να έχει έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που βεβαίως δεν εξασφαλίζει επί της ουσίας τους καταναλωτές, αλλά φανερώνει την αντανάκλαση της πίεσης που έχει ασκηθεί από τους πολίτες, τα κινήματα εναντίον των χαρατσιών αλλά και την Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Συνολικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η αυξημένη λαϊκή πίεση, η ανυπακοή και η αγανάκτηση οδήγησαν σε μια ανάσχεση της επιδρομής της κυβέρνησης στα λαϊκά εισοδήματα, μια επιτυχία η οποία μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ωστόσο, τo ζήτημα που αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση είναι η βαθύτερη πολιτικοποίηση και οι στόχοι που συνδέονται με την πάλη του κινήματος εναντίον των χαρατσιών για το επόμενο διάστημα. Η όξυνση της πάλης και της αντίστασης σε ένα καταφανώς αντισυνταγματικό μέτρο δεν μπορεί να μην συνδεθεί άμεσα με αιτήματα για τη μείωση ή και την εξάλειψη των φόρων και των φορολογικών συντελεστών για τα εργατικά εισοδήματα και τα λαϊκά νοικοκυριά, με παράλληλη αύξηση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο στα επίπεδα του 40% και πάνω. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι είναι απαραίτητη η πάλη για την κατάργηση τελών και φόρων επί της ακίνητης περιουσίας των εργατικών νοικοκυριών. Το διεκδικητικό πλαίσιο θα μπορούσε να περιέχει αιτήματα για φτηνό ρεύμα για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και καμία διακοπή ρεύματος αφού αποτελεί πρώτιστη ανάγκη και κοινωνικό αγαθό. Όλα αυτά ωστόσο εντάσσονται παράλληλα στο γενικότερο πλαίσιο της πάλης εναντίον του Mνημονίου και των μέτρων βαρβαρότητας τα οποία συνομολογούν η τρόικα, η κυβέρνηση Παπαδήμου και ευρύτερα το αστικό μπλοκ εξουσίας. Εντάσσονται και αναζητούν διέξοδο στη μη εφαρμογή των μέτρων, την απειθαρχία έναντι της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ με την ταυτόχρονη πάλη για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, που είναι και οι κύριοι άξονες και η μοναδική πραγματική διέξοδος για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών αλλά κυρίως είναι η μοναδική προοπτική για τη σωτηρία των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας...