Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΝΑΡ για εκλογές: Να ενισχυθεί η τάση της ανατροπής

Ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ πολύτιμο ζητούμενο για το κίνημα και τον λαό

Oι επερχόμενες εκλογές είναι η πρώτη συνολική πολιτική - εκλογική μάχη μετά την εκδήλωση της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων. Θα πραγματοποιηθούν μετά από μια διετία σκληρών αγώνων και συγκρούσεων, ύστερα από μία δραματική ταπείνωση του επιπέδου ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, σε συνθήκες πρωτοφανούς –για τα μεταπολιτευτικά χρονικά– κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολεμικής περιόδου. Δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο αστικής ενσωμάτωσης στην κοινωνική δυσαρέσκεια. Η πολιτική αστάθεια θα συνεχιστεί και μετά απ’ αυτές, μπορεί μάλιστα να οξυνθεί και να ενταθεί. Με αυτή την εκτίμηση ξεκινά η Απόφαση του Πανελλαδικού Σώματος για την εκλογική μάχη και την παρέμβαση του ΝΑΡ, βασικά αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε παρακάτω:




Τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές; Είτε θα ανασυγκροτηθούν και θα αποκτήσουν μια «σταθερή κυβέρνηση» οι δυνάμεις των αλλεπάλληλων και ανελέητων μνημονίων, της ευρωχούντας, των «δανειστών» και του κεφαλαίου για να οδηγήσουν αμέσως μετά τις εκλογές το λαό σε νέα πρωτοφανή φτώχεια και δυστυχία. Είτε θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ανατροπής της επίθεσης, αυτές που αντιπαλεύουν αποφασιστικά και σε όλη τη γραμμή του μετώπου την πολιτική του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και της ΕΕ, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές ο εργαζόμενος λαός και το μαζικό - εργατικό κίνημα, από πολύ καλύτερες θέσεις, να αντεπιτεθεί για να αποτινάξει τη νέα τυραννία.
Το δίλημμα που τίθεται δηλαδή είναι «συνέχιση της άγριας καταστροφικής επίθεσης ή ανατροπή της προς όφελος των εργαζομένων και του λαού για την απελευθέρωση από τα δεσμά και το τυραννικό καθεστώς του μαύρου μετώπου, της ΕΕ και του κεφαλαίου». Η «πολιτική σταθερότητα» που επιδιώκει το «μαύρο μέτωπο» και η τρόικα είναι ο δρόμος για την χωρίς όρια επίθεση και την ξεχέρσωμα των πάντων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η δύναμη εκείνη που εκφράζει με τον πιο ολοκληρωμένο, πιο συνεπή και πιο στρατηγικό τρόπο τη γραμμή της ανατροπής μέχρι τέλους και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά. Η αντικαπιταλιστική - επαναστατική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά παρεμβαίνει στη συνολική πολιτική αναμέτρηση των εκλογών, από τη σκοπιά της αναγκαίας τομής για ένα νικηφόρο κίνημα ανατροπής, για να δυναμώσει το αντικαπιταλιστικό αριστερό ρεύμα και να εμφανιστεί (πολιτικά κι εκλογικά) ως μια αυτοτελής και ανερχόμενη πολιτική δύναμη, που δρα προς όφελος του εργατικού κινήματος και του μαχόμενου λαού.
Αναδεικνύουμε την αντιδραστική μετάλλαξη, σε κατεύθυνση κεφαλαιοκρατικής τυραννίας και κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, του πολιτικού συστήματος, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, ειδικά με τις τελευταίες απολυταρχικές εξελίξεις στην ΕΕ. Ο αστικός κοινοβουλευτισμός αποδείχθηκε φύλλο συκής για να περάσουν οι προειλημμένες αποφάσεις του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ. Παρόλ’ αυτά, οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να περάσουν από τη Bουλή για να αποκτήσουν μια στοιχειώδη νομιμοποίηση.
Συμμετέχουμε στην εκλογική μάχη και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για: Να ενισχυθεί η πολιτική γραμμή του κοινωνικοπολιτικού αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής. Να φτάσει το μήνυμα της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Να πείσουμε και να στρατεύσουμε δυνάμεις πάνω στο αναγκαίο σήμερα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και στους δρόμους υλοποίησής του. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν αμέσως μετά τις εκλογές και πρέπει να σφραγιστούν από τη λογική της ανατρεπτικής τομής, σε περιεχόμενο και μορφές.
Να ενισχυθεί πολύπλευρα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και οι δυνάμεις της κομμουνιστικής απελευθέρωσης) κι ευρύτερα το αντικαπιταλιστικό, αντιΕΕ, αντισυστημικό ρεύμα που μπορεί να συμπορευτεί μαζί μας, έτσι ώστε να αποτελέσει μια ισχυρή δύναμη, που θα παίξει θετικό ρόλο στο κίνημα και στην Αριστερά, στον αναγκαίο μετασχηματισμό της και στην κοινή της δράση. Επιδιώκουμε θαρρετά αποφασιστικά την ιδιαίτερη εκλογική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με βάση τη μέχρι τώρα πολύ σημαντική της προσφορά (παρά τις αντιφάσεις της), το πρόγραμμά της και τις επιδιώξεις της. Θέτουμε ανοικτά το ζήτημα ότι θα είναι κέρδος για το λαό και την Αριστερά η είσοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Bουλή.
Συνολικά, ο πολιτικός στόχος της εκλογικής μας παρέμβασης είναι να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ανατροπής, μέσω της συγκρότησης ενός μαζικού πολιτικού μετωπικού αντικαπιταλιστικού αριστερού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία.

Η πιο αποφαστιστική καταδίκη
Μαυρίστε το μαύρο μέτωπο



H ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η αποφασιστική καταδίκη, η πιο «σκληρή» ψήφος (με κριτήριο την πράξη, τους αγώνες) ενάντια στο μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και στην Ιερή Συμμαχία ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου («μαυρίστε το μαύρο μέτωπο» κ.λπ.). Στο δίλημμα ή δέχεστε τον κοινωνικό μεσαίωνα ή βγαίνουμε από το ευρώ - ΕΕ, μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σηκώνει το γάντι και απαντά ξεκάθαρα με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης (παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, έξω από ευρώ - ΕΕ, κατάργηση των περικοπών σε μισθούς - συντάξεις κι απεναντίας αυξήσεις κ.λπ.). Να αντιμετωπίσουμε το κλίμα φόβου και εκβιασμών που θα προσπαθήσουν να σηκώσουν. Απαντάμε τολμηρά: Το δίλημμα «Ευρώπη ή χάος», «ευρώ ή καταστροφή», αντιστρέφεται: Aφού για να μείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ζουν με ψίχουλα, οι άνεργοι να φτάσουν το 1,5 εκ., οι συντάξεις, η υγεία και η πρόνοια να διαλυθούν, να γίνουμε σκλάβοι των δανειστών, τότε έξω από το ευρώ και την ΕΕ. Γιατί υπάρχει άλλος δρόμος, δρόμος αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, που έχει ορίζοντα ρεαλιστικό το επαναστατικό πέρασμα σε μια κοινωνία που ο πλούτος και η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και του λαού, δηλαδή για την εργατική εξουσία - δημοκρατία και την κομμουνιστική απελευθέρωση στην εποχή μας.
Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι συμβολή σε μια τομή στο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, για να μπορέσει να γίνει το αντίπαλο δέος στην επίθεση. Μπροστά και νικηφόρος ο οργανωμένος λαός. Για ένα νέο εργατικό κίνημα, της ταξικής ανασυγκρότησης, της εργατικής ενοποίησης, της νικηφόρας αντίστασης και της χειραφέτησης. Για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής της επίθεσης, στο οποίο θα συμβάλλουν με την κοινή τους δράση όλες οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος.
Για μια ισχυρή μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά, του ανατρεπτικού πολιτικού προγράμματος και της μάχιμης συμβολής, της ενωτικής παρέμβασης στην πράξη, της συνολικής αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής. Γιατί στην εποχή της πιο μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού, απαιτούνται συνολικές στρατηγικές απαντήσεις.

Κάλεσμα εκλογικής συμπόρευσης



H ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πραγματοποιήσει ανοικτό κάλεσμα που να καλεί σε πολιτική και εκλογική συστράτευση, στη βάση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την ανατροπή της επίθεσης. Πρέπει να απευθυνθεί με θάρρος και πρωτοφανή τόλμη σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές τάσεις, τους αγωνιστές και τις ομάδες, του εργατικού, λαϊκού, νεολαιίστικου κινήματος, της μαχόμενης Αριστεράς για συμπόρευση μαζί της. Η κύρια κατεύθυνσή μας (χωρίς να υποτιμούμε κανέναν) δεν είναι κάποιες οργανώσεις ή σύνολα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά το ευρύτερο από ποτέ κοινωνικό δυναμικό που αναζητά μια διαφορετική φωνή στο κίνημα και στην Αριστερά.
Καταρχάς, επιδιώκουμε να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια ή σε επιτροπές στήριξης πρωταγωνιστές του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, συνδικαλιστές, νεολαίοι, αγωνιστές των κινημάτων που ξεπήδησαν την προηγούμενη διετία. Απευθυνόμαστε θαρρετά σε διαφοροποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ αλλά και ΠΑΣΟΚ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ζητήσει ψήφο πάνω στη βάση του συνολικού της προγράμματος και στο άμεσο πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει θαρρετά ψήφο και ενίσχυση και από κόσμο που μπορεί να μην συμφωνεί με όλα, αλλά βρίσκει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχυρά σημεία για να την ενισχύσει και να συμβάλει.

Πολιτική προοπτική και αξιοπιστία

H επιδίωξη εκλογικής συμπόρευσης με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από την ρεφορμιστική Αριστερά ή με τάσεις της μη ενσωματωμένης Αριστεράς, αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής λογικής του Αντικαπιταλιστικού Εργατικού Μετώπου στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς. Ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι μόνο εκλογικά αλλά και ουσιαστικά, ως βάση ανατρεπτικής συνεργασίας και μετωπικής ενότητας. Μπορεί να τροφοδοτήσει με νέες δυνάμεις το εγχείρημα, ενώ ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη κοινωνικά και βαθύτερη πολιτικά μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά. Βεβαίως, χρειάζεται σταθερές πολιτικές βάσεις και αξιοπιστία.

Το Πανελλαδικό Σώμα συζήτησε ιδιαίτερα και εκτίμησε ως θετική τη δυνατότητα και την προοπτική εκλογικής σύμπραξης με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από το χώρο του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Η πολιτική βάση μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να είναι το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, κρίσιμες πολιτικές απαντήσεις και οριοθετήσεις ενάντια στην ΕΕ, τον υποταγμένο συνδικαλισμό και την κυβερνητική διαχειριστική λογική, η συμβολή σε μια άλλη ανατρεπτική Αριστερά, σε διαχωρισμό από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ.