Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου


Σε ανακάτεμα μιας φθαρμένης τράπουλας και όχι σε αλλαγή τραπεζιού, όπως είχε εξαγγελθεί, εξελίχθηκε ο ανασχηματισμός. Τα επίθετα «σαρωτικός» και «δομικός» που συνόδευαν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό διαψεύστηκαν τελικώς οικτρά και το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασαν το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου για να ορκιστούν τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα, πλην των Δ. Δρούτσα, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Πανάρετου, που αποχώρησαν.

 Κατά τα άλλα, η θεαματική αναβάθμιση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η παραμονή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση, αν και σε δευτερεύοντα ρόλο (υπουργείο Περιβάλλοντος) χαρακτηρίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ




Λίγοι έχουν ξεχάσει το σύνθημα «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα», που συνόδευε τον πρωθυπουργό στα πρώτα του βήματα στη αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημα πλέον θα έπρεπε να γίνει «κράτησέ τους όλους» για να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι ίσως ενδεικτικό ότι στη δεκαμελή Κυβερνητική Επιτροπή συμμετέχουν υπουργοί που διετέλεσαν όλοι μέλη των κυβερνήσεων Σημίτη, πλην των …άφθαρτων Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ραγκούση. Τόσο φρέσκος πολιτικός αέρας φύσηξε στην κυβέρνηση! Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εύσημα προσωπικά στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας «κουβάλησες στην πλάτη σου μια δύσκολη διαπραγμάτευση και γι’ αυτό σ’ ευχαριστούμε».
Η συνοχή και η αξιοπιστία πάντως της νέας κυβέρνησης φαίνεται καθαρά στο φως όσων κωμικοτραγικών προηγήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη την Τρίτη και έπειτα οι παραιτήσεις των βουλευτών Γ. Φλωρίδη και Έκτ. Νασιώκα το πρωί της Πέμπτης, πυροδότησαν ένα εκρηκτικό κλίμα. Η πρωτοβουλία της Βάσως Παπανδρέου να συγκεντρώσει υπογραφές για την έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου θα «συζητούνταν τα πάντα» κατά δήλωσή της, θορύβησε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε ένας επικοινωνιακός πόλεμος με στόχο να αποκαλυφθεί ένα δήθεν σχέδιο ανατροπής του πρωθυπουργού. Ως ενορχηστρωτή του «πράσινου πραξικοπήματος» κορυφαία στελέχη υπέδειξαν το σημερινό «τσάρο της οικονομίας» Βαγγέλη Βενιζέλο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρώτος ο Θόδωρος Πάγκαλος έριξε το σύνθημα ότι «ζούμε μέρες του ’65», αναφερόμενος στην αποστασία που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, φράση που επανέλαβε πλήθος βουλευτών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Είναι τέτοια λοιπόν η «χημεία» της νέας κυβέρνησης, που ο καταγγέλλων την αποστασία Πάγκαλος θα μοιραστεί με τον «αρχιαποστάτη» Βενιζέλο τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης! Το γεγονός και μόνο αυτό υπογραμμίζει το χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης ως υπηρεσιακής, για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο.
Η τήρηση ισορροπιών σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόμμα αποδεικνύεται η μοναδική αρετή αυτού του ανασχηματισμού, αν και μένει βέβαια ν’ αποδειχτεί πόσο κρατήσει το ίδιο το σκοινί. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ένας εκ των 16 βουλευτών που με την επιστολή τους την προηγούμενη εβδομάδα έθεσαν ερωτήματα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, προήχθη στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών. Ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος στις 30 Μαρτίου εξηγούσε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής την άποψή του ότι «πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα» και καλούσε την κυβέρνηση «να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση» ανταμείφθηκε με τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Πάντως, τα φλας και τα ψεύτικα χαμόγελα κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν κρύβουν το βαρύτατο πλήγμα που υπέστη ο Γιώργος Παπανδρέου τα προηγούμενα 24ωρα. Κατά πρώτον, η είδηση της Τετάρτης ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία για να παραδώσει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά, σκόρπισε στην ανυποληψία κάθε εναπομείναν κύρος που διέθετε ότι μπορεί να κυβερνήσει. Έπειτα η ηχηρή ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λιάνη και οι παραιτήσεις των Γ. Φλωρίδη και Έκτ. Νασιώκα υπογράμμισαν από άλλη μια δραματική σκοπιά την κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γιώργος Λιάνης, σε μια επιστολή κόλαφο, παραδέχτηκε θαρρετά ότι «αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς» και δήλωσε ότι ζητά «συγγνώμη από τους Έλληνες». Η απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί ερμηνεύεται ότι θα είναι παρών για να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Διαφέρει βεβαίως η περίπτωση των δύο «εκσυγχρονιστών» βουλευτών Φλωρίδη και Νασιώκα. Η κριτική τους εστιάστηκε στην «ατολμία» του πρωθυπουργού να κάνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Τη συγκρότηση ενός «μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος σωτηρίας με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο βασικών πολιτικών δσυνάμεων της χώρας» πρότεινε με κείμενό του ο Γ. Φλωρίδης. Ενώ ο Έκτ. Νασιώκας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι παραδίδει «την έδρα στο κόμμα, για να μην τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης πλειοψηφίας δεδηλωμένης».