Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κοινή δράση κατά του μνημονίου

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Εβδομήντα έξι προσωπικότητες της τέχνης, της διανόησης, του συνδικαλιστικού χώρου και της αυτοδιοίκησης με κείμενο που υπογράφουν, οργανώνουν ένα «αριστερό βήμα» για την κοινή δράση οργανώσεων, κομμάτων και ανένταχτων της Αριστεράς, με στόχο τη διαμόρφωση «του ευρύτερου δυνατού ρεύματος ανατροπής του μνημονίου κυβέρνησης - ΔΝΤ- ΕΕ».


Στην κατάμεστη από κόσμο, μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Τρίτη, παρουσιάστηκε δημόσια η «Έκκληση για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς», που φιλοδοξεί να συμβάλει, με το δικό της ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο, στη μεγάλη και επείγουσα ανάγκη για μια πολύμορφη κοινή δράση, πρώτα από όλα των «αριστερών της βάσης», αλλά και ευρύτερα της βάσης του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο εργατικό και λαϊκό μαζικό κίνημα, ενάντια στο μνημόνιο και τη γενικότερη αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ.
Στο άνοιγμα της παρουσίασης, ο δημοσιογράφος Γ. Κιμπουρόπουλος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, τόνισε ότι η πρωτοβουλία θέλει να μεταδώσει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στους εργαζόμενους και τα στρώματα που πλήττονται από το μνημόνιο.
Αμέσως μετά, ο Γιώργος Μανιάτης, από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας μαζί με τους Αλ. Χρύση και Ευτ. Μπιτσάκη, τόνισε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία ενός αριστερού βήματος διαλόγου και αλληλεγγύης, που θα προωθήσει τη συζήτηση με την κοινωνία, τους εργαζόμενους και την εργατική τάξη. Ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία δεν είναι πολιτική κίνηση, αφετηρία κομματικού σχηματισμού ή εκλογικής καθόδου.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ευ. Μπιτσάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης και του μνημονίου αντισυνταγματικά και αναποτελεσματικά, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τη χρεοκοπία που είναι δεδομένη. «Ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά γιατί όχι κοινή δράση;» αναρωτήθηκε. Τόνισε ότι ευρωπαϊκή ένωση κρατών που να είναι υπέρ των λαών, μπορεί να υπάρξει μόνο ως ένωση σοσιαλιστικών κρατών, σύμφωνα με τον Λένιν.
Ο Χ. Κορτζίδης μετέφερε την εμπειρία από το δήμο Ελληνικού, όπου στη δημοτική παράταξη συμμετέχουν τόσο ανένταχτοι αριστεροί και κομμουνιστές όσο και ψηφοφόροι όλων των κομμάτων της Αριστεράς. Παρά τις διαφορές τους, είπε, καταφέρνουν να συσπειρώνουν κόσμο που δεν προέρχεται από την Αριστερά. Έχουν εναντιωθεί στον αντιδημοκρατικό «Καλλικράτη» και θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της πρωτοβουλίας, με προοπτική έναν αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του κινήματος, κατέληξε.
Τέλος, ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, Γ. Καλομοίρης, υποστήριξε ότι η ανάγκη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είχε διαπιστωθεί μέσα από τη δράση στο μαζικό κίνημα. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ασφαλιστικό και κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, μέσα στο οποίο την ηγεμονία να έχει η εργατική τάξη.
Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις, όπως των Π. Παπακωνσταντίνου, Κ. Ήσυχου, Δ. Τσακνιά, Ρ. Ρινάλντι, Γ. Ζιόβα κ.ά.
Στο κείμενο που υπογράφουν οι «76», εκτιμούν ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει σαρωτικές επιπτώσεις σ’ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής», ενώ «η βίαιη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και η ματαίωση των ονείρων και των προοπτικών της νεολαίας δεν είναι συγκυριακές επιλογές, όπως υποστηρίζει η κηδεμονευόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά οργανωμένοι τρόποι μόνιμης υποβάθμισης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».
Οι υπογράφοντες καλούν την Αριστερά, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, να αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων». Και προσθέτουν: «Είναι ιστορικό καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς, ανεξαρτήτως του ειδικού τους βάρους, να βρουν εκείνα τα ζητήματα –και είναι πολλά– που μπορούν να οδηγήσουν σε ενότητα δράσης, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις των εργαζόμενων στρωμάτων, των ανέργων και της νεολαίας για συσπείρωση των δυνάμεων του κινήματος. Με όρους συλλογικού ηγεμόνα και οργανωτή, να διευκολύνουν έτσι τις κοινωνικές διεργασίες, τις αυθόρμητες και συνειδητές συμμαχίες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να απομονώσουν πρακτικές τυφλής βίας και αδιέξοδων δήθεν αντιεξουσιαστικών ξεσπασμάτων αλλά και κάθε δεξιόστροφη “αριστερή’’ φρασεολογία που διευκολύνει τελικά τις κυβερνητικές επιλογές. Να δώσουν πολιτική προοπτική στους κοινωνικούς αγώνες συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους. Να βοηθήσουν εργαζόμενες μάζες, που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε άλλες πολιτικές επιλογές, να αγωνιστούν για τα πραγματικά δικά τους συμφέροντα. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες θεωρητικού διαλόγου ανάμεσα σ’ όλους τους φορείς της Αριστεράς, με άξονα την υπέρβαση του καπιταλισμού».
«Χωρίς να εγκαταλείπουν τους στρατηγικούς στόχους τους –συνεχίζει το κείμενο–, ούτε τις συζητήσεις, τις διαφορές, τις διαφωνίες γι’ αυτούς, οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, εντός και εκτός του κοινοβουλίου, μπορούν και πρέπει να συναντηθούν στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πολιτικής πρότασης και κοινής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελος των εργαζομένων στην προσπάθεια εξόδου απ’ αυτήν. Ζητήματα όπως η αντιμετώπιση θεσμικών μορφών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης (ΕΕ, ΟΝΕ, ΔΝΤ), η παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, το αίτημα εθνικοποίησης τραπεζών, η ρήξη με τις πρακτικές του τραπεζικού και του επιχειρηματικού κατεστημένου, καθώς και η αντιμετώπιση της βίαιης επίθεσης του κεφαλαίου με ριζική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου, αλλά και η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση τέτοιων διεργασιών».
Το «αριστερό βήμα» κοινής δράσης σκοπεύει να οργανώσει διάσκεψη με συμμετοχή ελλήνων και ξένων διανοητών και ακτιβιστών, με αφορμή την άφιξη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δ. Δεσύλλας, Χρ. Μπίστης, Π. Λαφαζάνης, Γ. Μπανιάς, Αντ. Νταβανέλος, Ν. Γαλάνης, Γ. Σαπουνάς, Δ. Τσακνιάς, Κ. Βεργόπουλος, κ.ά.
Η πρωτοβουλία θα έχει την πρώτη, ανοιχτή συνάντησή της αύριο Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας της Ελλάδος (Σίνα 16)
Η μαζική ανταπόκριση στην «έκκληση» με υπογραφές από όλο το φάσμα των αριστερών δυνάμεων -παρά τις ανεπάρκειες, τις αντιφάσεις και τις ενστάσεις ή διαφωνίες αγωνιστών και δυνάμεων- αποτελεί μια ακόμη ένδειξη, ότι μια αυθεντική, μαζική και λαϊκή κοινή δράση για την ανατροπή της αντιδραστικής επίθεσης, μαζί με την αυτοτελή παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μέσα σε αυτήν και το διάλογο για τα στρατηγικά προβλήματα, μπορεί να δώσει θετική προοπτική, ενότητα και αισιοδοξία στις επερχόμενες ημιαυθόρμητες εργατικές εκρήξεις.

ΠΟΙΟΙ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Χωρίς να υποβαθμίζουμε κανέναν, ωστόσο, από τους 76 υπογράφοντες της «Έκκλησης για το διάλογο και την κοινή δράση της Αριστεράς» ξεχωρίζουν για τη γενικότερη σημασία τους οι υπογραφές του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γ. Χουρμουζιάδη, των σκηνοθετών Θ. Αγγελόπουλου και Αλίντας Δημητρίου, του ποιητή Έκτορα Κακναβάτου, του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή και του τραγουδοποιού Διονύση Τσακνή, επίσης, του Αντ. Κακαρά, απόστρατου αρχιπλοίαρχου, συγγραφέα και μέλους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Όλες οι υπογραφές είναι οι παρακάτω: Αγγελόπουλος Θόδωρος, Αθανασιάδου Μυρσίνη, Αλαβάνου Αριάδνη, Ανδρεάδης Γιάγκος, Αντωνοπούλου Μαρία, Βαλαβάνη Νάντια, Βαμβακάς Κώστας, Βασιλειάδου Τέα, Βατικιώτης Λεωνίδας, Βενετσάνου Νένα, Γαλάνης Γιώργος, Γέρου Κάτια, Γεωργακάκη Ρόδη, Γεωργίου Χρήστος, Δημητρίου Αλίντα, Δημητρίου Σωτήρης, Διαμαντίδης Κώστας, Δουζίνας Κώστας, Ευσταθίου Κώστας, Ζιόβας Γιώργος, Ζωγραφάκη Ελένη, Ήσυχος Κώστας, Κακαράς Αντώνης,Κακναβάτος Έκτωρ, Καλομοίρης Γρηγόρης, Καρτερός Θανάσης, Καρυστιάνη Ιωάννα, Κιμπουρόπουλος Γιάννης, Κοκκίνου Μαρία, Κουβελάκης Στάθης, Κουζής Γιάννης, Κορτζίδης Χρήστος, Κοτσυφάκης Θέμης, Κοψίνη Χριστίνα, Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης, Λαπαβίτσας Κώστας, Λεοντής Χρήστος, Μαΐστρος Γιάννης, Μανιάτης Γιώργος, Μιχελής Κώστας, Μπαδόγιαννης Άκης, Μπαρτζώκας Θανάσης, Μπελαντής Δημήτρης, Μπιτσάκης Ευτύχης, Ντούμας Χρήστος, Παναγιωτόπουλος Χρήστος, Παπαδημητρίου Ζήσης, Παπαδημητρίου Μάνια, Παπακωνσταντίνου Πέτρος, Πεππές Ζώης, Πετράκος Θανάσης, Πολίτη Τζίνα, Πορτάλιου Ελένη, Πρωτονοτάριος Γιάννης, Ρηγοπούλου Πέπη, Ρήγος Άλκης, Ριζόπουλος Τάσος, Ρούσης Γιώργος, Ρούσσος Σίμος, Σακελαρόπουλος Σπύρος, Σαρρής Γιώργος, Σκαμνάκης Θανάσης, Σπαθής Μάκης, Σπανού Δέσποινα, Σπύρου Αθηνά, Σπύρου Δημήτρης, Στάθης (Σταυρόπουλος), Σταυρόπουλος Τάσος, Σταμάτης Κώστας, Σωτήρης Παναγιώτης, Τσακνής Διονύσης, Φαρδέλλα Χρύσα, Φράγκου Λία, Χατζηστεφάνου Άρης, Χατζόπουλος Στάθης, Χουρμουζιάδης Γιώργος, Χρύσης Αλέξανδρος.