Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα


ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΡAΓΑΝΙΓΟΣ
Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουλίου, 7.30 μ.μ., στη Γεωπονική (Ιερά Οδός 45)
Με τη μεγάλη συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη προχωράει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα κύκλο πρωτοβουλιών με στόχο την επόμενη μέρα του κινήματος και της Αριστεράς.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους νεολαίους να συζητήσουν μαζί για τις προοπτικές του κινήματος, την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την παρέμβασή της στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.



Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε το προηγούμενο διάστημα μεγάλη μάχη για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζόμενων. Με το αντικαπιταλιστικό της πρόγραμμα συνέβαλε στην ανάπτυξη της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με την αστική πολιτική, στην απονομιμοποίηση του «μονόδρομου».
Αυτήν την πορεία πρέπει κατ’ αρχήν να αποτιμήσουν τα μέλη και οι φίλοι της. Να δούν τις θετικές ουσιαστικές πλευρές αλλά και τις σοβαρές αδυναμίες της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει την αποτίμηση αυτής της συγκλονιστικής φάσης να την κάνει με όλους εκείνους τους αγωνιστές του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, τους διανοούμενους και όλους τους άλλους, που με αντιφατικό τρόπο αναζητούν αντικαπιταλιστικά, που βρεθήκαμε και παλέψαμε από τα ίδια χαρακώματα όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Κυρίως, όμως, θέλει να συζητήσει για την επόμενη μέρα. Να συζητήσει για το πώς ο κόσμος της δουλειάς μπορεί να αντεπιτεθεί, να κλιμακωθεί αποφασιστικά η πάλη, ώστε να ανατραπεί το βάρβαρο μνημόνιο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να κλονιστεί η ίδια η εξουσία του κεφαλαίου στην ελληνική κοινωνία.
Γιατί πράγματι μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξέγερσης, μέσα στην οποία διαμορφώνονται ισχυρές τάσεις μιας νέας αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής σε τελική ανάλυση προοπτικής, είναι δυνατόν να έχουμε παραχωρήσεις από την πλευρά τους, «επανάκτηση» των κλεμμένων, πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζόμενων.
Η συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’ αυτήν την κατεύθυνση δεν εξαντλείται στην αγωνιστική της συνέπεια. Η άνοδος της πολιτικής - προγραμματικής βάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ανάπτυξη και βαθύτερη θεμελίωση του αντικαπιταλιστικού της προγράμματος και η σύνδεσή του ευρύτερα με μια νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική απόπειρα είναι το πρώτο ζητούμενο για την επόμενη περίοδο.
Η συμβολή της στην ανάπτυξη αποφασιστικής μάχης για την ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής της ΕΕ, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού είναι το δεύτερο. Η ανώτερη συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την κλιμάκωση της οργανωτικής της συγκρότησης, που έχει ήδη ξεκινήσει με ελπιδοφόρα αποτελέσματα και το άνοιγμά της στους χώρους των εργαζόμενων και της νεολαίας, το τρίτο. Η συμβολή της στην κοινή δράση της Αριστεράς μέσα στο κίνημα και για τους σκοπούς της πάλης, το τέταρτο.
Βασικό στοιχείο της πολιτικής μάχης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το επόμενο διάστημα είναι η παρέμβασή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη. Όπως αναφέρεται και στην πρόσφατη ανακοίνωση του συντονιστικού: «Οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη (Ÿ) θα είναι μια κεντρική πολιτική μάχη μετά από ένα χρόνο σκληρών αγώνων και συγκρούσεων. Μπορούν να μετατραπούν σε βήμα καταδίκης του σφαγείου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ και να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στον κλονισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων που την στηρίζουν (ΛΑΟΣ - ΝΔ), βγάζοντας συνολικά ενισχυμένη την Αριστερά».
Καθορίζοντας έτσι τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών προκύπτει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων στη βάση ενός συνολικού αντικαπιταλιστικού πολιτικού προγράμματος και όχι στη βάση επιμέρους, «τοπικών», «αυτοδιοικητικών» ή άλλων κριτηρίων.
«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα επιδιώξει να συμμετέχει σε όλες τις Περιφέρειες συγκροτώντας ψηφοδέλτια στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης (στάση πληρωμών, εθνικοποίηση επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, σε συνδυασμό με την πάλη κατά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης του κράτους και τον «Καλλικράτη»). Αντίστοιχα κινείται και για τους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη κ.λπ.), αλλά και τους υπόλοιπους, «πρώτα από όλα σε αυτούς που υπάρχουν ήδη σχήματα και παρεμβάσεις που κινούνται σε ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση», αναφέρεται στην σχετική απόφαση.
Και μέσα από τη μάχη των εκλογών η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στοχεύει στην επαφή και ενίσχυση του μαχητικού εκείνου ρεύματος που με «αυθόρμητο» και αντιφατικό τρόπο αναζητά σε μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αυτό είναι το κύριο στην παρέμβασή της.