Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ποινές πολλών ταχυτήτων

Με εντολή του διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα, ταξίαρχου Σπανάκη, άνοιξε ξανά (και άρον-άρον έκλεισε) το πειθαρχείο. Με την ποινή της «αυστηράς φυλάκισης» είχαν αρχίσει να τιμωρούνται φαντάροι. Διαδικασία που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Απρίλη, με αφορμή όπλο που είχε χαθεί. Η ακραία πίεση τότε, με δικαιολογία την απώλεια του όπλου, το ναζιστικό δόγμα της «συλλογικής ευθύνης» και τα μαζικά καψόνια, επιχειρούνται να μονιμοποιηθούν στη ζωή του στρατοπέδου.


Ο ταξίαρχος διέταξε «ισπανική υποχώρηση», μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή, όμως η νέα προσπάθεια ήταν απόπειρα απάντησης στη συλλογική δράση και την αμφισβήτηση του αξιόμαχου και της ασφάλειας. Επιχειρήθηκε να αποτελέσει «πιλοτικό πρόγραμμα» σε ολόκληρο τον ελληνικό στρατό. Δεν ήταν απόφαση, μόνο, ενός ταξίαρχου. Ήταν προσπάθεια του Βενιζέλου και των επιτελείων του να βαθύνουν την υποταγή των φαντάρων στις ανάγκες του αξιόμαχου, εντός κι εκτός συνόρων. Ενώ ο κόσμος του πλούτου φανερώνει (με πάρτι στο Αβέρωφ και «υποθέσεις Ζαγορίτη») την ουσία της «εθνικής άμυνας», η ιεραρχία εξαντλεί την αυστηρότητα της στους φαντάρους, στον κόσμο της «πλέμπας», μέσα κι έξω απ' τα στρατόπεδα.
Δεν «ψαρώνουμε» από «την επιδεικτική τιμωρία» του γιου του Ζαγορίτη. Η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης κρύβει την προσπάθεια επαναφοράς πειθαρχείων και καψονιών, «μικρών Κορυδαλλών» σε κάθε στρατόπεδο.
Επικαλείστε την αστική δημοκρατία, όταν καταστέλλετε κινήματα. Την καταργείτε, όταν δεν σας βολεύει, στα στρατόπεδα. Η κοινωνική βαρβαρότητα, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (με ΕΕ-ΔΝΤ), είναι ήδη παρούσα στο στρατό. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι η ουσία της στρατιωτικής θητείας.
Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να επιβάλετε το στρατιωτικό κανονισμό 20-1 σε όλη την κοινωνία. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της τιμής δεν είναι ζήτημα που χωρά δύο μέτρα και δύο σταθμά!
Απάντηση στη βαναυσότητα των διοικητών και στου «παραλόγου τη θητεία» ο ελεύθερος συνδικαλισμός των φαντάρων.
Τηλ: 6932955 437
http://diktiospartakos.blogspot.com