Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Ακλόνητος ο Άσαντ

Ελεύθεροι σκοπευτές στις διαδηλώσεις, βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις σε νοσοκομεία και μαζικοί τάφοι συνθέτουν την εικόνα στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των νεκρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε μηνών ξεπερνά τις 2.200. Ο πρόεδρος Άσαντ δεν υπακούει στις «παραινέσεις» ξένων ηγετών να παραιτηθεί και επισημαίνει την επίσκεψη του αμερικανού και του γάλλου πρέσβη στη Χάμα, ως ένδειξη ότι οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες. Στα διεθνή Μέσα, η συζήτηση για επέμβαση στο πρότυπο της Λιβύης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η συριακή αντιπολίτευση, που παραδέχεται κι η ίδια πως δεν εκφράζει το σύνολο των σύρων πολιτών, επιχειρεί να συσπειρωθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην Τουρκία προκειμένου να σχηματίσουν Εθνικό Συμβούλιο. Τα αποτελέσματα όμως της συνάντησης, που δεν ανακοινώθηκαν δημόσια, μάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Στην Τουρκία, πάντως, οι εξεγερμένοι κέρδισαν την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου ο οποίος δήλωσε ότι, αν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό, θα επέλεγε το δεύτερο.




Βρίζουν τις ΗΠΑ

Οργή προκάλεσε η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Μογγολία, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ασία. «Γιάνκηδες, μαζέψτε τα χέρια σας από τη Μογγολία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου απ’ τον οποίο πέρασε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς τον Μάιο, μια ιαπωνική εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σκοπεύουν να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων στα εδάφη της. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι συμμετέχει σε συζητήσεις για τη μετατροπή της χώρας σε πυρηνικό σκουπιδότοπο, αν και η μέχρι τώρα συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποδειχθεί αγαστή. Το αραιοκατοικημένο αυτό κράτος των 3 εκατομμυρίων, λόγου χάρη, έχει στείλει στρατό και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Γιατί να μη γίνει και πυρηνική χαβούζα; Οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε έχουν αποδείξει ότι για τις χώρες συμμάχους τους επιφυλάσσουν πάντα τα καλύτερα.

Απεργία στην Αλβανία

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου 33 μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν για 69 μέρες σε ορυχείο στη Χιλή, αλβανοί μεταλλωρύχοι που πραγματοποιούσαν για 26 μέρες απεργία πείνας 1.400 μέτρα κάτω απ’ τη γη εκδιώχθηκαν από την αστυνομία της χώρας. Η επέμβαση της αστυνομίας στο ορυχείο της αυστριακής εταιρείας DCM DECOMetal στο Ελμπασάν, έγινε ύστερα από δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε με αίτημα του υπουργείου Ενέργειας της Αλβανίας. Οι απεργοί πείνας ζητούσαν αύξηση μισθών της τάξης του 20%, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και αλλαγές στη διοίκηση του ορυχείου. Καθώς απαιτούν οποιαδήποτε συμφωνία με την εταιρεία να υπογραφεί από τον επικεφαλής του συνδικάτου τους, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους έξω από το ορυχείο.

Κάτω κι ο Καν

Μέσο όρο διακυβέρνησης ενός χρόνου παρουσιάζουν πλέον οι ιάπωνες πρωθυπουργοί, μετά την παραίτηση του Ναότο Καν ο οποίος άντεξε στην εξουσία μόλις για ένα μήνα. Ο Καν εκπροσωπούσε τη δεξιά πτέρυγα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, το οποίο μόλις πριν από ένα χρόνο είχε καταφέρει να απομακρύνει από την εξουσία τη δεξιά παράταξη που κυβερνούσε τη χώρα για 55 χρόνια. Ακούγεται ίσως μπερδεμένο αλλά δεν είναι. Το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του και ακολούθησε την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ακόμα, συνέχισε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ιαπωνικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα και ασφαλιστικό οργανισμό του πλανήτη, ενώ δεν έκανε τίποτα για την απομάκρυνση των λαομίσητων αμερικανικών βάσεων. Χωρίς σαφή πολιτική στάση, αλλά και βάση, η παραίτηση του Ναότο Καν ήταν απλώς θέμα χρόνου με δεδομένη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα εδώ και μήνες με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στα εργοστάσια της Φουκοσίμα.