Όποιος σπέρνει απολύσεις, θα θερίσει θύελλες, θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από τη βαρύτατη απώλεια που υπέστη σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο το κυβερνών κόμμα την Πέμπτη, όταν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη που έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια Ομοσπονδία με 50.000 μέλη εξέδωσε μια ανακοίνωση κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική, η οποία καταλήγει στη φράση: «Καμία πολιτική συνάφεια δεν έχουμε με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός εκφράζεται».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ
Όπως είπε στο Πριν ο Δημήτρης Τσιχλάκης, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, «πρόκειται για μια κίνηση συνειδητή, χωρίς επιστροφή. Θα κριθούμε βέβαια όλοι μας. Αλλά θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Και αυτή είναι μόνο μια αρχή κινήσεων». Την Τρίτη είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνάντηση στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καχριμάκη. «Τους εξηγήσαμε ότι εδώ πλέον κρίνεται η επιβίωση των οικογενειών μας. Τα πρόβατα ξύπνησαν! Μετά από διεργασίες ενός χρόνου, ήρθε η ώρα να πούμε ότι θα είμαστε απέναντι, ότι ξεκινάμε πόλεμο», τόνισε ο Δ. Τσιχλάκης και συμπλήρωσε με έμφαση: «Πίστεψαν ότι ένας εκνευρισμός είναι και θα περάσει. Εμείς κάναμε σαφές ότι θα το πληρώσουν και στις εκλογές».
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ήταν η νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ωρών εργασίας από 30 την εβδομάδα σε 40 για το παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών και βρεφικών σταθμών και από 37,5 σε 40 για το υπόλοιπο προσωπικό του Δημοσίου και των Δήμων. Παράλληλα, οι εξαγγελίες για τις υποχρεωτικές μετατάξεις του «πλεονάζοντος» προσωπικού, ρύθμιση που φέρνει από το «παράθυρο» απολύσεις, καθώς και η διάταξη που φέρνει τους ιδιώτες στις υπηρεσίες της καθαριότητας, σήμανε όπως είναι φυσικό συναγερμό για τους εργαζόμενους, που δικαίως αισθάνονται στο μάτι του κυκλώνα. Υπό την πίεση αυτή, η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ εξέδωσε μια πύρινη ανακοίνωση που κάνει λόγο για την «πιο βάρβαρη, την πιο αντιλαϊκή, την πιο αντεργατική πολιτική με την οποία ιστορικά βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπη η εργατική τάξη της χώρας μας». Όπως τονίζεται, «η κυβέρνηση σύρεται σε μια πολιτική που είναι έξω από την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χωρίς να έχει αποτελέσματα». Έτσι, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στους Δήμους διαπιστώνουν «αγεφύρωτο χάσμα πολιτικής αντίληψης, ιδεών και ιδανικών για τα οποία παλέψαμε και αγωνιστήκαμε». Και καταλήγουν πως «παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου να καταργηθεί το Μνημόνιο και να ανατραπούν οι πολιτικές που το εκφράζουν».
Η σημαντική αυτή κίνηση διαχωρισμού της εργατικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος από την ηγεσία του, αναμένεται να διευρυνθεί, όπως εκτιμούν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ. Ήδη και άλλες ομοσπονδίες βρίσκονται στο ίδιο κλίμα με τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρόλο που ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιήσει την πολιτική τους αυτονομία. Ανάλογος ή και μεγαλύτερος αναβρασμός παρατηρείται βεβαίως και στη βάση. Γεγονός παραμένει όμως ότι η κυβέρνηση, στα κρίσιμα θέματα που «καίνε» χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, παραμένει αμετακίνητη. «Θα υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης, έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων και μ’ αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Ρίαλ, αρνούμενος να διαψεύσει το σενάριο των απολύσεων. Άλλωστε, το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας κάνει λόγο για μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέσα σε 4 χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα όμως κινείται και το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Έξαρχος, πλειοδότησε στα κυβερνητικά επιχειρήματα, λέγοντας ότι «σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρχαν αλόγιστες προσλήψεις, που δεν δικαιολογούνταν από τα κενά». Επιπλέον, πέρασε και στη επίθεση κατά των εκπροσώπων των εργαζομένων, σημειώνοντας πως «το επιθυμητό για ορισμένους συνδικαλιστές δεν ταυτίζεται με το συμφέρον της χώρας και το δημόσιο συμφέρον».
Είναι εμφανές ότι η απόσταση της οργανωμένης και λαϊκής βάσης του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του κόμματος και την κυβέρνηση προσλαμβάνει διαστάσεις σεισμογενούς ρήγματος. Παρόλο που παλιότερα ανάλογες διαφοροποιήσεις χαρακτηρίζονταν από ατολμία ή ακόμη και αυταπάτες, η τωρινή αποσκίρτηση της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ είναι μάλλον προάγγελος νέων αποχωρήσεων και σημάδι βαθύτερων διεργασιών, παρά αφορμή για ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας. Εργατικά στρώματα που παραδοσιακά υπήρξαν πολιτική δεξαμενή για το ΠΑΣΟΚ, πλέον συνειδητοποιούν στο «πετσί» τους το βάθος της επίθεσης και διαφοροποιούνται ανοιχτά και με παρρησία.