Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Διφορούμενη η στάση του ΣΥΝ για το χρέος



Καθώς η διαδικασία για το περίφημο PSI ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται να βυθίσει την κοινωνία στη φτώχεια, ο χώρος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην μπορεί να καταγράψει μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση διεξόδου από την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Αυτό φάνηκε την προηγούμενη βδομάδα στις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που παρά τη σκληρή στάση για την κυβέρνηση, η ΕΕ μένει στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι η σταθερότητα του ευρώ είναι ο διακηρυγμένος στόχος για το λεγόμενο «κούρεμα». Παράλληλα δεν ξεκαθαρίζεται η στάση απέναντι στο χρέος.



του Γιώργου Κρεασίδη


Ο πρόεδρος Α. Τσίπρας την Πέμπτη δήλωσε πως όλα αυτά γίνονται «με την ευλογία της κυβέρνησης Παπαδήμου και φυσικά της διαπλοκής», ενώ την επόμενη μέρα η Ρένα Δούρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού, απλώς διαπίστωσε πως «λόγους να χαίρονται έχουν οι πιστωτές της χώρας μας, η τρόικα, η γερμανική και γαλλική Δεξιά, οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και βεβαίως ο Β. Βενιζέλος».

Επιχειρώντας να κάνει πιο συγκεκριμένη τη θέση του Συνασπισμού, ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, με δήλωσή του προχτές τόνισε πως «απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής» και ως πρώτο μέτρο ζήτησε τη «διαγραφή επιπλέον 85 δισ. ευρώ από το χρέος που διακρατούν οι θεσμικοί δανειστές».
Όμως την ίδια μέρα ο συντονιστής της Eπιτροπής Eργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, δήλωνε στο Ράδιο 9 πως «και οι πέτρες γνωρίζουν σ’ αυτή τη χώρα αλλά και σ’ όλο τον πλανήτη ότι το κούρεμα αυτό δεν κάνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος της χώρας, γιατί εάν αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται στις τράπεζες και που χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η τελική ελάφρυνση δεν αφορά παρά μόνο το 10%-13% του δημόσιου χρέους».

Η θέση του Συνασπισμού λοιπόν για το χρέος εμφανίζεται να είναι πότε μερική διαγραφή του χρέους, ύψους μάλιστα 85 δισ. πέρα από το «κούρεμα», πότε αναστολή πληρωμών, ενώ άλλοτε μένει στην ασάφεια μιας αόριστης αλλαγής πολιτικής.

Θα περίμενε κάνεις ότι θα γινόταν πιο ξεκάθαρα τα πράματα μπροστά στην πίεση που θα δεχτεί ο Συνασπισμός από το μνημονιακό μπλοκ στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μετά από ενδεχόμενες εκλογές. Την ίδια στιγμή η σιγουριά για την επίδραση αυτής της μεταβλητής γραμμής συνοδεύεται από μια στάση αγωνιστικής αφλογιστίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαδικασίες της ΑΔΕΔΥ την περασμένη εβδομάδα ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε την τακτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού που μεθοδεύει άλλη μια 24ωρη απεργία όποτε δεήσει η ΓΣΕΕ χωρίς σχέδιο.