Η διαπόμπευση από τους Αμερικανούς του Ντομινίκ Στρος Καν –του DSK,όπως είναι γνωστός στη Γαλλία– και ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση ήταν αναμφίβολα άνευ προηγουμένου. Οχι ότι αισθάνθηκαν άσχημα οι λαοί όλου του κόσμου –με εξαίρεση ίσως τους Γάλλους για εθνικούς λόγους– για το μισητό «σοσιαλιστή του χαβαριού». Αλλά σίγουρα αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη η εικόνα του σιδεροδέσμιου, πρώην πανίσχυρου αφεντικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ
Κάποιοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επαινέσουν την «αμερόληπτη» αμερικανική δικαιοσύνη, που αρνήθηκε να συγκαλύψει τις αθλιότητες του Στρος Καν… Μόνο που τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: Οι Αμερικανοί αυτή τη φορά εκμεταλλεύτηκαν τη γνωστή σε όλους εδώ και μια δεκαετία «σεξομανία» του Ντομινίκ Στρος Καν για να τον εξευτελίσουν και να τον αποτελειώσουν επειδή απλά τώρα η Ουάσινγκτον δεν χρειάζεται το «σοσιαλιστικό» του προσωπείο για την ηγεσία του ΔΝΤ - ενός εκ των βασικών μοχλών προώθησης της αμερικανικής επιρροής σε όλον τον κόσμο,που το τελευταίο διάστημα βλέπει τις δραστηριότητές του να έχουν υπερ-μεγεθυνθεί,διαχειριζόμενο κάπου 900 δισ. δολάρια. Η Ουάσινγκτον δεν περίμενε καν την επικείμενη παραίτηση του Στρος Καν από την ηγεσία του ΔΝΤ, καθώς ήταν σε όλους γνωστό ότι θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Ήθελαν να τον πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα , για να βάλουν σε εφαρμογή τα νέα τους σχέδια για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Είναι φανερό ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, που δεν περίμενε καν να γίνει η δίκη της Παρασκευής .«Σχεδόν αναμενόμενη» χαρακτήρισε την πτώση του DSK το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. Όταν τον Νοέμβριο του 2007 ο Στρος Καν ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ, το Ταμείο είχε απωλέσει μεγάλο μέρος της επιρροής του λόγω της καταστροφής που προκάλεσε μεταπολεμικά σε όποια χώρα κλήθηκε να παρέμβει. «Ορισμένες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες απέφευγαν το ΔΝΤ επειδή δεν ήταν διατεθειμένες να δεχθούν τις σκληρές αξιώσεις του Ταμείου ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείων» σημειώνει το Σπίγκελ.Ο διορισμός του DSK στο ΔΝΤ εμφανίστηκε σαν ένας επιδέξιος ελιγμός από τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να τον παραγκωνίσει από τα πολιτικά πράγματα στη Γαλλία. Βασικός παράγων στο διορισμό του Στρος Καν στο ΔΝΤ ήταν βέβαια η υποστήριξη του παγκόσμιου εβραϊκού λομπι στον εβραίο Στρος Καν για να ελέγξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο ίδιος ο Στρος Καν είχε δηλώσει άλλωστε ότι κάθε Εβραίος στη Διασπορά, όπου κι αν βρίσκεται, θα πρέπει βοηθάει το Ισραήλ». «Η χρηματοπιστωτική κρίση έδωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ευκαιρία να αρχίσει να ανακτά τη θέση του στον κόσμο» και ο Στρος Καν εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία αυτή», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Pimco Μοχάμεντ Ελ-Ερίαν, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. Ο Ντομινίκ Στρος Καν έφτασε μάλιστα στο σημείο να κηρύξει, τον Απρίλιο του 2011, τον θάνατο «της συναίνεσης της Ουάσινγκτον», αυτού του συνόλου των φιλελεύθερων δογματικών αρχών.
Τα πράγματα έχουν όμως αλλάξει. Οι Αμερικανοί είδαν ότι παρά την τρομακτική παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κοινωνικοί κλυδωνισμοί δεν ξέφυγαν από τα προβλεπόμενα όρια. Σε εθνικό επίπεδο μάλιστα οι αστικές τάξεις έχουν τη δυνατότητα από μόνες τους να λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν χρειάζονται πλέον κανένα «σοσιαλιστικό προσωπείο»,αλλά επιστροφή στις ρίζες του ΔΝΤ με ακραιφνείς νεοφιλέλευθερους ηγέτες. Επικρατέστερη διάδοχος στο τιμόνι του ΔΝΤ εμφανίζεται η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το παρατσούκλι της είναι «η Αμερικάνα». Παροδοσιακά, άλλωστε, επικεφαλής του ΔΝΤ διορίζεται κάποιος Ευρωπαίος. Τα τελευταία 33 χρόνια μάλιστα επικεφαλής του Ταμείου ήταν Γάλλοι.