Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

"Αγρογή": Διορίζετε αλλήλους


Το γαλάζιο κράτος των «ημετέρων» ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, μετά από την αποκάλυψη στην οποία προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ότι επί των ημερών της ΝΔ και λίγες μόνον ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, διορίστηκαν 269 εργαζόμενοι σε εταιρεία που επιβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθ’ υπόδειξιν υπουργών, βουλευτών και παραγόντων της ΝΔ.




  Η εταιρεία Αγρογή, που είχε σαν αντικείμενο την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, μετατράπηκε σε «γαλάζιο καταφύγιο» για τους στενούς συγγενείς των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ λίγο πριν την εκλογική συντριβή. Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Θ. Πάγκαλος εμφανίζονται περισσότερα από 40 στελέχη να διορίζουν «δικά τους παιδιά», μεταξύ των οποίων οι Αχ. Καραμανλής, Γ. Σουφλιάς, Ευρ. Στυλιανίδης, Β. Μαγγίνας, Σ. Τσιτουρίδης, Ν. Τσιαρτσώνης αλλά και τωρινοί στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οι στενές συγγενικές σχέσεις που είχαν οι υπάλληλοι αυτοί με τους κορυφαίους της ΝΔ και ο χρόνος της πρόσληψής τους δεν ήταν το μόνο προκλητικό στοιχείο στην υπόθεση. Οι ειδικότητες των «γαλάζιων παιδιών» ήταν απολύτως άσχετες με το αντικείμενο της εταιρείας!
H αποκάλυψη αυτή έφερε εξαρχής μεγάλη αμηχανία στη ΝΔ, που λίγες ημέρες πριν, με αφορμή την ανακοίνωση της κατάργησης του εν λόγω φορέα, είχε κάνει λόγο για κατάλυση των θεσμών και κομματικές διώξεις. Το αμαρτωλό παρελθόν της παράταξης φαίνεται να στοιχειώνει καταλυτικά το μέλλον της και έτσι η Ρηγίλλης άφησε ακάλυπτους ουσιαστικά τους εμπλεκόμενους. Στις εξηγήσεις που κλήθηκε δημοσίως να δώσει ο αρμόδιος τότε υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε τίποτε το παράνομο στις προσλήψεις αυτές, ενώ πέρασε και στην αντεπίθεση, δηλώνοντας ότι είναι άδικη η απόλυση των υπαλλήλων αυτών, «οι μαζικοί διωγμοί 269 παιδιών, φτωχών, των 700 ευρώ» όπως είπε χαρακτηριστικά. Για τις υποθέσεις των προσλήψεων επί ΝΔ, τόσο στην Αγρογή όσο στις εταιρείες Αγρόκτημα, Κτηματολόγιο και στο Γενικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου, διεξάγεται έρευνα με εντολή της Εισαγγελίας.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρώην υπουργός αποκάλυψε με τη σειρά του και σε ανταπόδοση του «καρφώματος», ότι ο καταγγέλλων Θόδωρος Πάγκαλος διόρισε την κόρη του στη Βουλή το 2004. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε το διορισμό, όμως όπως εξήγησε έπειτα, η κόρη του παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και από το Δημόσιο, κάνοντας άλλες επαγγελματικές επιλογές.
Χωρίς φυσικά τα δύο ρουσφέτια να είναι συγκρίσιμα, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά τις διαχρονικές σχέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας με την ευνοιοκρατία και τη διαφθορά. Το ντόμινο των αποκαλύψεων δεν αποκλείεται να φέρει στην επιφάνεια και νέα στοιχεία.