Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Αρης Σειρηνίδης, από το Μεικτό Oρκωτό Δικαστηριο την περασμένη Τετάρτη, με απόφαση των τεσσάρων ενόρκων. Η αθώωσή του έβαλε τέλος στην πολύμηνη προφυλάκιση του, με την κατηγορία ότι είναι «ο πιστολέρο με το σομπρέρο», που πυροβόλησε κατά κλούβας των ΜΑΤ τον Ιούλιο του 2009 στα Εξάρχεια.
Η υπόθεση Σειρηνίδη θυμίζει επεισόδιο του CSI, με μπάτσους - Σέρλοκ Χολμς της γενετικής καταστολής. Η μοναδική ένδειξη ενοχής βασιζόταν σε δείγμα DNA που βρέθηκε σε φορητό αντικείμενο (χειρουργική μάσκα πεταμένη σε κάδο σκουπιδιών).
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΛΙΤΗ
Χωρίς ούτε έναν αξιόπιστο μάρτυρα κατηγορίας –ο πολωνός αυτόπτης που επικαλούνταν η αστυνομία δεν προσήλθε, με τις περιγραφές του δράστη («κοντός μελαχρινός με σαγιονάρες και σομπρέρο») να παραπέμπουν σε έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο– το «πειστήριο του εγκλήματος» κατασκευάστηκε κυριολεκτικά στα εργαστήρια της Ασφάλειας: Δείγμα γενετικού υλικού που πάρθηκε από το πορτοφόλι του κρατουμένου, θεωρήθηκε ότι ταιριάζει εν μέρει με δείγμα από τη μάσκα .
Πρόκειται για την πρώτη πολιτική δίκη που στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην κατασκευή ενοχής με βάση το γενετικό υλικό, με μεθόδους επιστημονικά διάτρητες, που έχουν αποδεδειγμένα οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα σε δίκες στο παρελθόν.
Εντύπωση προκαλεί η καταδικαστική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, παρά την έλλειψη στοιχείων, η οποία αναφέρθηκε στα φρονήματα και τις ιδέες του κατηγορούμενου.
Ο ίδιος ο Α. Σειρηνίδης, που επέμεινε σταθερά στην αθωότητά του, αρνήθηκε να δώσει «πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης» και κατέληξε στην απολογία του με τα λόγια του Κ. Μαρξ από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Οι κομμουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους. Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης».
Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ενώ ως ειδική εμπειρογνώμων κατέθεσε βιοχημικός «μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ», η οποία παρέλειψε να προσθέσει ότι είναι υπάλληλος της Ασφάλειας.
Η αθωωτική απόφαση έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από την κατάμεστη αίθουσα και συγχαρητήρια προς τους ενόρκους που αθώωσαν τον Α. Σειρηνίδη, σε αντίθεση με τους δικαστές. Η αποχώρηση των συγκεντρωμένων από τα δικαστήρια δεν ήταν ελεύθερη, καθώς τους είχαν περικυκλώσει οπλισμένα ΜΑΤ. Το κλίμα ανάμεσα στους φίλους και την οικογένειά του ήταν συγκινητικό, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή του.
Η άδικη, όπως αποδείχθηκε, προφυλάκιση του Α. Σειρηνίδη συνέπεσε με τον ένα χρόνο που μπήκε η Ελλάδα στο... γύψο της τρόικας. Η αποφυλάκισή έγινε λίγο πριν το κρίσιμο 48ωρο της Γενικής Απεργίας ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο. Το πολιτικό τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολικό. Μια απόφαση ενοχής βασισμένη στο DNA θα σήμαινε ένα νέο δικαστικό Μνημόνιο καταστολής, που καταπατά ακόμα και το υπάρχον ποινικό δίκαιο της αστικής δημοκρατίας.