Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φονικό δέμα


Τελικός παραλήπτης οι... εργαζόμενοι
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίθεση για να κάμψει τις αντιδράσεις στα μέτρα

Δολοφονική ενέργεια με σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές παρενέργειες εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν εξερράγη βόμβα δύο πόρτες δίπλα από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Γιώργος Λαουτάρης


Το φονικό δέμα εστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και από εκεί μεταφέρθηκε υπηρεσιακά δύο ημέρες μετά ως την είσοδο του γραφείου του στον έβδομο όροφο του υπουργείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο φάκελος μεγέθους Α3 είχε ταχυδρομηθεί από κατάστημα ΕΛΤΑ στην Αθήνα, έφερε όνομα αποστολέα «Χρήστος Καραβέλας», που είναι καταζητούμενος για την υπόθεση Ζίμενς ως πρώην στέλεχος της εταιρείας και προοριζόταν για τον υπουργό. Ο αξιωματικός Γιώργος Βασιλάκης, στενός συνεργάτης του Μ. Χρυσοχοΐδη επί χρόνια, άνοιξε το δέμα στις 8.20 μ.μ. και βρήκε ακαριαίο θάνατο από την έκρηξη που μετέτρεψε σε συντρίμμια το γραφείο του και σε κόλαση καπνού ολόκληρο το μέγαρο της Κατεχάκη.
Όλα δείχνουν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος τρομοϋστερίας, φέρνοντας και στη χώρα μας το κλίμα που επικρατούσε στις ΗΠΑ το 2001 με τις επιστολές που περιείχαν σκόνη άνθρακα. Η ΕΛΑΣ Ÿανακάλυψε ομοιότητες της επίθεσης με πρακτικές των βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ αλλά και με τον ΙΡΑ, που είχε στείλει ανάλογο φάκελο στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Ακαριαία, από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων έφυγαν τα καυτά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών μέτρων, γεμίζοντας με αναλύσεις για την επιχειρησιακή δεινότητα των τρομοκρατών και τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας και φύλαξης. Φυσικά, δημιουργούνται εύλογα πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο που ένα δέμα - βόμβα έφτασε στο κατώφλι του υπουργού, που προΐσταται των διωκτικών αρχών. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που εξευτελίζουν κάθε επιβάτη στα αεροδρόμια, η νομιμοποίηση των καμερών ασφαλείας στους περισσότερους δημόσιους χώρους, οι τρομονόμοι, αυτόματα γελοιοποιήθηκαν, αφού ο «εχθρός» κατάφερε να πυρπολήσει το «κάστρο» των διωκτών του και μάλιστα, όπως φαίνεται χωρίς να βρίσκεται κάτι τέτοιο στις προθέσεις του.
Η δολοφονία αυτή είναι αντικειμενικά αξιοποιήσιμη από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η έκρηξη σημειώθηκε, συμπτωματικά ή όχι, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των μέτρων για το νέο επαχθές ασφαλιστικό και πέντε ημέρες πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης. Ο καπνός και οι στάχτες μπορεί να σκέπασαν μόνο το μέγαρο της οδού Κατεχάκη, όμως η πραγματική τρομοκρατία πλανάται πάνω από όλους τους εργαζόμενους και επηρεάζει το πολιτικό κλίμα. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, το πρωί της Παρασκευής, μέχρι και ο καθηγητής και πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Μανόλης Δρεττάκης, ταύτισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Φλας το τρομοκρατικό χτύπημα με την απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά.
Τυχαία ή όχι, σε κάθε κρίσιμη στιγμή για την αστική πολιτική αλλά και το μαζικό κίνημα το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται ανάλογες ενέργειες, σκορπώντας τη σύγχυση και το σάστισμα, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλες κατευθύνσεις. Θυμίζουμε τα πιο πρόσφατα: Η σύλληψη των ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και η ανακάλυψη της γιάφκας τους έγινε μόλις μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ από τον Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του στο Καστελόριζο στις 23 Απριλίου. Η σημαντικότερη και πολυπληθέστερη απεργία της μεταπολίτευσης, την Τετάρτη 5 Μαΐου, ημέρα ψήφισης των μέτρων του ΔΝΤ, επισκιάστηκε καταλυτικά από τον εμπρησμό στην τράπεζα Μαρφίν και τη στυγνή δολοφονία τριών εργαζομένων. Η υπόθεση της τυφλής ατομικής βίας αξιοποιείται διαχρονικά από την κυβέρνηση προκειμένου να «ξελασπώσει» από κάθε δύσκολη κατάσταση. Το κλίμα γενικευμένης απειλής και η αίσθηση εκτροχιασμού που δημιουργούν γεγονότα σαν αυτά, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, ανατρέπουν την πολιτική ατζέντα, δίνουν τις πρωτοβουλίες κινήσεων στην κυβέρνηση και ενισχύουν τις φωνές που ζητούν εθνική συνοχή και ομοψυχία μπροστά στον κίνδυνο. Οι δηλώσεις άλλωστε του πρωθυπουργού που τόνισε ότι «όσοι επενδύουν στην ανομία και τη βία θα λάβουν την απάντησή τους από την κοινωνία στο σύνολό της», αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, που στην ανακοίνωσή του υπογράμμισε πως στα «κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας», υπονοούν ότι σε αυτές τις ώρες προέχει η ενότητα γύρω από τους κυβερνώντες και όχι η διάσταση μαζί τους.