Όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, με αναίτιες επιθέσεις και συλλήψεις
Δευτέρα 6 Δεκέμβρη 2010. Δύο χρόνια μετά, η νεολαία δεν φαίνεται να έχει δώσει συγχωροχάρτι στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Αλέξανδρου. Δεν έχει ξεχάσει όλους τους λόγους που προκάλεσαν το αυθόρμητο και οργισμένο ξέσπασμά της. Το πρωί οι σχολικές αίθουσες άδειασαν και οι… ανήσυχοι μαθητές κατέλαβαν τους δρόμους. Πάνω από 4.000 μαθητές, μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα. Απέναντι στο ασφυκτικό κλίμα αστυνομοκρατίας που είχε στήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αντέτασσαν πως «τα όνειρα τους είναι αλεξίσφαιρα», όπως έγραφε ένα από τα πανό τους. Ούτε το απόγευμα όμως οι πόλεις έπαψαν να είναι βουερό μελίσσι, αφού σε 52 απ’ αυτές πραγματοποιήθηκαν μαζικότατες πορείες, με τη συμμετοχή και εργαζομένων. Κοντά στους 20.000 υπολογίζεται το ποτάμι των διαδηλωτών που πλημμύρισε την Αθήνα, σπάζοντας το φράγμα του φόβου.
ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
«Τότε σκότωσαν ένα 15χρονο μαθητή, σήμερα σκοτώνουν τα δικαιώματα μιας ολόκληρης γενιάς» έγραφε το πανό του ΝΑΡ-νΚΑ, επιμένοντας πως αυτή η γενιά έχει κάθε λόγο να εξεγείρεται ενάντια στη «χούντα» κυβέρνησης και τρόικας.
Αλλά και στο απέναντι στρατόπεδο, οι μνήμες του Δεκέμβρη φαίνεται πως είναι βαθιά χαραγμένες, επιφέροντας ανησυχία στον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το κράτος ζόφου που έστησε προληπτικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να αποτρέψει τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο; Η… βόμβα των τρομο-συλλήψεων, που έσκασε όλως τυχαίως (!) δύο μέρες πριν την 6/12/2010, συνδέοντας ευθεία τα Δεκεμβριανά της νεολαίας με τις οργανώσει της αδιέξοδης ατομικής βίας – είχε ως στόχο να εγείρει τα συντηρητικά αντανακλαστικά, απονομιμοποιώντας στη συλλογική μνήμη και συνείδηση το δίκιο της εξέγερσης. Η υγειονομική ζώνη, που στήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και απαγόρευση διέλευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αποσκοπούσε να δυσκολέψει με κάθε τρόπο τη συμμετοχή στην πορεία.
Κι όταν είδαν ότι οι κυματοθραύστες που έστησαν υπερκεράστηκαν, έβαλαν σε εφαρμογή το «σχέδιο Β». Ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας τέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας, από πολυάριθμές αστυνομικές δυνάμεις. ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, Δέλτα και ένα πλήθος αστυνομικών με πολιτικά διατάχθηκαν στους δρόμους. «Χτυπήστε τους απ’ την αρχή» ήταν η εντολή του… υπουργού Καταδίωξης του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, κι αυτό έκαναν: Η συγκέντρωση στα Προπύλαια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πριν η ώρα να φτάσει 4 μ.μ., οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθονταν στους συγκεντρωμένους με χημικά, παραβιάζοντας μάλιστα και το πανεπιστημιακό άσυλο των Προπυλαίων. Η πορεία συγκροτήθηκε βίαια, προχωρώντας με βήμα ταχύ υπό την καταδίωξη των ΜΑΤ. Κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής τα ΜΑΤ ακολουθούσαν τα μπλοκ, περικλείοντας τα από δεξιά και αριστερά. Σε κάθε ευκαιρία ψέκαζαν με χημικά, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Η Βουλή έμοιαζε με απόρθητο φρούριο… Όταν η πορεία έφθασε στην Πανεπιστημίου εξαπολύθηκε αστυνομικό πογκρόμ. Τα φοιτητικά μπλοκ και ιδιαίτερα της Νομικής και της Φιλοσοφικής χτυπήθηκαν βάναυσα, ακόμη και με πυροσβεστήρες. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες και οι προσαχθέντες/συλληφθέντες φοιτητές. «Η “ειδική μεταχείριση’’ που απολαμβάνει το φοιτητικό κίνημά αποτυπώνει το φόβο της κυβέρνησης για τη δυναμική που αυτό έχει αρχίσει να αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα» τονίζει ο Φώτης Θάνος, φοιτητής Πληροφορικής. Το τσουνάμι αστυνομικής βίας θα κρατήσει μέχρι αργά το βράδυ, υπό την επίβλεψη του ελικοπτέρου της ΕΛΑΣ, σε ένα ομιχλώδες τοπίο από τα χημικά και τις φωτιές. Τα Εξάρχεια έμοιζαν με… πόλη της Βαγδάτης και η αστυνομία δεν θα διστάσει να «πατήσει» ξανά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο 15χρονός μαθητής.
