Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η Μέρκελ ως ...Μάρθα Βούρτση!


Τώρα που ο Σαμαράς έγινε χειρότερος πολιτικός δούλος της ακόμη κι από τον Γιωργάκη, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε –προφανώς καθ’ υπόδειξη των «πολιτικών μακιγιέρ» της– να αρχίσει και «επιχείρηση γοητείας» των Ελλήνων. «Ματώνει η καρδιά μου για τις θυσίες που αναγκάζονται να κάνουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στην Ελλάδα εφαρμόζοντας τα μέτρα», δήλωσε σε εκδήλωση στο Βερολίνο. Παράλληλα, η καγκελαρία διοχέτευσε στο χυδαίο ακροδεξιό έντυπο, την εφημερίδα Μπιλντ, τη «φοβερή» είδηση ότι η Μέρκελ δείπνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε σε ελληνική ταβέρνα!



του Γιώργου Δελαστίκ

Το «τελευταίο πακέτο» πριν τη γενική χρεοκοπία


Σαμαράς, Στουρνάρας και Μέρκελ οδηγούν τη χώρα σε ένα ελληνικό Αργεντινάζο


Mε το γελοίο και συνάμα εξοργιστικό και μακάβριο επιχείρημα ότι «είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων», η τρόικα εσωτερικού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και το δίδυμο των οικονομολόγων της χρεοκοπίας, Σαμαράς και Στουρνάρας, μαζί με την τρόικα εξωτερικού και τη σιδηρά εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, Α. Μέρκελ, αξιοποιώντας την πύρρειο νίκη των εκλογών, με τα μέτρα που ετοιμάζουν οδηγούν τη χώρα αργά ή γρήγορα ακριβώς στο αντίθετο από αυτό που διακηρύσσουν ότι επιδιώκουν: σε μια ελληνική έκδοση της αργεντίνικης χρεοκοπίας, σε μια απότομη αποσύνδεση ...της δραχμής από το μεταμφιεσμένο μάρκο –το ευρώ– και την ταξική πάλη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική αναμέτρηση, πολύ ανώτερων απαιτήσεων, δυνατοτήτων και κινδύνων από όλες τις προηγούμενες.


του Κώστα Μάρκου

Ο κατώτατος μισθός επιστρέφει στο 1978!


Πίσω ολοταχώς! Τρεις δεκαετίες πίσω, στο 1978, κατρακύλησε η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Τα βασικά αποτελέσματα της έκθεσης έχουν ήδη δει το φως και προκαλούν ανατριχίλα, ιδίως αν συνδυαστούν με τις κυνικές τοποθετήσεις της αυλής του Σαμαρά και τα γελοία ψελλίσματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Μείωση κατά 50% σε σχέση με το 2008 έχουν επιφέρει στο επίπεδο ζωής των Ελλήνων οι μειώσεις μισθών - συντάξεων καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Ακόμα, η ανεργία έφτασε φέτος στο 24% (1.200.000 άτομα) από 7,7% που ήταν το 2008. Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Άρχισαν νέο γύρο κοινωνικού πολέμου



Συντριπτικό πακέτο μέτρων κοινωνικού ολοκαυτώματος προωθεί η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικας, της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ελληνικού κεφαλαίου. Εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγούν ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού. 

Πανάκριβό μου εισιτήριο






Αυξήσεις φωτιά –150 δρχ. τα εισιτήρια». Ο τίτλος από ρεπορτάζ της προ ευρώ εποχής μονο νοσταλγικά μειδιάματα προκαλεί σήμερα, καθώς η αντίστοιχη τιμή θα ξεπερνάει τις 600 δραχμές σε ευρώ μετά τις αυξήσεις 25% στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, μαζί με τις φοροεπιδρομές, τα χαράτσια, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα βασικά αγαθά αποτελούν πάγια τακτική του κράτους για αύξηση των εσόδων απομυζώντας κατά βάση τους πιο φτωχούς: Άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές, χαμηλόμισθοι, μετανάστες, αυτοί θα γονατίσουν από το εξοντωτικό αθροιστικό αποτέλεσμα των αυξήσεων που καθιστά πολυτέλεια κάθε ζωτική ανάγκη – την υγεία, την παιδεία, τώρα και τις συγκοινωνίες, τη στέγαση, τη θέρμανση, την τροφή.