Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Καλλιτέχνες Ενάντια στο Μνημόνιο

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Η νεοσύστατη κίνηση των Καλλιτεχνών Eνάντια στο Μνημόνιο πραγματοποίησε την Πέμπτη το απόγευμα την πρώτη της «αγωνιστική ξενάγηση» στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου διακόσια άτομα έφτασαν παρά τη βροχή στο ορισμένο σημείο συνάντησης στη Σοφοκλέους όπου ξετυλίχθηκαν τα πανό - εικαστικές συνθέσεις με συνθήματα κι όλοι φόρεσαν μπλουζάκια που έγραφαν «κάτω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ


 Τα τύμπανα της παρέας του Νίκου Τουλιάτου έδωσαν το «πάμε!», ξεσηκώνοντας τον κόσμο που πλησίασε στα σκαλιά του παλιού Χρηματιστήριου για να δει το διάλογο του Γιώργου Ζιόβα και της Μάνιας Παπαδημητρίου, οι οποίοι με κείμενο - πρόζα από ντουντούκα θύμιζαν τα προηγούμενα επεισόδια της σημερινής κρίσης. Τι ακολούθησε με την πρωτότυπη πορεία στη Σταδίου; Ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για την περίσταση από τον Ισαάκ Σούση και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Ένας σκληρός λόγος πικρής σάτιρας που εκφώνησε σκαρφαλωμένος σε μια σκάλα μπροστά στη Μαρφίν ο Κίμων Ρηγόπουλος, και ένα τελευταίο στάσιμο στον Άγνωστο Στρατιώτη με την Κάτια Γέρου, την Κατερίνα Σιγούντου και τον Θάνο Μιχαλά, που φώναξαν «Αξιοπρέπεια!». Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από καλλιτέχνες οι οποίοι πήραν μέρος στη συγκρότηση του Αριστερού Βήματος, το καλοκαίρι, συσπείρωσε πάνω από τριάντα ποιητές, ηθοποιούς, εικαστικούς, μουσικούς της παλιάς και νεότερης γενιάς. Η συνάντηση και στενή συνεργασία καλλιτεχνών που δεν γνωρίζονταν πιο πριν, και μάλιστα από διαφορετικούς χώρους, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Γι’ αυτό και είχε ένα σπουδαίο δημιουργικό αποτέλεσμα. Τι τους έδεσε; Μια ανιδιοτελής συντροφικότητα, και η κοινή ανάγκη για έξοδο από το σπίτι και την τέχνη τους, στο δρόμο. Κι αν πάμε λίγο παραπέρα στη ζωηρή κινητοποίηση της Πέμπτης δεν θα δούμε απλώς μια ευφάνταστη παρέμβαση κάποιων αριστερών καλλιτεχνών, αλλά τη δυνατότητα και το αίτημα μιας νέας ποιότητας πολιτικής και κινηματικής παρέμβασης, όπου το πολιτιστικό και αισθητικό στοιχείο συμπυκνώνεται με το πολιτικό, παράγοντας ένα ανώτερο περιεχόμενο όσο και μορφές ουσιαστικής επικοινωνίας όσων βρίσκονται «κάτω» και «απέναντι» στη νέα δικτατορία του κεφαλαίου.

Οι καλλιτέχνες, μαζί με τη νεολαία που διαδήλωσε επίσης την Πέμπτη και με τους κυνηγημένους από τα ΜΑΤ εργαζόμενους στην Ακρόπολη θα είναι από τους βασικούς παρόντες στο νέο γύρο της αναμέτρησης που ανοίγει μπροστά μας. Και εδώ σίγουρα το «ενάντια στο μνημόνιο» δεν αρκεί, όλοι το βλέπουν αυτό. Η αναμέτρηση είναι με το σύνολο των αξιών, των εικόνων και των συμβόλων που μας κυβερνούν. Πρόκειται για μάχη δύο πολιτισμών, που ακροβολίζονται.

0 Τοποθετησεις: