Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

EKTOΣ OPIΩN : Σε πρωτοφανή δοκιμασία το καθεστώς Πούτιν


Xαστούκι έκπληξη για τον Πούτιν» γράφει η γαλλική Λιμπερασιόν. «Ο Πούτιν χάνει τη σκληρή λαβή του» υποστηρίζει ο Εκόνομιστ. «Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν αποσυντίθεται», προβλέπει το Σπίγκελ. «Η Ρωσία αρχίζει να αμφισβητεί την εξουσία του Πούτιν» σημειώνει η ισπανική Ελ Παΐς. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των πλέον σοβαρών δυτικών εντύπων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή.


του Μιχάλη Ψύλου



Μια αναμέτρηση όπου το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του νυν πρωθυπουργού και σίγουρου νέου προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναδείχτηκε πρώτο, αποσπώντας σχεδόν το 50% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Δούμα (238 έδρες σε σύνολο 450). Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το κόμμα του Πούτιν κατέγραψε σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες και περίπου 10 εκατομμύρια ψήφους. Μόνο που οι απώλειες αυτές δεν κατευθύνθηκαν προς τα διάφορα δεξιά και νεοφιλελεύθερα κόμματα, αλλά προς τα αριστερά και κυρίως προς το Κομμουνιστικό Kόμμα του Γενάντι Ζιουγκάνοφ, που διπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά του κι αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση με σχεδόν 20% των ψήφων και 92 έδρες Στη νέα Δούμα θα εκπροσωπηθούν επίσης το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που εξέλεξε 64 βουλευτές και το υπερεθνικιστικό κομμα του Ζιρινόφσκι, με 56 έδρες.

Αντίθετα, ούτε ένα από τα νεοφιλελεύθερα και φιλοδυτικά κόμματα της χώρας δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το φράγμα του 7% για να εκπροσωπηθεί στη Δούμα, ενώ η μεγάλη ελπίδα της Δύσης – το Γιάμπλοκο πήρε μόλις το 3,43%.

Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα Ντι Βέλτ σημειώνει μάλιστα σε κύριο άρθρο της ότι αν και υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές, «σε γενικές γραμμές τα εκλογικά ποσοστά ανταποκρίνονται στη ρωσική πραγματικότητα και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση».
Οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές πυροδότησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ επανεμφανίστηκε και ο Γκορμπατσόφ για να ζητήσει ακύρωση των εκλογών. Για νοθεία μίλησε και η Χίλαρι Κλίντον, προκαλώντας την οργή του Πούτιν, που απέδωσε μάλιστα τη μείωση των ποσοστών του κόμματός του σε …«κεφάλαια από το εξωτερικό».

Παρά τη σημαντική υποχώρηση της Ενωμένης Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές, σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο Πούτιν θα εκλεγεί άνετα στην προεδρία της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, μετά το τετραετές «αγροτικό» του στην πρωθυπουργία.
Ο Πούτιν, που ουσιαστικά κυβερνά τη Ρωσία από το 1999, πέτυχε να εμφανιστεί στα μάτια εκατομμυρίων Ρώσων που ζουν κυρίως εκτός των αστικών κέντρων ως «ο σιδηρούς ηγέτης», που χρειάζεται η χώρα για να επανέλθει στο καθεστώς της μεγάλης δύναμης. Προέρχεται άλλωστε από έναν κρατικό μηχανισμό που κάποτε αισθανόταν συγκυρίαρχος του πλανήτη.
Η απώλεια μεγάλου ποσοστού ψήφων στις βουλευτικές εκλογές για το κυβερνών κόμμα οφείλεται φυσικά στην πτώση του βιοτικού επιπέδου πολλών Ρώσων τον τελευταίο χρόνο, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 1999.

Η Ρωσία είναι φυσικά γεμάτη προβλήματα. Τα χωριά αδειάζουν, τα καλύτερα μυαλά φεύγουν για το εξωτερικό. Το 1% του πληθυσμού κατέχει σχεδόν το σύνολο του πλούτου. Η διαφθορά εξαπλώνεται και η αποβιομηχανοποίηση πλήττει και την εργατική τάξη. Ο Πούτιν απευθύνεται πάντως στο εγχώριο ακροατήριο, υποσχόμενος να αυξήσει τις συντάξεις και την προστασία των εργατών, για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει παροχές, όπως έκανε και πρόσφατα που αύξησε τους μισθούς των στρατιωτικών και τις συντάξεις, ενώ αναμένεται να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων. Όπως γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, «ο Πούτιν φαίνεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει την …ιερή αγελάδα του, δηλαδή τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας».