Νέα φάση στην αντεργατική τρομοκρατική επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) και της τρόικας φέρνει το 2012. Στόχος, η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Κυνικός και αποκαλυπτικός σε σχέση με την παραπάνω στόχευση ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που ζήτησε «βελτίωση της εργασιακής ευελιξίας, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
του Βασίλη Γάτσιου
Και συνέχισε: «Μπορεί κανείς να κάνει περισσότερα για να πετύχει εργασιακή ευελιξία. Να επικεντρώσει στις προνομιούχες επιχειρήσεις, όπου οι μισθοί είναι υψηλοί, όπως τις παλιές κρατικές εταιρείες που σήμερα είναι ιδιωτικές». Στο ίδιο μήκος κύματος, από το ίδιο βήμα, ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού επιτηρητή Ράιχενμπαχ: «Το μοναδιαίο κόστος εργασίας το 2008, με την έναρξη της ύφεσης, αυξανόταν. Το 2010 μειώθηκε. Αυτή η προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί». Μετά από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, τώρα έρχεται με στοχευμένο τρόπο και η σειρά του ιδιωτικού τομέα. Γενίκευση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους από ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις όλων των μισθών ανεξαρτήτως ύψους, εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση κ.ά. που οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την πείνα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και όχι μόνο αυτό, οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία μια ώρα γρηγορότερα, μέσω της στέρησης των εσόδων. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, ο Π. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι «το έλλειμμα θα παγώσει στο 10%, ενώ η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει και το 6%». Να θυμίσουμε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2011 ήταν 9% και 5,5% αντίστοιχα. Άρα απαιτούνται εντός του 2012 νέα έκτακτα φορολογικά μέτρα ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι στόχοι του 2011. Επισημαίνουμε ότι εκτός από τα έκτακτα μέτρα των 2 δισ. ευρώ, για το 2012 υπάρχουν και τα τακτικά μέτρα που έχουν προαποφασιστεί με την ψήφιση του Μνημονίου. Τα τακτικά μέτρα για το 2012 θα φέρουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και περικοπές κοινωνικών δαπανών. Θυμίζουμε μόνο μερικά απ αυτά:
Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, αύξηση αντικειμενικών αξιών, διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ, αύξηση των τεκμηρίων φορολόγησης, αύξηση των εσόδων από τις άδειες και τα δικαιώματα τυχερών παιγνίων, μείωση της χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις περιφέρειες, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ταυτόχρονα με αυτά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο πρόγραμμα σαρωτικών αλλαγών μέχρι το 2015, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Β. Βενιζέλου, στη Βουλή την Παρασκευή, ο κατάλογος των νέων μέτρων κοινωνικής καταστροφής μέχρι το 2015 θα περιλαμβάνει και την «αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης». Η αποτυχία του προγράμματος της εφεδρείας, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να ενταχτούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγεί σε κλείσιμο δημόσιων φορέων και άμεσες απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Μέχρι το 2015 έχουν στόχο 150 χιλιάδες απολύσεις υπάλληλων με σκέψεις να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς και κατηγορίες που ως τώρα είχαν αποκλειστεί από την εφεδρεία, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί.
Επίσης, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων: Η καθυστέρηση της πλήρους απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κ.ά.) απαιτεί νομοθετική παρέμβαση ώστε να επιτευχθεί άμεσα. Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής του. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας: Μεσοσταθμική μείωση τουλάχιστον κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις. Περικοπές στα εφάπαξ και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα στο επικουρικό του ΙΚΑ. Μείωση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Μείωση των δαπανών για την υγεία. Στον τομέα της φορολογίας: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εξαιρουμένου φυσικά του εφοπλιστικού και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου. Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλαγή στον τρόπο προσδιορισμού των εισοδημάτων με βάση τις πραγματικές δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις κ.ά.
Η μάχη για την επιβίωση της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας απαιτεί την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ και των κυβερνήσεών τους. Απαιτεί την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής. Ένα τέτοιο μέτωπο με την κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών μαζών, με εργατική ηγεμονία και ανατρεπτική πολιτική προοπτική, μπορεί να νικήσει την κυβέρνηση. Να ανατρέψει την επίθεση του κεφαλαίου, να επιβάλλει κατακτήσεις και να αντιστρέψει την ιστορική πορεία προς όφελος της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, για μια νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική.