Ανεξίτηλα ίχνη στην ιστορία ενός αγωνιζόμενου κλάδου και κατ’ επέκταση ενός αντιστεκόμενου στη μνημονιακή βαρβαρότητα λαού, αφήνουν το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας, οι εκπομπές των εργαζομένων του Άλτερ αλλά και οι προσπάθειες των εργαζομένων του Κόσμου του Επενδυτή. Το γεγονός της εβδομάδας ασφαλώς ήταν το απεργιακό φύλλο που τύπωσαν Οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, ο οποίος ήταν και ο τίτλος της εφημερίδας που διακινήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Μέσα από διαδικασίες γενικών συνελεύσεων, οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας τόλμησαν και πέτυχαν. Η εκδοτική προσπάθεια είχε τέτοια επιτυχία ώστε η εφημερίδα των εργαζομένων πούλησε διπλάσια φύλλα από τα 12.000 που είχε πουλήσει το τελευταίο κανονικό φύλλο της εφημερίδας, πριν από τις 22 Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησε η απεργία. Σε πανελλαδικό επίπεδο εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 30.000, ενώ το φύλλο έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο και τα αδιάθετα φύλλα του τιράζ γίνονται σκέψεις να διακινηθούν χέρι με χέρι.
του Μάκη Γεωργιάδη
Η αποφασιστικότητα και η συμμετοχή των εργαζομένων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια, από την εκλογή με κάλπη της πενταμελούς συντακτικής επιτροπής, όπου ψήφισαν οι 160 από τους 250 δημοσιογράφους της εφημερίδας, μέχρι την οργάνωση του ατελιέ και της εκτύπωσης, όπου συμμετείχαν μεγάλα τμήματα και των υπόλοιπων εργαζομένων. Αντιπαρήλθαν οι εργαζόμενοι τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας αλλά και τους δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους φόβους και αμφιβολίες στο εσωτερικό τους. Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας έβαλε χίλια εμπόδια, από τη διακοπή της θέρμανσης και το μπλοκάρισμα των προγραμμάτων των υπολογιστών και το κλείδωμα του ατελιέ, ως τις απειλές για προσφυγή εναντίον του απεργιακού φύλλου, ενέργεια που σύμφωνα με την πλευρά των κυρίαρχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις όσων τα ενυπόγραφα άρθρα, ρεπορτάζ και απόψεις θα δημοσιεύονταν. Σε συνθήκες που θύμιζαν την έκδοση παράνομης εφημερίδας, με δανεικά ατελιέ, ΑΦΜ άλλων αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών με χίλιες δυσκολίες στη χρηματοδότηση, κατάφεραν και έκαναν το άλμα.
Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα των εκπομπών στο Άλτερ, οπότε από τη στιγμή που άρχισε ένα πρωτόλειο πρόγραμμα με άλλη αντίληψη, η εργοδοσία τρομοκρατήθηκε και κατέβασε ακόμη και τους πομπούς, την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Τα εγχειρήματα αυτά μάλιστα, τόσο στην Ελευθεροτυπία όσο και στο Άλτερ, όπου ντοκιμαντέρ όπως η Χρεοκρατία και εκπομπές έπιασαν θεαματικότητες που το κανάλι δεν είχε ούτε όταν λειτουργούσε με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, έχουν προκαλέσει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον. Επιπλέον για την Ελευθεροτυπία, υπήρξε θετική η στάση του δικαστηρίου έναντι των εργαζομένων, καθώς ο τίτλος εξακολουθεί να δεσμεύεται και οι ίδιοι διατηρούν το δικαίωμα συντηρητικών κατασχέσεων για αποζημιώσεις.
Ακόμη κι αν υπάρχουν ενστάσεις και κριτική από αρκετούς για όλη τη διαδικασία έκδοσης, το περιεχόμενο του φύλλου, τη χρηματοδότηση ή ακόμη και την πώλησή του, σίγουρα αυτές οι προσπάθειες είναι κάτι θετικό που βγαίνει από τους αγωνιζόμενους στον Τύπο.