Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Υπερχρεωμένοι: Οι τράπεζες αποφασίζουν!


Όλη η εξουσία στις τράπεζες! Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αποκαλύπτεται και σε ένα ακόμα –πολύ ευαίσθητο– θέμα, που καίει πραγματικά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες: τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως ίσως θυμάστε, το θέμα είχε γίνει προεκλογικά σημαία για το ΠΑΣΟΚ. 



Μάκης Γεωργιάδης



Το είχε σηκώσει μάλιστα ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, αποσπώντας τις ψήφους αρκετών αφελών δανειοληπτών, που αφού πρώτα πίστεψαν τις τράπεζες, μετά άκουσαν τον εκλεκτό τους. Με την ανάληψη της κυβέρνησης, οι... αντιεξουσιαστές του Μαξίμου προώθησαν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με ευθύνη της Λούκας Κατσέλη. Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο, η δημόσια διαβούλευση (λέμε τώρα) ολοκληρώθηκε στις 15 Νοέμβρη. Μη φανταστείτε τίποτα επαναστατικό, απλά μπαίνουν ορισμένοι περιορισμοί στους σύγχρονους τοκογλύφους, έτσι ώστε να μη γεμίσουν οι δρόμοι με απεγνωσμένους δανειολήπτες που τους πήραν το σπίτι οι τράπεζες! Προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας με δυνατότητα αποπληρωμής του 85% της εμπορικής αξίας, δυνατότητα διαγραφής μέρους των χρεών προσώπων που αποδεδειγμένα είναι σε αδυναμία καταβολής, υποχρέωση των τραπεζών να έρχονται σε διακανονισμό με τους πελάτες τους, κάποιους κανόνες διαφάνειας κ.ά. Οι... καρχαρίες του χρήματος όμως φρύαξαν κι έθεσαν το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα όμως και όταν γύρισε από κει, στα μέσα Απρίλη, έθεσαν βέτο! Όσοι γνωρίζουν λένε ότι το χειρόφρενο των τραπεζών τράβηξε ο δικός τους άνθρωπος, ο Γ. ΠαπακωνσταντίνουŸ Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι τεράστιος ο αριθμός των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων που χρωστούν τρελά ποσά στις τράπεζες. Θύματα της πιστωτικής υπερεπέκτασης, του κυνηγιού από το τραπεζικό σύστημα, βρέθηκαν με δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.) και φορτωμένες κάρτες. Δεν μαγεύτηκαν όλοι από το καταναλωτικό όνειρο, που έγινε εφιάλτης. Υπάρχουν πολλοί –ίσως οι περισσότεροι– που συμπλήρωναν το χαμηλότατο εισόδημα, άλλοι που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν συμφορές (προβλήματα υγείας), αυτοαπασχολούμενοι που πήραν καταναλωτικά για να αντέξουνŸ Με τα ληστρικά επιτόκια, υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν πληρώσει δύο φορές το αρχικό ποσό δανεισμού και χρωστούν το δεκαπλάσιο στα... ζόμπι του χρήματος. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η απότομη φετινή επιδείνωση, με πολλούς από τους υπερχρεωμένους να απολύονται, τους υπόλοιπους να βλέπουν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται κ.λπ. Όσοι προστρέχουν στις τράπεζες για διακανονισμό, δέχονται προτάσεις για μικρή μείωση των δόσεων την επόμενη διετία, επιμήκυνση αποπληρωμής και διπλασιασμό σχεδόν των χρωστούμενων! Ληστεία με γραβάτα και πένα Μοντ Μπλανκ.
Το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει για την άμεση παύση πληρωμών χρεών των ανέργων, όλων των εργαζομένων που περικόπηκε ο μισθός τους, όλων όσων δεν έχουν να πληρώσουν. Απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, άμεση διαγραφή στα πανωτόκια, διαγραφή των επαχθών δανείων σε βάρος της εργατικής τάξης. Αγώνας για κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο σήμερα. Στην προοπτική της κοινωνικοποίησής του, με εργατική εξουσία - δημοκρατία, στην πορεία για την κομμουνιστική απελευθέρωση.