Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ο φόβος φυλάει τα έρμα του Μνημονίου

Δικομματισμός, ΔΗΜΑΡ και Καμμένος αντιγράφουν την ακροδεξιά

O πολυκερματισμός του πολιτικού σκηνικού δεν σημαίνει απαραίτητα και την απουσία συγκλίσεων. Το αντίθετο, όπως οι αμοιβάδες που διαιρούνται έχουν ταυτόσημη βιολογική σύνθεση, έτσι και ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων συμπίπτουν στο θέμα της «ασφάλειας» και στις αντιμεταναστευτικές κραυγές. Μια βολική για την κυβέρνηση ατζέντα που απομακρύνει το δημόσιο διάλογο από το μέτωπο της οικονομίας και μετατοπίζει το ενδιαφέρον στον αδύναμο πλησίον, τον οποίο δαιμονοποιούν και στον οποίο αποδίδουν όλα τα δεινά. Είναι η περίφημη ακροδεξιά ατζέντα που σφραγίζει την προεκλογική περίοδο και διαπερνά τις τοποθετήσεις σε ένα φάσμα από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη μέχρι βέβαια και το πολιτικό αρχέτυπο, τη Χρυσή Αυγή.



του Γιώργου Λαουτάρη



Αναμφισβήτητα η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, το κέντρο της Αθήνας πρέπει να αδειάσει», εξηγούσε ο εκλεκτός του FBI σε δημοσιογράφο του Σκάι διεκρινίζοντας: «Όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας, γενικότερα όλη αυτή η κατάσταση μιας χώρας που δέχεται τόσες μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις». Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ένα εκλογικό ακροατήριο που ιεραρχεί ψηλά το θέμα της ασφάλειας και της μετανάστευσης προβλέπει τρία σκέλη: Πρώτον, την πάταξη του παραεμπορίου, των μικροπωλητών του κέντρου που προκαλούν αισθήματα αδικίας και ταπείνωσης στους μικρομαγαζάτορες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από τη βαριά φορολογία, δεύτερον, την εκκένωση των διαμερισμάτων και χώρων όπου καταλύουν μαζικά μετανάστες, οι οποίοι «δημιουργούν τεράστια θέματα κοινωνικής ειρήνης και κυρίως δημόσιας υγείας», όπως τόνισε με δήλωσή του ο υπουργός. Kαι τρίτη μείζων παρέμβαση δεν είναι άλλη από τη δημιουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, τα οποία στη μνημονιακή γλώσσα της αντιστροφής του νοήματος περιγράφονται ως «χώροι κλειστής φιλοξενίας όπου δηλαδή δεν μπορεί κανείς να είναι ελεύθερος». Σε μια προσπάθεια να υποδαυλίσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, να τονώσει την ανάγκη για «δραστικά μέτρα» και να δικαιολογήσει τις αντιμεταναστευτικές του πρωτοβουλίες, ο Μ, Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του ακόμη και τον απερίγραπτο μύθο ότι δήθεν στην Αθήνα μόνο βρίσκονται ένα εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες.

Ταυτόσημες απόψεις εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς: «Να δημιουργηθούν χώροι κράτησης των παρανόμων, μέχρις ότου οι παράνομοι αυτοί απελαθούν», ήταν η ξεκάθαρη θέση του σε ερώτηση δημοσιογράφου. «Χρειάζεται να ανακαταλάβουμε την Αθήνα» είπε και συμπλήρωσε για να υπερφαλαγγίσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ, ότι έχει και το κόμμα του έτοιμο νόμο για τη μετανάστευση όπου «μπαίνουν σκληρές γραμμές στην υπόθεση της παράνομης λαθρομετανάστευσης». Άλλωστε το θέμα «ασφάλεια» ιεραρχήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία ως μία εκ των τριών άμεσων προτεραιοτήτων του κόμματος, όπως εκτέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής: Ο πρόεδρος της NΔ μίλησε για «μια ευρύτερη στρατηγική να ανακτήσουμε το κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, περιοχές δηλαδή που, να το πούμε καθαρά, βρίσκονται πια εκτός ελέγχου» και για την προτεραιότητα που δίνει στο «να σταματήσουμε πλήρως το παραεμπόριο» και «να ελέγξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας».
Γύρω από το δικομματισμό όμως σχηματίζεται και μια δεύτερη ζώνη συναίνεσης πάνω στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Σε αυτή θα δούμε πρώτο απ’ όλους το κόμμα του Πάνου Καμμένου που πλειοδοτεί σε αντιμεταναστευτικό οίστρο: Στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουν «ενεργοποίηση προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών», και καθορισμό μέγιστου ποσοστού μεταναστών, μια πρόταση η πατρότητα της οποίας ανήκει στο ΛΑΟΣ. Η αντιμνημονιακή Δεξιά του Καμμένου κάνει τη διαφορά, προτείνοντας να ανεγερθούν νέες φυλακές σε βραχονησίδες και να θέσει επικεφαλής των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη τους αξιωματικούς της Αστυνομίας!

Θλιβερή έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι και η Δημοκρατική Αριστερά σύρθηκε σε αυτή την ατζέντα, παρακολουθώντας στενά τον πλειστηριασμό φόβου προς άγρα ψήφων: Με κοινοβουλευτική της ερώτηση η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι στο κέντρο της Αθήνας «η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη», προτείνει «παρεμβάσεις» για «την εγκατάσταση, τη διατροφή και την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών» και μεταξύ των προτάσεων του κόμματος περιλαμβάνονται οι θέσεις να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων και να «επαναπροωθηθούν» οι παράνομοι στις χώρες προέλευσής τους.

Όταν το επίσημο αστικό πολιτικό σύστημα μετατοπίζεται δεξιά και σφετερίζεται τα συνθήματα των ακραίων ρατσιστικών πολιτικών χώρων, τότε η αυθεντική ακροδεξιά μάλλον ασφυκτιά και προχωρά βήματα παραπέρα: «Αυτά τα μέτρα του κ. Χρυσοχοΐδη για τη λαθρομετανάστευση είναι αστεία και πλήρως ανεπαρκή», τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και υπογράμμισε: «Η λύση είναι μία, να τους απελάσουμε και μέχρι τότε, υπάρχουν νησιά για να τους φιλοξενήσουν». Από την άλλη η ...λεηλατημένη Χρυσή Αυγή απομένει να χαρακτηρίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «αντιρατσιστική συγκυβέρνηση»...