Σ’ αυτή την πορεία η νεολαία πλήρωσε κυριολεκτικά φόρο αίματος. «Σε 40-50 ανέρχονται οι τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία» αναφέρει ο Μάρκος Κλονιζάκης από την ΟΕΓΝΕ. Σπασμένα κεφάλια, δάχτυλα, πλευρά είναι ο αιματηρός απολογισμός. Στους περισσότερους εκ των τραυματιών διαγνώστηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ 30 ακόμη διαδηλωτές περιθάλπονταν με αναπνευστικά προβλήματα. «Το είδος των τραυμάτων από τα χτυπήματα (αιματώματα στο κεφάλι) αποδεικνύει ότι οι αστυνομικοί άσκησαν σχεδόν θανατηφόρα βία που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και θανάτους διαδηλωτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ σε συνέντευξη Τύπου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από ασφαλίτες, που τρομοκρατούσαν τους τραυματίες, θέλοντας να τους μετατρέψουν από θύματα σε θύτες.
Επιπλέον η αστυνομία για άλλη μια φορά εφάρμοσε τη γνωστή τακτική των προληπτικών προσαγωγών και των «συλλήψεων στο σωρό», με φόρτωμα ψευδών κατηγοριών. Ο Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος εκπρόσωπος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας έκανε λόγο για «96 προσαγωγές, από τις οποίες 43 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα (διατάραξη κοινής ειρήνης, οπλοκατοχή καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης)». Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες/συλληφθέντες ήταν μαθητές και φοιτητές, στους οποίους μάλιστα παραβιάστηκαν τα δικαιώματα τους, καθώς «δεν επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους παρά μόνο όταν είχε συνταχθεί το κατηγορητήριο. Δεν ενημέρωναν τους δικηγόρους αν πρόκειται για προσαγωγή ή σύλληψη κ.ά.».
Ψευδείς κατηγορίες και σοβαροί τραυματισμοί
Το δόγμα της μηδενικής ανοχής, του… υπουργού Καταστολής Χρ. Παπουτσής, βρήκε την εφαρμογή του σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Όπου κι αν έγιναν πορείες οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ασφυκτικό πρέσσινγκ της αστυνομίας. Στα Χανιά, μια από τις μεγαλύτερες και ειρηνικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη χτυπήθηκε στο… σφύριγμα της λήξης, από τα ΜΑΤ και τους συνοδοιπόρους τους - κρανιοφόρους ασφαλίτες. Οι κατασταλτικές δυνάμεις αναλαμβάνοντας τα… ηνία στο τέλος, χτύπησαν αναίτια ένα τμήμα της πορείας, πραγματοποιώντας 8 προσαγωγές. Απ’ τους προσαχθέντες: Έξι ήταν μαθητές ηλικίας από 13-15 ετών, ένας ήταν φοιτητής και επιπλέον ο Θοδωρή Χατζηγρηγοράκης, αδιόριστος εκπαιδευτικός, μέλος της ΠΕΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εξ αυτών, δύο μαθητές 13 χρονών αλβανικής καταγωγής και ο Θ. Χατζηγρηγοράκης, συνελήφθησαν. «Οι συλλήψεις φυσικά βασίζονται σε ψευδείς κατηγορίες. Τα μέλη του συλλόγου που ήταν μπροστά την ώρα της σύλληψης επιβεβαιώνουν το ανυπόστατο των κατηγοριών» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Στα Γιάννενα, δέκα τουλάχιστον άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο τη Δευτέρα το βράδυ με τραύματα που ποίκιλλαν, από σπασμένα χέρια, διασείσεις και κατάγματα στη λεκάνη μέχρι ελαφρότερους μώλωπες, από το μαζικό ξυλοδαρμό των διαδηλωτών στην πορεία. Τα ΜΑΤ που «στρίμωξαν» βάσει σχεδίου ένα κομμάτι της πορείας στη Χαριλάου Τρικούπη, διέσπασαν και ξυλοφόρτωσαν διαδηλωτές, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος λόγος. Στη συνέχεια ξέσπασαν πάνω στα φοιτητικά μπλοκ, αφήνοντας πίσω τους αρκετούς τραυματίες και 15 προσαχθέντες, 3 συλληφθέντες εξ αυτών.
Σε παράκρουση η Αστυνομία στην Ευελπίδων
Από όσα εξελίχθηκαν την Τρίτη 7/12, όταν οδηγήθηκαν οι 43 συλληφθέντες της πορείας της Δευτέρα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, φαίνεται ότι η αστυνομία επιδιώκει να συλλαμβάνει άδικα και μην ακούγεται κουβέντα: Ενώ βρίσκονταν στο χώρο των δικαστηρίων μέλη Φοιτητικών Συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων, φίλοι, γονείς και συμφοιτητές των συλληφθέντων, η αστυνομία επέλεξε να επιτεθεί, χωρίς καμία πρόφαση χτυπώντας κατά βούληση με χαρακτηριστική μανία, πετώντας τους συγκεντρωμένους έξω από το χώρο. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν τραυματισμοί από πλευράς των συγκεντρωμένων, κάποιοι από αυτούς ακόμη και σοβαρά.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, με πρωτοφανή βαναυσότητα, χτυπήθηκε και ο Γραμματέας του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού, Νάσος Ηλιόπουλος, και άλλα μέλη της Νεολαίας ΣΥΝ.
0 Τοποθετησεις:
Δημοσίευση σχολίου