Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Τέλος το ευρώ μέσω Ελλάδας;



Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, μαζί με όλο το πολιτικό σκυλολόι της γερμανικής Δεξιάς, έπεισαν ήδη τον γερμανικό λαό: Το 60% των ερωτηθέντων Γερμανών τάχθηκαν υπέρ της εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για λογαριασμό του μεγαλύτερου τηλεοπτικού δικτύου της χώρας αυτής, του ZDF. Μόνο το 31% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Αθήνας στην ευρωζώνη.



«Αναπόφευκτη» θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, τονίζοντας ότι η αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει μαζικές αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. «Αν δεν παρέμβει η ΕΚΤ, το ευρώ θα εκραγεί. Θα τυλιχτεί στις φλόγες», προσθέτει.

Πανικόβλητος μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό είναι και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, ο γνωστός μας πλέον Τσαρλς Νταλάρα. «Μια έξοδος της Ελλάδας είναι τόσο απίθανο να γίνει αντικείμενο σωστής διαχείρισης, τόσο πιθανό να είναι “άτακτη” ώστε θα αποτελέσει απειλή για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε.
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι είναι πολύ πιο κατηγορηματικός: «Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα διαλυθούν όλα», διακήρυξε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα ακολουθήσουν και άλλοι – Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία», υπογράμμισε.

Πολύ θα το χαρούμε πάντως αν η Ελλάδα πυροδοτήσει τη διάλυση της ευρωζώνης και την εξαφάνιση του απεχθέστατου ευρώ!