Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΝ: Δεν είναι όλα τα δάχτυλα της τρόικας ίδια


Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΚΤ μπορούν να μεταρρυθμιστούν, λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Μένουμε  Ευρώπη φαίνεται να λέει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως  απάντηση στην κρίση. Μετά και από τη λήξη του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στην ηγεσία του οποίου αναδείχτηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ως ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους, ο ευρωπαϊκός και φιλο-ΕΕ προσανατολισμός του κόμματος επανήλθε σαν υπέρτατη πολιτική πυξίδα.





Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη παρουσίασε τα πολιτικά συμπεράσματα του Συνεδρίου του ΚΕΑ, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή Αριστερά». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ένα σχέδιο «για τη ριζική δημοκρατική ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «επανίδρυση» της ΕΕ. Περιγράφοντας την «ατζέντα για μια κοινωνική Ευρώπη», σημείωσε πως πρόκειται για ένα «σχέδιο αλλεπαλλήλων αλλαγών με ορίζοντα το σοσιαλισμό». Στις αλλαγές αυτές ξεχωρίζουν η έκδοση ευρωομολόγων και η αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να διασφαλίζει πίστωση με χαμηλά επιτόκια στις χώρες μέλη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας αντέκρουσε τους «πολιτικούς αντιπάλους» του όπως είπε που κατατάσσουν το Συνασπισμό στις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, τονίζοντας πως «είμαστε αυτοί οι οποίοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, αναγκαίες και ρεαλιστικές, για τη δομική αλλαγή, για νέα αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και της Ευρώπης που θα τη διατηρήσει σε συνοχή».

Δεν είναι άσχετη με την πολιτική αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση που τήρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσία του Ντομινίκ Στρος-Καν και του Όλι Ρεν στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να παραστούν στην αίθουσα της ολομέλειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Στρος Καν, τελικά μειοψήφησε με αποτέλεσμα να γίνουν δηλώσεις του προέδρου στο περιστύλιο. Αντίθετα, κατά την παρουσία του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν στη Βουλή, η απόφαση ήταν παρουσία του κόμματος και τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα.

«Δεν είναι όλα τα δάχτυλα της τρόικα ίδια», φαίνεται να είναι η κυρίαρχη άποψη στο Συνασπισμό. Όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη της Τρίτης, «είναι διαφορετικό πράγμα να μιλάει κανείς για οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε ως χώρα και η ηγεσία τους είναι σήμερα, με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν, συντηρητική και ακολουθεί μια πολιτική καταστροφική –και αναφέρομαι στην ΕΕ– και είναι διαφορετικό πράγμα η νομιμοποίηση της παρουσίας ενός Οργανισμού, διεθνούς Οργανισμού, που ευθύνεται για τη δυστυχία εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον πλανήτη». Οι τοποθετήσεις αυτές άλλωστε χάρισαν στον πρόεδρο του κόμματος ευνοϊκή μεταχείριση από εφημερίδες όπως η Καθημερινή, που σε άλλες περιόδους ασκούσαν έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν περνά πάντως χωρίς αντιδράσεις η προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσει η ηγεσία του Συνασπισμού στους δύο από τους τρεις εταίρους της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Η φιλο-ΕΕ στροφή στη γραμμή αναπτύσσεται την ίδια στιγμή που για πρώτη φορά εκφράζεται εντός του κόμματος σε τέτοιο βαθμό η αντίθετη άποψη, που προτείνει μέχρι και ανατροπή της ΕΕ. Πρόκειται για το ιστορικό «αριστερό ρεύμα» που πλέον φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει καθαρά αντι-ΕΕ θέσεις. Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «το δίλημμα που τίθεται για χώρα ή σειρά από χώρες ή και για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ, που επιλέγουν να ακολουθήσουν προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους είναι: Φεύγουν ή, αν μπορούν, ανατρέπουν συνολικά την ευρωζώνη και την ΕΕ, είτε αναδιπλώνονται και ανακόπτουν προοδευτικές και σοσιαλιστικές εξελίξεις, προκειμένου να μη θίξουν τα πλαίσια της ΟΝΕ, του ευρώ και της ΕΕ».

Η ανάδειξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε κύρια κατεύθυνση φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά και τη φυσιογνωμία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρωτοβουλίες του Συνασπισμού άλλωστε κινούνται στην κατεύθυνση της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού από το «κάδρο» των συμμάχων έχει διαγραφεί οριστικά ο Αλέκος Αλαβάνος και οι δυνάμεις του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Στην αναζήτηση των νέων συμμάχων, ξεχωρίζει η περίπτωση των Οικολόγων Πρασίνων, που απέκτησαν μόνιμη στήλη στην Αυγή της Κυριακής, ενώ και η Δημοκρατική Αριστερά είναι πιθανό να πρωταγωνιστήσει στα μελλοντικά σχέδια της Κουμουνδούρου. Διαφορετική τροχιά φαίνεται ότι χαράσσουν τα 9 μέλη της Γραμματίας του συμμαχικού σχήματος μαζί με τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Β. Μουλόπουλο που συγκάλεσαν συνελεύσεις βάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και το αυτό σαββατοκύριακο συνεδρίαζαν στο Πολυτεχνείο για την «πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ».

0 Τοποθετησεις: