Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Κοινωνικός πόλεμος και ανεργία


Λέμε συνήθως ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να πουν την αλήθεια. Ειδικά για την ανεργία. Γιατί όσο και να μιλάμε για ποσοστά, κάθε άνεργος είναι 100% άνεργος. Αυτή τη φορά όμως, παρότι δεν λένε όλη την αλήθεια, τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία τον Μάη του 2011, σοκάρουν. Οι άνεργοι φτάνουν τους 822.198, ποσοστό 16,6%. Ένα χρόνο πριν, τον Μάη του 2010 ήταν 602.185 (12%). Μάλιστα, τον Μάη του 2008 οι άνεργοι ήταν 324.777. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια προστέθηκαν άλλες 500.000 στη στρατιά των ανέργων, θύματα του κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου.




Αλλά είπαμε η ΕΛΣΤΑΤ δεν λέει όλη την αλήθεια. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γιούροστατ, δεν θεωρεί άνεργο οποιονδήποτε δούλεψε έστω και μία ώρα την προηγούμενη εβδομάδα! Ευρω-στατίστικς… Έτσι, οι πραγματικοί άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι. Εξάλλου, μεγάλο μέρος όσων χάνουν τη δουλειά τους, ιδιαίτερα γυναίκες (όπου η επίσημη ανεργία είναι 20%), αποθαρρύνονται και αποσύρονται από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας να παρουσιάζει πρωτοφανή συρρίκνωση. Στους νέους από 15-24 ετών η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο ...40,1%.

Μάλιστα, όλοι περιμένουν από Φθινόπωρο τα χειρότερα. Η λήξη της τουριστικής περιόδου σημαίνει απολύσεις στον κλάδο, ενώ η φθίνουσα πορεία θα κτυπήσει και αλλού. Αναλυτές του εργατικού δυναμικού προειδοποιούν ότι τον Xειμώνα μπορεί η πραγματική ανεργία να φτάσει τα 1.500.000 άτομα! Πρόκειται για κοινωνική καταστροφή, για βίαιη εξαθλίωση μεγάλου μέρους της εργατικής τάξης, αλλά και μικρομεσαίων στρωμάτων. Ειδικά στη νεολαία, οδηγεί σε μια γενιά με ακυρωμένα όνειρα και υποθηκευμένα δικαιώματα.

Αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το εργατικό και το λαϊκό κίνημα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με το μέτωπο της ανεργίας και της προστασίας των ανέργων. Το σύστημα και η πολιτική που οδηγούν στην εξαθλίωση πρέπει να πεταχτούν στην ανεργία.