Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θα σε ξανάβρω στις ...πλατείες


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις 25 Μαΐου του 2011 και την πρώτη αυθόρμητη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, αυλαία για το πανελλαδικό φαινόμενο των πλατειών, που επιτάχυνε με δυναμικό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά τις μεγάλες απεργιακές κορυφώσεις, έβγαινε μαζικά ο λαός στο δρόμο, για να βαθύνει το ρήγμα που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και την καταδίκη του επίσημου πολιτικού σκηνικού που αποτυπώθηκε στις 6 Μαΐου. Ήταν πολλά αυτά που γέννησαν αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο πολιτικής και αγωνιστικής έκφρασης, που έφτασε στο αποκορύφωμά του με τις δύο μεγάλες μάχες ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο και την κυβερνητική - κρατική καταστολή στις 15 και στις 28-29 Ιουνίου.







Μέσα στις πλατείες ανιχνεύθηκαν νέοι δρόμοι συλλογικής πάλης και δημοκρατικής - πολιτικής οργάνωσης, σε αμφισβήτηση ή και ρήξη ακόμα με τον αστικό κοινοβουλευτισμό, με τους εκπρόσωπους «έρημους και απρόσωπους», ελεγχόμενους από τα πέι ρολ των πολυεθνικών και τις εντολές της τρόικας.

Φυσικά στις πλατείες όλοι πήγαν με τις αποσκευές τους. Τις βεβαιότητες και τις προκαταλήψεις τους. Το τσουβάλιασμα της Αριστεράς με τις δυνάμεις του Μνημονίου και των συνδικάτων με τους χρεοκοπημένους θεσμούς. Για την ανατρεπτική Αριστερά που επικοινωνεί με το αυθόρμητο και προσπαθεί να το ανεβάσει στο συνειδητό, όλα αυτά ήταν το πλαίσιο που έπρεπε να αγωνιστεί. Οι πλατείες όμως έσπασαν το κλίμα φόβου και ήταν ένα σημαντικό βήμα εμπρός, που έκλεισε τον κύκλο του αφήνοντας παρακαταθήκες και ανολοκλήρωτες υποθέσεις. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μπροστά σε κρίσιμες επιλογές, την ώρα που το σύστημα θέλει να τρομοκρατήσει ξανά το λαό, να τον καθηλώσει στον καναπέ του και να τον μετατρέψει σε ψηφοφόρο κατοικίδιο της εξαθλιωμένης Ελλάδας, είναι σημαντικό να έρθει στο προσκήνιο ξανά η δύναμη του αγωνιζόμενου και αυτο-οργανωμένου λαού. Να μην καθηλωθεί σε κυβερνητικές αυταπάτες, αλλά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, ξέροντας ότι τελικά όλα θα κριθούν στο επίπεδο του κινήματος και της συνειδητής αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων.