Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΑΣΟΚοι, Ντόρα, Κιλτίδης διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Δραματικές αλλαγές που θα οδηγούν σε διαρκείς μειώσεις (!) των συντάξεων κάθε χρόνο ή διετία ψήφισαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα, με τη διακριτική στήριξη του ...«ανανεωτή» Φώτη Κουβέλη σε ορισμένες διατάξεις.



Δεν αρκεί που πάγωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου τις συντάξεις για τρία ολόκληρα χρόνια, εισήγαγε και μηχανισμό αέναης αναπροσαρμογής τους προς τα κάτω. Τόσο η βασική σύνταξη των 350 ευρώ θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση την πορεία του ΑΕΠ, όσο και κυρίως η αναλογική και η επικουρική θα επανακαθορίζονται ανά διετία με βάση αναλογιστικές μελέτες και θα μειώνονται αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από τα τέλη της επόμενης χρονιάς θα κοπούν δραστικά ή και τελείως οι επικουρικές συντάξεις που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία σε ορισμένες ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ.!
Ο νόμος που ψηφίστηκε για το ασφαλιστικό καταργεί στην πράξη την κοινωνική ασφάλιση. Κλείνει την αυλαία του ασφαλιστικού συστήματος που γνωρίζαμε. Μπροστά του οι νόμοι των Σιούφα - Σουφλιά, Ρέππα και Πετραλιά, όσο κι αν προετοίμασαν τη σημερινή ανατροπή, αποτελούν αρνητικές μεν, αλλά απλές ποσοτικές μετατοπίσεις σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που απέτρεπε την εξαθλίωση για τα μεγαλύτερα τμήματα των συνταξιούχων. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα του Λοβέρδου και του ΔΝΤ, «αντιγραφή και επικόλληση» του ασφαλιστικού συστήματος που επέβαλε η Σχολή του Σικάγου στη Χιλή (ευτυχώς που το μετέφρασαν στα ελληνικά κιόλας) πέρα απ’ τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εισάγει την κεφαλαιοποιητική, ανταποδοτική βάση με αποτέλεσμα την απόλυτη ανασφάλεια σε συνδυασμό με τα υψηλότερα ασφάλιστρα. Κι αυτά προς δόξαν του κάθε απατεώνα διαχειριστή και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που θα μπορούν να λυμαίνονται από το κράτος όσους πόρους δεν πάνε πλέον για συντάξεις.
Εσμό ασπόνδυλων αλλά κυρίως επικίνδυνων διεκπεραιωτών της πιο βρόμικης πολιτικής δουλειάς αποτελεί βεβαιωμένα πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συγκατάθεση που έδωσε στην ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νόμου την προηγούμενη εβδομάδα. Τιμητική εξαίρεση αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά οι τρεις βουλευτές που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη και διαφοροποιήθηκαν ήδη από την ψήφιση του μνημονίου, εισπράττοντας τη διαγραφή τους από την ομάδα. Στην ψηφοφορία της Τετάρτης η Σοφία Σακοράφα ψήφισε «κατά» αφού πρώτα με μια εξαιρετική ομιλία της προανήγγειλε τη λήψη κι άλλων μέτρων, τόνισε ότι τα μέτρα δεν λαμβάνονται λόγω της κρίσης αλλά επ’ αφορμή αυτής (ήταν δηλαδή προαποφασισμένα) και τέλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ανήθικο, ανέντιμο, θατσερικό, άγρια νεοφιλελεύθερο, εγκληματικό και κοινωνικά κανιβαλικό. Ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν «παρών».
Μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπέρ του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη, ακούραστη και παράφωνη, μισητή και αποτυχημένη βουβουζέλα του νεοφιλελευθερισμού και της αμερικανοκρατίας (σιγά που θα άφηνε μόνο του το δίδυμο Παπανδρέου - Λοβέρδο να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα). Μαζί και ο Κώστας Κιλτίδης τον οποίο πέταξε έξω από τη ΝΔ ο A. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το κόμμα του από την κόπρο του Αυγείου που του κληροδότησε η αποτυχημένη πενταετία του Κ. Καραμανλή.
Η αλήθεια είναι πως τις προηγούμενες μέρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βάρεσε συναγερμός, καθώς τουλάχιστον τρεις βουλευτές (Γ. Κουτσούκος, Π. Κουρουμπλής και Απ. Κακλαμάνης) δεν είχαν ξεκαθαρίσει τη στάση τους ή είχαν απαιτήσει τροποποιήσεις για να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Η στοίχισή τους εξασφαλίσθηκε κατόπιν σκληρών πιέσεων που τους ασκήθηκαν, παραμένοντας άγνωστο τι ακριβώς τους έταξαν ή με τι τους απείλησαν. Για να εξασφαλισθεί η πειθαρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας επιστρατεύτηκε ακόμη κι ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε από τηλεοράσεως ότι «όποιος δεν ψηφίσει θα είναι εκτός της παράταξης». Το ελάχιστο που είχε να κάνει για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό μετά το διορισμό της κόρης του στο Δημόσιο, αξιοποιώντας τα γνωστά παραθυράκια του νόμου. Κι ας επιτίθεται σαν αφιονισμένη και αλλόφρονα μαινάδα την ίδια ώρα εναντίον όσων επιζητούν τηŸ νωθρότητα και τα «προνόμια» του Δημοσίου. Ο Πάγκαλος αποτελεί διαχρονική αξία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των αμετάβλητων στο χρόνο θεμελιωδών παραμέτρων του: αριβισμός και κυνισμός, τυχοδιωκτισμός και κωλοτούμπες, δουλικότητα και υποτέλεια στους Γερμανούς αλλά και τους Αμερικάνους, αντικομμουνισμός και πάνω απ’ όλα ταξικό μίσος απέναντι σε καθετί το λαϊκό. Ο Παπανδρέου έτσι, με Πάγκαλο, Κιλτίδη, Ντόρα και φυσικά τους νεοφασίστες του ΛΑΟΣ που ψήφισαν με χέρια και με πόδια το μνημόνιο της ντροπής, έχει βρει τους συμμάχους που του αξίζουν. Άλλωστε ποιος άλλος, πέρα από ασπόνδυλους καριερίστες και κατακάθια του πολιτικού βίου, θα δεχόταν να ψηφίσει τέτοιο έκτρωμα;