Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οι απεργοί χαλυβουργοί επιμένουν και δηλώνουν ότι «τίποτα δεν θα είναι ίδιο αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους»

Ενας αγώνας που συγκλονίζει

Χρόνια πολλά είχε να ζήσει μια τέτοια πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση το Θριάσιο. Την περασμένη Τρίτη εργάτες από μεγάλες και μικρές βιομηχανίες άφησαν το μεροκάματο του τρόμου και κατέβηκαν στην 24ωρη απεργία, όχι μόνο σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς χαλυβουργούς που συμπληρώνουν πενήντα μέρες αγώνα, αλλά και ενάντια στα δικά τους αφεντικά, που υιοθετούν το ένα μετά το άλλο την αντεργατική συνταγή της ελληνικής Χαλυβουργίας.



του Δημήτρη Σταμούλη


Η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας ήταν πολύ μαζική, καθώς περίπου 2.000 εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους (τρόφιμα - ποτά, ενέργεια, μέταλλο, ναυτεργάτες, εκπαίδευση κ.ά.) ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα. Βροντερό «παρών» έδωσαν με μαζικό μπλοκ οι απεργοί της Ελληνικής Χαλυβουργίας, οι εργάτες της Χαλυβουργικής του Αγγελόπουλου, οι εργάτες στα τσιμέντα Χάλυψ που απήργησαν με απόφαση γενικής συνέλευσης κόντρα στο ΔΣ που πρότεινε τρίωρη στάση, οι εκπαιδευτικοί με απόφαση της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής και του ΣΕΦΚ, εργάτες από μικρότερα εργοστάσια του Θριάσιου, που ξεπέρασαν είτε τη συμβιβαστική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, είτε την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που φοβάται για νέες «χαλυβουργίες». Στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε χώρους όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Βίβεχρωμ, το «Θριάσιο» νοσοκομείο κ.ά.

Η επιτυχία της απεργίας έδωσε νέα ώθηση στον αγώνα των χαλυβουργών, οι οποίοι με νέα τους γενική συνέλευση την Πέμπτη αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας, σε συνδυασμό με μια σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων κλιμάκωσης. «Ή θα μπούμε με το κεφάλι ψηλά ή θα μείνουμε όλοι στην πύλη». Μετά από 46 ημέρες αγώνα αποφάσισαν τη συνέχιση και την παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας και όλα δείχνουν ότι η ...υπόσχεσή τους για Χριστούγεννα στην πύλη θα είναι σύντομα γεγονός.

Σε νέο μήνυμά τους προς την εργατική τάξη αναφέρουν: «Εδώ στο Θριάσιο, που χτυπά η καρδιά των βιομηχανικών εργατών, στείλαμε μήνυμα στους ιδιοκτήτες και τη μαύρη κυβέρνησή τους: Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα, δεν θα γίνουμε δούλοι στα εργοστάσια για τα κέρδη σας! Ο Μάνεσης και οι υπόλοιποι βιομήχανοι πήραν το μήνυμα. Οι χαλυβουργοί δεν είμαστε μόνοι στον αγώνα! Δεν έχουν μόνο μία φωτιά να σβήσουν!». Οι απεργοί επαναλαμβάνουν ότι εάν κάνουν πίσω, θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για να μη μείνει τίποτα όρθιο. «Αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλο το εργατικό κίνημα!», τονίζουν. Κι έχουν απόλυτο δίκιο.
Επιχειρώντας να μεταδώσουν τη φωτιά του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, οι χαλυβουργοί διακηρύσσουν: «Στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας συναντώνται δύο κόσμοι: Από τη μία οι βιομήχανοι με τους ανθρώπους τους, την κυβέρνησή τους, που θέλουν να μας βάλουν μέσα στα εργοστάσια με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα. Από την άλλη οι εργάτες που παλεύουμε για τη ζωή και το ψωμί των παιδιών μας και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο. Είμαστε όλοι χαλυβουργοί! Όλοι οι εργασιακοί χώροι να γίνουν χαλυβουργίες οργάνωσης και αγώνα! Η φωτιά που άναψε εδώ να ανάψει σε όλα τα εργοστάσια!».

Η συνέλευση των απεργών αποφάσισε να καλέσει όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου, Λαυρίου, Μεγάρων) να κηρύξουν 24ωρη απεργία ως περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα, που πλέον δεν τίθεται ως αγώνας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς αλλά ως «ζήτημα ζωής και θανάτου για όλη την εργατική τάξη».
Η συνέλευση επιπλέον αποφάσισε σήμερα Κυριακή οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συνέλευση της Επιτροπής Γυναικών, ώστε να οργανώσουν μαζική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για να απαιτήσουν οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους από τον ΟΑΕΔ και κάλυψη των ενσήμων για τις ημέρες της απεργίας. Επίσης, οι απεργοί θα προχωρήσουν την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια νέας τριμερούς συνάντησης που τους ανακοινώθηκε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η συναυλία αλληλεγγύης με γνωστούς καλλιτέχνες που αναβλήθηκε.

Να σημειωθεί ότι όλη την εβδομάδα συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό η παροχή κάθε είδους βοήθειας, σε τρόφιμα, σε χρήματα, σε είδη πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, το Σωματείο της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου προσέφερε κούτες με ψάρια στις οικογένειες των απεργών, ενώ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έφτασε στο εργοστάσιο με οχήματα της εταιρείας και πολλά γεύματα εργαζομένων. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με μάγειρες της φοιτητικής εστίας έφεραν μαγειρεμένα φαγητά, ενώ οι εργάτες της Λάρκο έφεραν μεγάλες ποσότητες φρέσκου γάλακτος. Ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, συνεχίζεται η συμπαράσταση από το εξωτερικό, καθώς στην πύλη βρέθηκαν συνδικαλιστές και αντιπροσωπείες εργατών από το μέταλλο του Βελγίου, και από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο.