Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Το έκτακτο και το μόνιμο

Σαν διαδοχικές χιονοστιβάδες κατρακυλούν και μας καταπλακώνουν γεγονότα που δεν τα περιμέναμε, δεν τα επιδιώξαμε και, επιπλέον, δεν μας παρέχεται η δυνατότητα να τα αξιολογήσουμε, να κατανοήσουμε τη σημασία που θα έχουν ή δεν θα έχουν στη ζωή μας. Γεγονότα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στα δελτία ειδήσεων, που σφραγίζουν την επικαιρότητα και στα οποία δίνεται άφθονος τηλεοπτικός χρόνος.

Μαριάννα Τζιαντζή



Γαμήλιο (ή μάλλον μεταγαμήλιο) πάρτι στο θωρηκτό Αβέρωφ. Τα περισσότερα ΜΜΕ,τουλάχιστον τα τηλεοπτικά, θεώρησαν την είδηση πιο σημαντική, π.χ., από τον πνιγμό μερικών μεταναστών στο Αιγαίο ή από το συνεχιζόμενο χάος στα δημόσια νοσοκομεία. Το γεγονός ότι χιλιάδες ζευγάρια δεν έχουν χρήματα ούτε να αγοράσουν τις βέρες για το γάμο και, περισσότερο, να αποκτήσουν παιδί θεωρείται δευτερεύον.
Χωρίς εχθρό δεν κάνουμε. Από το ξέφρενο πάρτι, στους ξέφρενους ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ που ταλαιπωρούν τους τουρίστες και βλάπτουν την εθνική οικονομία. Η εικόνα της χώρας πλήττεται, μας λένε, αγνοώντας ότι η ίδια εικόνα πλήττεται καθημερινά από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σιδηρόδρομος, τουλάχιστον στην Πελοπόννησο. Η εξαθλίωση, η τριτοκοσμική κατάσταση των σιδηροδρόμων δεν αμαυρώνει την εικόνα της χώρας; Ή μήπως οι κύριοι του ΔΝΤ δεν ταξιδεύουν συνήθως με το τρένο; Πάντως, οι κύριοι και οι κυρίες της κυβέρνησης δεν έχουν τέτοιες λαϊκές συνήθειες.
Από το θωρητικό και τους καταπέλτες, στο δέμα - βόμβα. Άφθονος τηλεοπτικός χρόνος έχει ξοδευτεί όχι για το ποιος έχει συμφέρον από την αναβίωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά για το πώς το φονικό δέμα δεν πέρασε από τους απαραίτητους ελέγχους. Στην καθημερινή και μακράς διάρκειας τρομοκρατία που επιβάλλει στον ελληνικό λαό η τρόικα, προστίθεται ο τρόμος των εκρήξεων. Όχι των τιμών, που σύντομα επιβαρύνονται με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, ούτε της ανεργίας, ούτε των περικοπών, αλλά των επαγγελματικής κοπής χτυπημάτων, που δικαιολογούν τη γιγάντωση ενός μηχανισμού καταστολής που δεν θα στρέφεται μόνο ενάντια στους τρομοκράτες, αλλά κυρίως ενάντια στις αναπόφευκτες λαϊκές εκρήξεις. Η ασυνέχεια των γεγονότων (ή των τηλεοπτικών ψευδογεγονότων) είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της συνεχούς, της φουλ επίθεσης ενάντια σε όλες τις μεταπολεμικές λαϊκές κατακτήσεις.