Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Με τιμές ήρωα στο Λίβανο ο Αχμεντινετζάντ

Ενωτικό μήνυμα σε μια περιοχή του πλανήτη που διχάζεται από την παρουσία του έστειλε ο ιρανός πρόεδρος από το Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, όπου έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από χιλιάδες οπαδούς της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο Αχμεντινετζάντ μίλησε για την ανάγκη εθνικής ενότητας στη χώρα του Κέδρου. Ουσιαστικά βέβαια η επίσκεψη μετατράπηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη ισχύος του Ιράν και κυρίως της Χεζμπολάχ. 





«Καλωσορίζουμε τον προστάτη της αντίστασης» έγραφαν γιγαντιαία πανό στο χωριό Μπιντ Τζμπέιλ, στα σύνορα με το Ισραήλ, το οποίο έχει μετατραπεί σε σύμβολο της ταπεινωτικής ήττας που υπέστη το Ισραήλ όταν επιτέθηκε στο Νότιο Λίβανο το 2006. Με την επίσκεψή του στη συγκεκριμένη περιοχή ο Αχμεντινετζάντ βρέθηκε μόλις μερικές δεκάδες μέτρα από τα σύνορα του Ισραήλ. «Ουδέποτε ιρανός ηγέτης είχε φτάσει τόσο κοντά στη συνοριακή γραμμή του Ισραήλ» έγραφαν με νόημα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία καθώς ο Αχμεντινετζάντ προειδοποιούσε για μια ακόμη το Τελ Αβίβ να μην τολμήσει μια επίθεση εναντίον του Λιβάνου. Και αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να εξοργίσουν το Ισραήλ και τους συμμάχους τους, η Χεζμπολάχ φρόντισε να φτάσει την αντιπαράθεση των συμβολισμών στα άκρα δωρίζοντας στο ιρανό πρόεδρο το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη από τις συγκρούσεις του 2006.

Οι συγκεκριμένες αντιδράσεις ήταν προφανώς αναμενόμενες στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, προς μεγάλη όμως απογοήτευση των δυτικών διπλωματών, παρόμοιες εικόνες κατέγραψαν οι κάμερες ακόμη και στη Βυρρητό. Χιλιάδες άτομα σχημάτιζαν ουρές στους δρόμους προς το αεροδρόμιο ραίνοντας τον ιρανό πρόεδρο με ρύζι και λουλούδια – ο παραδοσιακός χαιρετισμός για το καλωσόρισμα αγαπημένων προσώπων. Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ο Αχμεντινετζάντ επισκέφθηκε την πλατεία των ηρώων αλλά απέφυγε επιδεικτικά το διπλανό μνημείο του δολοφονηθέντα πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το οποίο αποτελεί σημείο αφετηρίας για τους δυτικούς αρχηγούς κρατών που επισκέπτονται τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, προς μεγάλη απογοήτευση της Ουάσινγκτον, ο ιρανός πρόεδρος έγινε δεκτός από το σύνολο της λιβανέζικης πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας συμπεριλαμβανομένου του γιού του Χαρίρι. Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν μάλιστα αναφέρθηκε στο «δικαίωμα του Ιράν» να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα αδιαφορώντας για το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων με το οποίο απειλούν τη χώρα του οι ΗΠΑ. Προφανώς οι συγκεκριμένες συναντήσεις δεν σηματοδοτούν αλλαγή στάσης από τη φιλοδυτική ηγεσία του Λιβάνου. Και μόνο η πραγματοποίηση τους όμως έστειλε σήματα πανικού όχι μόνο στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να θεωρούν το Λίβανο ως προκεχωρημένο φυλάκιο της επιρροής τους στην περιοχή. Πάνω από όλα όμως οι συναντήσεις απέδειξαν στη Δύση ότι οι ισορροπίες στο Λίβανο είναι αρκετά ρευστές ώστε να θεωρούν τη χώρα προσδεδεμένη στο άρμα τους. Το ίδιο μήνυμα είχαν λάβει άλλωστε αρκετά πρόσφατα και από τις τάξεις του λιβανέζικου στρατού ο οποίος σε αντίθεση με το παρελθόν δεν δείχνει πλέον διατεθειμένος να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ στα νότια σύνορα της χώρας.

Η επίσκεψη Αχμεντινετζάντ στο Λίβανο έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καθώς όλες οι πλευρές δείχνουν να προετοιμάζονται, πολιτικά και στρατιωτικά για μια επερχόμενη σύγκρουση το επίκεντρο της οποίας κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Οι γιγαντιαίες συμφωνίες αγοράς οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, τις οποίες υπέγραψε πρόσφατα η Σαουδική Αραβία και λίγο νωρίτερα αρκετά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου, σε συνδυασμό με την αυξημένη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή προοιωνίζονται δυσάρεστες εξελίξεις. Από την πλευρά της η Τεχεράνη αναστηλώνει τον λεγόμενο άξονα όχι μόνο με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και με τη Συρία η οποία τα τελευταία χρόνια έδειχνε συχνά να αλληθωρίζει προς την αμερικανική επιρροή.

0 Τοποθετησεις: