Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επίδομα σε όλους τους ανέργους



Οικονομικοί δολοφόνοι κατά συρροή! Η συμμορία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ κατάφερε να φτάσει τους ανέργους σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια στην Ελλάδα (τριπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια), με τουλάχιστον 700.000 να μην παίρνουν καν το άθλιο επίδομα ανεργίας! Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο ήταν 1.168.761 (ποσοστό 23,6%), αυξημένοι κατά 44% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011! Η πραγματική ανεργία όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η πλειοψηφία των ανέργων δεν λαμβάνει καν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 59% των καταγεγραμμένων ανέργων είναι εκτός εργασίας για πάνω από ένα χρόνο, άρα σύμφωνα με τους απαράδεκτους νόμους, δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας! Πάνω από 660.000 άνθρωποι (επιπλέον οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι), βρίσκονται στον αέρα, στο δρόμο για την εξαθλίωση. Και η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το πώς θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, πώς θα διευκολυνθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πώς θα περικοπούν ακόμα τα επιδόματα ανεργίας, με πρώτα τα εποχιακά. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας για δύο χρόνια, που ήταν στα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων, ξεχάστηκε.

Σήμερα το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο για κάλυψη κοινωνικών αναγκών, απαγόρευση των απολύσεων σε κρατικό και ιδιωτικό τομέα, μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, μεγάλη αύξηση του επιδόματος ανεργίας άμεσα και χορήγησή του σε όλους για όσο χρόνο είναι άνεργοι.