Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Προς σίγουρη χρεοκοπία


Δεν υπάρχει περίπτωση πλέον η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, από τη στιγμή που οι Γερμανοί τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και τραπεζικής ηγεσίας φαίνεται ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στο βήμα αυτό πριν από τον Ιούνιο του 2013, αλλάζοντας τη γραμμή που είχαν μέχρι τώρα. Το βέβαιο είναι πως η χρεοκοπία αυτή, τους όρους και τη χρονική στιγμή της οποίας θα καθορίσει το Βερολίνο, θα γίνει πιο οργανωμένα από όσο φαντάζονται πολλοί και σίγουρα όχι με ηλεκτρονικά μηνύματα διαφόρων αγγλοαμερικανών κερδοσκόπων σαν αυτή τη γελοία, αλλά χρυσοφόρα πιθανότατα για τους οργανωτές της, ιστορία που αναστάτωσε την Τετάρτη την Ελλάδα.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ



Παίζονται πολύ χοντρά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας μας, με πλήρη πολιτική συνενοχή ή ενοχή της άκρως επικίνδυνης κυβέρνησης Παπανδρέου. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί είναι έξαλλοι εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μαζί με τη στενή ομάδα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που χαράζει την οικονομική πολιτική της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψαν οι Αγγλογάλλοι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διεξάγει ήδη μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Μέρκελ για να συμφωνήσει μαζί της τους όρους της χρεοκοπίας! Εννοείται ότι το Παρίσι και το Λονδίνο δικαίως φοβούνται ότι αν επιτρέψουν στην Αθήνα να διαπραγματευθεί τη χρεοκοπία μόνο με το Βερολίνο, τότε θα διασφαλιστούν μεν σίγουρα τα πολιτικοοικονομικά συμφέροντα του γερμανικού κράτους και των γερμανικών τραπεζών, αδιαφορώντας για τα αντίστοιχα συμφέροντα των γαλλικών και βρετανικών τραπεζών. Όταν λοιπόν βγαίνουν οι γάλλοι υπουργοί με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και τάσσονται δημοσίως κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίιου χρέους, το κάνουν όχι γιατί τους νοιάζει αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για να καθυστερήσουν την πτώχευση όσο μπορούν, να κερδίσουν χρόνο και έτσι να μπορέσουν να κατοχυρώσουν και τα γαλλικά τραπεζικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, ενόψει της ελληνικής αναδιάρθρωσης τόσο οι γερμανικές όσο και οι γαλλικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία δίνουν στην ΕΚΤ. Όπως είναι ευνόητο, η ΕΚΤ παίρνει κατά προτίμηση ελληνικά ομόλογα π.χ. από τη γερμανική Ντόιτσε Μπανκ ή τη γαλλική Κρεντί Αγκρικόλ παρά από την Εθνική. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι γερμανικές τράπεζες να κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα του ελληνικού κράτους αξίας μόνο 16(!) δισεκατομμυρίων ευρώ και οι γαλλικές, που τις θεωρούμε υπερεκτεθειμένες στην ελληνική αγορά, ακόμη λιγότερα, κάτω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ! Δεν χρειάζεται ...Νομπέλ Οικονομίας για να καταλάβει ο καθένας ότι όσο λιγότερα κρατικά ελληνικά ομόλογα έχουν οι γερμανογαλλικές τράπεζες, τόσο λιγότερη ζημιά, ουσιαστικά ασήμαντη, θα υποστούν σε περίπτωση «κουρέματος» ή κάθε άλλης μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτές οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εξηγούν και την αλλαγή της στάσης της Γερμανίας στο θέμα της ελληνικής αναδιάρθρωσης.
Τη χρεοκοπία της Ελλάδας πάντως την προεξοφλούν πλέον οι πάντες. «Η αναγκαία αναδιάρθρωση της Ελλάδας» ήταν π.χ. ο τίτλος κύριου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε την Τετάρτη. «Με μια πιο νηφάλια εξέταση των γεγονότων, δεν υφίσταται καμία σοβαρή αμφιβολία για την αναγκαιότητα να επιδιώξει η Ελλάδα μια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της από κοινού με τους δανειστές της» υποστηρίζει ευθύς εξαρχής το άρθρο αυτό. «Είναι κάτι παραπάνω από πεντακάθαρα τα σημάδια των πληθυσμών των πλούσιων χωρών της ευρωζώνης ότι δεν είναι διατεθειμένοι να θέτουν στη διάθεση των οικονομικά υποβαθμισμένων χωρών της περιφέρειας ολοένα και περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων» προσθέτει κατηγορηματικά. Στο μεταξύ, με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, βγήκε και ο... Κώστας Σημίτης(!) να εκμεταλλευθεί την κατάσταση υποστηρίζοντας την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση. Όχι φυσικά γιατί ο Γ. Παπανδρέου φοβήθηκε την επιρροή του Κ. Σημίτη, αλλά γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει αν αυτή η υπερπροβολή του πρώην πρωθυπουργού συνιστούσε κίνηση μόνο του Σταύρου Ψυχάρη ή αν αποτελούσε τμήμα ευρύτερου σχεδίου ισχυρών οικονομικών κύκλων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι ισχύει η πρώτη εκδοχή της μεμονωμένης κίνησης, οπότε στην κυβέρνηση ησύχασαν από αυτή τη σκοπιά, εκτιμώντας ότι δεν άνοιξε ακόμη το εσωτερικό μέτωπο ανατροπής του Γ. Παπανδρέου από την αστική τάξη, το οποίο φυσικά θα του έδινε τη χαριστική βολή.

Τόσο αντεργατικά μέτρα δεν έχει πάρει ποτέ καμιά ελληνική κυβέρνηση, δημοκρατικά εκλεγμένη ή και δικτατορική. Μέσα σε ελάχιστους μήνες άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου έριξε τους μισθούς και τις συντάξεις σχεδόν δέκα χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2003, όπως εκτιμά ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και έπεται συνέχεια επιστροφής στις δεκαετίες του 1980 και του 1970...