Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

H Kύπρος δορυφόρος του Ισραήλ

Η εξάρτηση από το Ισραήλ υποθηκεύει την εθνική ανεξαρτησία


Kαυτό προβλέπεται να είναι το μέλλον της ΝΑ Μεσογείου με αφορμή την επικίνδυνα και απρόβλεπτα αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την εξαγωγή των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Η συμφωνία του Ισραήλ µε την Ελλάδα, για να διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη µε υποθαλάσσιο αγωγό που θα περνά από την Ελλάδα, επισφραγίστηκε µε την πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα. Παράλληλα, η κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ε. Μαρκούλη, πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα τριήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ επισφραγίζοντας και αυτή από την πλευρά της τις λεπτομέρειες και τις προοπτικές του έργου για το φυσικό αέριο στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.



του Πέτρου Κοσμά


Παράλληλα, επτά διαβαθμισμένα έγγραφα από τις αμερικανικές πρεσβείες της Λευκωσίας και της Άγκυρας, που ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω των Wikileaks, αποκαλύπτουν το μέγεθος της υποθήκευσης της εθνικής ανεξαρτησίας της Κύπρου. Στα έγγραφα αποκαλύπτεται το ισχυρό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα πετρέλαια στην Κύπρο. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία Νoble Energy πείστηκε από τους ισραηλινούς εταίρους της την τελευταία στιγμή να αναλάβει το έργο της γεώτρησης. Και αυτό γιατί αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας έπεισαν εκπρόσωπο της Noble, ότι οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει από την Κυπριακή Δημοκρατία τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής! Οι Βρετανοί από την πλευρά τους απαιτούν να μην πλησιάσουν οι γεωτρήσεις στα βρετανικά... χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα στην Κύπρο, μην τυχόν και δημιουργηθεί θέμα παραμονής των βάσεων. Αυτό βέβαια καταπατά την συνθήκη ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ορίζει ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο που υπάρχει εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων. Η Τουρκία, που βρίσκεται σε επαγρύπνιση, απείλησε μέσω των διπλωματών που υπηρετούσαν στο προξενείο τους στο Τέξας τα στελέχη της Noble να φύγουν από την Κύπρο.
Ο «ξαφνικός έρωτας» του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, οφείλεται σε προβλέψεις για τα κοιτάσματα που ίσως δίνουν τη δυνατότητα στο Ισραήλ να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά. Έως και σήμερα είναι αποκλεισμένο από τις ενεργειακές πηγές των Αράβων. Επίσης, συσχετίζεται και με το γεγονός ότι οι αμερικανοί θέλουν να είναι αυτοί που να διοχετεύουν φυσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, και όχι οι Ρώσοι. Αίφνης, λοιπόν, αποκαλύφθηκαν σενάρια για την ύπαρξη τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων σε χώρους της ελληνικής ΑΟΖ σε Ιόνιο και στη Μεσόγειο. Βέβαια ελληνική ΑΟΖ έως και σήμερα δεν έχει ανακηρυχθεί. Ο στόχος της Ρωσίας, που τον προσυπέγραψε η Γερμανία και η Τουρκία, να εξαρτήσει ενεργειακά την ΕΕ έπεσε στο κενό, καθώς εμφανίστηκε μια νέα πηγή. Οι συσχετισμοί άλλαξαν. Τώρα το σχέδιο είναι ότι το φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Κύπρο θα διανέμεται στην ΕΕ μέσω Ιταλίας, εξαναγκάζοντας τη Γερμανία να αποδέχεται μελλοντικά τα ελληνοκυπριακά και ισραηλινά ενεργειακά αποθέματα. Εξ ου και η επίσκεψη Μέρκελ στη Λευκωσία το χειμώνα.

Είναι βέβαιο ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος έναρξης των ερευνών, η περιοχή θα μυρίζει μπαρούτι. Η Τουρκία, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει το βραχίονα πίεσης κατά των τριών χωρών της Μεσογείου, κάτι που ήδη πράττει με προοπτική νέων κλιμακώσεων. Για το ενεργειακό ζήτημα, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ήδη προειδοποιήσει σε επίσκεψή του στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ότι «μπορεί η Αθήνα και η Λευκωσία να έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες στο ενεργειακό θέμα, αλλά οι προσδοκίες αυτές δεν θα υλοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας την παρουσία της Τουρκίας»! Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία διεύρυνε την περιοχή της κρίσης και των διεκδικήσεών της ανατολικά της Κρήτης και του Καστελλόριζου, στην περιοχή δηλαδή όπου ενώνεται η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Δυστυχώς, υποστηρίζεται έντονα ότι οι συμφωνίες με το Ισραήλ θα ενεργήσουν αποτρεπτικά σε περίπτωση κρίσης μεταξύ της τουρκικής και ελληνοκυπριακής πλευράς. Η λογική που λέει ότι ένα αδύναμο κράτος πρέπει να δορυφοριοποιείται γύρω από το άρμα του αμερικανοϊσραηλινού ιμπεριαλισμού είναι επικίνδυνη. Η εθνική ανεξαρτησία υποθηκεύεται ακόμα περισσότερο. Επίσης, καμία στρατηγική συμφωνία δεν υπάρχει με το Ισραήλ, όπως επίσης καμία δήλωση από τον Νεντανιάχου και τον Μπάρακ ότι το Ισραήλ θα προσφέρει αμυντική ομπρέλα στην Κύπρο σε μία κρίση με την Τουρκία. Φυσικά είναι ανεπιθύμητη τέτοια βοήθεια από ένα αιμοσταγές κράτος όπως το Ισραήλ.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις τα σχέδια για τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την επισφράγιση ενός ανανεωμένου σχεδίου Ανάν, θα φέρει τη σφραγίδα του ετεροβαρούς συμβιβασμού με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.