Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Απενεχοποιηθείτε γιατί χανόμαστε


Η απενεχοποίηση είναι η λέξη-καραμέλα των ημερών. Για «απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας» μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες. Για «απενεχοποίηση της Ασφάλειας» μίλησε ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε ανθρώπους του Πνεύματος (με Π κεφαλαίο) μεταξύ των οποίων οι αοιδοί Ρέμος και Χατζηγιάννης.



της Μαριάννας Τζιαντζή



Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «η έννοια της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι τις τελευταίες δεκαετίες ενοχοποιημένη, δεν έχει αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη νοοτροπία της κοινωνίας». Ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος σε δύο «απαγορευμένες έως σήμερα» λέξεις, την «επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα», μας υποσχέθηκε: «Θα τις απενεχοποιήσουμε κι αυτές! Πέρασαν οι εποχές που ο επιχειρηματίας στιγματιζόταν».

Επιχειρηματία, δεύρο έξω! Η Ελλάδα σε κράζει. Τόσα χρόνια σαν τυφλός έψαχνες για λίγο φως, όμως τώρα τα δύο κόμματα εξουσίας ξηλώνουν το πέπλο της ντροπής.
Η σκούπα της απενοχοποίησης που κρατά ο Αντ. Σαμαράς πηγαίνει πιο μακριά. Στις «απαγορευμένες» λέξεις, έννοιες και αξίες που τώρα θα αποκατασταθούν συγκαταλέγονται η Πατρίδα και ο Θεός. Λες και η Ελλάδα έως τώρα ήταν ένα άθεο, διεθνιστικό κράτος, όπου θρησκεία, πατρίς, ασφάλεια και επιχειρηματικότητα βρίσκονταν υπό ιδεολογικό διωγμό. Βλέπετε, οι λέξεις αυτές είχαν καταχωριστεί στη «συντηρητική ατζέντα» ενώ στην υποτιθέμενη «προοδευτική ατζέντα» –πάντα σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά– βρίσκονταν «ο συνδικαλισμός, η αναδιανομή εισοδήματος, οι ατομικές ελευθερίες, η παγκοσμιοποίηση». Όμως τώρα τα στερεότυπα και τα ψευτοδιλήμματα καταρρίπτονται και έρχεται η ώρα της «σύνθεσης».

Το 1989, με τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του Συνασπισμού των Φλωράκη-Κύρκου, καταρρίφθηκε το «αντιδεξιό σύνδρομο». Σύμφωνα με την επίσημη πολιτική ρητορεία, ο καιρός είναι πια ώριμος για να καταρριφθεί το «αντι-επιχειρηματικό», το «αθεϊστικό», το «αντιπατριωτικό», το «φιλομπαχαλικό», ενώ στο χώρο του λαϊκισμού έχει γίνει προσπάθεια να ενταχθεί το «αντιμνημονιακό σύνδρομο».

Η απενοχοποίηση είναι μια έννοια διευρυμένη. Η αποστασία, η κωλοτούμπα, η προδοσία, το «γλείφω εκεί που έφτυνα», το «γράφω το Σύνταγμα στα παλιά μου παπούτσια», το ξήλωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας, ο εξευτελισμός της εργασίας όλα έχουν απενεχοποιηθεί. Και πάνω απ’ όλα έχουν απενεχοποιηθεί η βλακεία, η αερολογία, η εξαφάνιση της ντροπής.