Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα αρχή ή επιστροφή στο χθες;

Εξάμηνο «χάριτος» με μίνιμουμ πρόγραμμα συμβιβασμών


Μη σκαλίζεις τη στάχτη να ξανάβρεις φωτιά» τραγουδούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ωστόσο φαίνεται ότι και στην περίπτωση της συμμαχίας της Βαλτετσίου υπάρχουν σπίθες που ακόμα κρατούν και μένει να αποδειχτεί «αν μ’ ένα φύσημα του αέρα και αυτές θα χαθούν». Μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ακολούθησε μια έντονη κινητικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ 



 Η πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΝ επισημαίνει ότι «απέναντι στην πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή που βιώνουμε, η Αριστερά έχει καθήκον να αναπροσανατολίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της». Σ’ αυτό το πλαίσιο και ενώ η ισχυροποίηση του ίδιου του ΣΥΝ σημειώνεται ακόμα ως βασικός στόχος, εκφράζεται ταυτόχρονα η ανάγκη για μια νέα αρχή στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, « χωρίς αποκλεισμούς και ανελαστικούς όρους ή προϋποθέσεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ


Μιλώντας για το ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να κάνουμε ο «καθένας ξεχωριστά από ένα βήμα πίσω, για να πάμε όλοι μαζί δύο βήματα μπροστά», ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει σημασία με ποιο οργανωτικό σχήμα έρχεσαι στο κοινό τραπέζι αλλά τι επιδιώκεις.
Στο άτυπο μορατόριουμ «απάντησε» εμμέσως το Μέτωπο Α.Α -Ελεύθερη Αττική αναβάλλοντας τις διαδικασίες πανελλαδικής συγκρότησής του που είχαν προγραμματιστεί για το Γενάρη. Όλες οι πλευρές ωστόσο παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές όχι μόνο για το αν οι κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ αποτελούν μια πρόσκαιρη τακτική, αλλά κυρίως για τους όρους του νέου συμβολαίου και τους νέους συσχετισμούς δύναμης που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του.
Στη νέα συγκατοίκηση δίνεται ένα «εξάμηνο δοκιμαστικής λειτουργίας», ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται η δέσμευση ότι οι διαφορές στα μεγάλα ζητήματα (όπως το θέμα του χρέους, της ΕΕ, και της οραματικής πρότασης) δεν θα αναφέρονται από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΣΥΝ, της ΑΝΑΣΑ και του Μετώπου είναι το ζήτημα της νέας συλλογικής ηγεσίας. Στη δοκιμαστική εξάμηνη περίοδο, ο ΣΥΝ προτείνει να αντικατασταθεί η σημερινή Πολιτική Γραμματεία από ένα νέο διευθυντήριο με κυρίαρχο ρόλο της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και με συμμετοχή εκπροσώπων των υπόλοιπων συνιστωσών, καθώς και ανένταχτων. Η πρωτοβουλία της διευρυμένης ΑΝΑΣΑ, ενώ δέχεται την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, υποστηρίζει ότι πρέπει να συνέλθει η σημερινή Γραμματεία για να συγκαλέσει πανελλαδική συνδιάσκεψη «πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ». Εκτός από τη «λελογισμένη» αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια συνέντευξή υποστηρίζει ότι «μια κατακερματισμένη Αριστερά δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσει δυναμική μιας μεγάλης ανατροπής» και γι’ αυτό καλεί σε συμπαράταξη με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου Μετώπου (από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ έως τα αριστερά της Αριστεράς) για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Αλ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτό το μέτωπο με έναν και μοναδικό στόχο: Το σταματημό της κοινωνικής κατρακύλας. «Να πούμε στον ελληνικό λαό, έστω, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς νέα μνημόνια, την ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής (…) μίνιμουμ πράγματα».
Το πρόβλημα με τη στρατηγική του ΣΥΝ είναι ότι όλο και περισσότεροι αριστεροί αγωνιστές πιστεύουν ότι η πάλη απέναντι στο Μνημόνιο και η διαμόρφωση της δυναμικής μιας μεγάλης ανατροπής δεν μπορεί να προωθηθεί από μια Αριστερά συμβιβασμένη σ’ ένα θεσμικό - κυβερνητικό δρόμο και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με μίνιμουμ αμυντικούς στόχους και με ανομολόγητο βασικό επίδικο την κοινοβουλευτική αυτοσυντήρηση. Ούτε βέβαια μέσα από ένα εντελώς ετερογενές και ανταγωνιστικό μέτωπο δυνάμεων. Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι η πολιτική του Μνημονίου δεν ανατρέπεται χωρίς ανταρσία απέναντι στους βασικούς πυλώνες και θεσμούς της καπιταλιστικής επίθεσης και κυριαρχίας, χωρίς έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ, που έχει μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ σε πολλά σημεία χειρότερο από την ατλαντική «βερσιόν». Χωρίς άρνηση αναγνώρισης του ληστρικού χρέους και αίτημα την παύση πληρωμών και την ολική διαγραφή του. Χωρίς ένα πολιτικό μέτωπο με βάση το ανασυγκροτημένο λαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί να επιβάλει αγωνιστικά την απαλλοτρίωση κερδών προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και θα στρέφεται ενάντια στο συνολικό συνασπισμό εξουσίας ολιγαρχίας, ΕΕ, ΔΝΤ ελληνικής κυβέρνησης, των εναλλακτικών τους λύσεων και των μηχανισμών τους.

0 Τοποθετησεις: