Εν μέσω βροχής σεναρίων που προετοιμάζει για τα χειρότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται δεκτό με ανακούφιση κάθε άλλο μέτρο, καταφθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες τα στελέχη της τρόικας για να ανάψουν το πράσινο φως για την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Το δημοσίευμα ωστόσο του Σπίγκελ που ανέβηκε στην ηλεκτρονική του έκδοση το απόγευμα της Παρασκευής προκαλώντας αλλεπάλληλα εγκεφαλικά στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι τα πάντα είναι ανοιχτά. Όλα συζητιούνται, ακόμη και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η επάνοδος στη δραχμή όπως έγραφε με καθαρό τρόπο το γερμανικό περιοδικό, με πρωτοβουλία φυσικά των πιο αντιδραστικών κύκλων του κεφαλαίου και στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου μέτρων βαθύτερης λιτότητας. Κι αυτό ως μια απάντηση, από τη σκοπιά του κεφαλαίου προφανώς, στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με απώτερο στόχο να αποτραπεί η αναγκαία παύση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους.
Σε αυτό το κλίμα τα μέτρα που θα απαιτήσει η τρόικα και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση φαντάζουν ως το μικρότερο κακό και περιλαμβάνουν: νέες επεμβάσεις στο ασφαλιστικό και ιδιαίτερα τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που προανήγγειλε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα, περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, των τραπεζών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου, αμφισβήτηση ακόμη και της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ δηλαδή των ανέργων και κυρίως ένα νέο μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων που θα περιλαμβάνει τις τρεις τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) και μεγάλες επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ κλπ.
Ζητούμενο των δρομολογούμενων αλλαγών είναι σε κάθε περίπτωση η μείωση του εργατικού κόστους και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου, ένα καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας για την εργοδοσία. Αυτό που εναγωνίως όμως ζητείται είναι και δημόσια έσοδα, κατεπειγόντως μάλιστα! Η αναζήτηση επιπλέον δημοσίων εσόδων αποκτά απόλυτη προτεραιότητα καθώς με το πέρασμα του χρόνου γίνονται εμφανείς οι μαύρες τρύπες που αφήνει στα δημόσια έσοδα η νεοφιλελεύθερη χολέρα, που – για όποιον το έχει ξεχάσει – επικάθισε πάνω μας με αφορμή τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών. Κι η απορύθμιση που συντελείται επί των ημερών της τείνει να λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο που συνιστούν για τα δημόσια οικονομικά οι φιλοεργοδοτικές παρεμβάσεις οι οποίες αποδεικνύονται (ακόμη και σε ταμειακό επίπεδο) πολύ πιο αποσταθεροποιητικές από την άσκηση αναδιανεμητικής κοινωνικής πολιτικής.
Μάρτυρας η υστέρηση εσόδων που μόνο στο πρώτο τετράμηνο του έτους εκτιμάται ότι φθάνει τα 2 δισ. ευρώ. Για τον χρόνο δε που πέρασε, το 2010, υπολογίζεται ότι τα έσοδα του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 11% και 12% αντίστοιχα. Στην κάλυψη αυτού του κενού αποσκοπούν τα έκτακτα μέτρα που συζητιούνται ύψους 3 δισ. ευρώ, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής από το οποίο επιδιώκουν να εισπράξουν 26 δισ. ευρώ, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που υπολογίζεται να αποφέρει 50 δισ. ευρώ και κυρίως το ανηλεές φορολογικό σαφάρι που έχει ήδη ξεκινήσει με τη βοήθεια ακόμη και ειδικού εισαγγελέα. Όλα αυτά τα μέτρα μαζί κι όλα όσα ακόμη θα εφαρμόσουν για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα δεν είναι παρά μια τρύπα στο νερό, μια ηχηρή πομφόλυγα μεγαλύτερη ακόμη και από τον Γ. Παπανδρέου. Τίποτε δεν πρόκειται να καταφέρουν – στα δημόσια έσοδα – παρά τις εξαγγελίες τους, παρά την επίδειξη καταστολής στην οποία προβαίνουν ακόμη και σε αυτό το μέτωπο, των φορολογικών εσόδων. Ο λόγος είναι απλός: Η μάχη των φορολογικών εσόδων είναι χαμένη εξ αρχής επειδή όλη αυτή η συμμορία που κυβερνά έχει απαλλάξει το κεφάλαιο από την καταβολή φόρων (κι εδώ είναι μάρτυρας η νέα μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων μέσω του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου) και επιλέγει να δώσει την μάχη με τους περιπτεράδες και τους ψιλικατζήδες κυνηγώντάς τους να αποδώσουν το ΦΠΑ. Μιλάμε για γελοιότητα. Αποκτά όμως δραματικές διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι τη θεσμικά κατοχυρωμένη και νόμιμη φορολογική λούφα αυτών που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να την υπερκεράσουν με τη δική μας υπερφορολόγηση.
Σε αυτό το κλίμα απότομης επιτάχυνσης των αντιδραστικών σεναρίων νότα ελπίδας αποτελεί το συνέδριο που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα, Κυριακή, στη Νομική (με την έγκριση της Διακήρυξης των Αθηνών ενάντια στο χρέος και τη λιτότητα) από την Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Η συμμετοχή πολλών ξένων αντιπροσωπειών, οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πάνω απ’ όλα η μαζική προσέλευση κόσμου και νεολαίας – που μόνο την Παρασκευή έφτασε τα 600 άτομα – επιβεβαιώνουν την αυξημένη διάθεση του κόσμου να παλέψει ενάντια στο χρέος και τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ.