Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Γκρίζες ζώνες" στην εξωτερική πολιτική

Έντονες διπλωματικές διεργασίες παρατηρούνται στο προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο σε ότι αφορά τα ελληνο-τουρκικά αλλά και το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Το ζήτημα της οικονομικής συνεργασίας αναδεικνύεται σε θέμα αιχμής στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. 
Μάκης Γεωργιάδης


Μάλιστα τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπ. Γκιούλ όσο και ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν τόνισαν με έμφαση την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και τη γρηγορότερη και αποδοτικότερη εφαρμογή των συμφωνιών, οι οποίες υπεγράφησαν μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του τούρκου ομόλογού του στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Οι  συζητήσεις και οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ο Γ.  Παπανδρέου συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο όσο και τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Ωστόσο στο βάθος του ορίζοντα αυτό που διακρίνεται δεν είναι άλλο παρά μια συνολική απόπειρα διευθέτησης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με απώτερο στόχο τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και τη στενή οικονομική σύνδεση των δύο κρατών, η οποία σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτών των λύσεων θα μπορούσε να αμβλύνει τις διαφορές. Όσο και αν δεν ομολογείται οι πιέσεις για τη μετατροπή του Αιγαίου σε απέραντη «γκρίζα ζώνη», της οποίας την  τελική εποπτεία θα αναλάβει το ΝΑΤΟ, είναι αφόρητες  και το οικονομικό αλισβερίσι που έχει στηθεί περιλαμβάνοντας και τη συνεργασία στα ενεργειακά είναι απλώς τα προεόρτια.
Ανάλογου  βεληνεκούς είναι πλέον και οι πιέσεις για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα άντεχαν ακόμη ένα βέτο για την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πυκνώνουν τα δημοσιεύματα σε ελληνικό και ξένο Τύπο. Επιπλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει συνεχώς τη θέση του για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της ΕΕ, το δυνατόν έως το 2014, αφού πρώτα θα έχουν διευθετηθεί οι όποιες διαφορές, επιμένοντας σε μια ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, ενώ τα Σκόπια θέλουν να αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν διέρρευσε τυχαία η ονομασία περί «Μακεδονίας του Βαρδάρη». Oι εξελίξεις τρέχουν και σύντομα θα φανούν και τα αποτελέσματα...