Θεσμική κυβερνητική διέξοδο από την κρίση και οπωσδήποτε μέσα στην ΕΕ και το ευρώ «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, κατέθεσε σημαντικά στοιχεία για τις ρίζες της κρίσης, όμως επέμεινε σε μια εναλλακτική της διαχείρισης.
«Το υψηλό δημόσιο χρέος στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε υπέρβαση των δημόσιων δαπανών αλλά σε υστέρηση των εσόδων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κομίζοντας ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν την «κοινωνική ερήμωση» η οποία συνεπάγεται στο σχέδιο που εκπόνησε για τη χώρα το ΔΝΤ. Όπως γλαφυρά τονίστηκε, το κύριο σενάριο βιωσιμότητας του ΔΝΤ υποθέτει πρωτογενείς κοινωνικές δαπάνες στο 30,5% το 2020 σε σχέση με 41,7% το 2007 προ κρίσης. Κάτι τέτοιο κατατάσσει τη χώρα μας μαζί με χώρες όπως Μποτσουάνα και Ζιμπάμπουε στο επίπεδο των πρωτογενών δαπανών!
Παρά την αιχμηρή κριτική στη δημοσιονομική πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση διεξόδου κινείται σε ένα ιδιαίτερα άτολμο επίπεδο. Η ηγεσία του Συνασπισμού αρνείται σθεναρά να υιοθετήσει το αίτημα της παύσης πληρωμών. Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Κόκκινο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «καταστροφικά σενάρια» την περίπτωση της στάσης πληρωμών και είπε ότι για το μέτρο αυτό πως «κατ’ εξοχήν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου». Επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου. Γι’ αυτό και κάνει λόγο για «δίκαιη ρύθμιση του χρέους».
Περαιτέρω, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμμένει πεισματικά στο ευρώ και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πριν, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι πιθανές «εξελίξεις, είτε διάλυσης της ευρωζώνης, είτε εξόδου από το ευρώ, που να έχουν πολύ αρνητικό παρονομαστή για τις δυνάμεις της εργασίας». Αργότερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χαρακτήρισε το ευρώ «αρνητικό υπερόπλο», αναλύοντας ότι η εκχώρηση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι και θετική (!) αφού «είμαστε συνδεδεμένοι σ’ αυτόν τον κρίκο σαν αλυσίδα, τον οικονομικό κρίκο, εάν λοιπόν κύριοι, εμείς βουλιάξουμε, θα σας πάρουμε μαζί μας».
Τέλος, ακόμα και αυτή η πρόταση διεξόδου, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών χειρισμών περισσότερο παρά παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Ως παράγοντα θετικών εξελίξεων ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τα αριστερά της Αριστεράς ως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ», ενώ ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος σχετικά, δεν απέκλεισε ένα σενάριο κεντροαριστερής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας «κυβέρνησης έκτακτης κοινωνικής ανάγκης».
Γ. Λ
Γ. Λ